Wysłany: 2008-01-18, 13:48 [33] Stukanie w silniku
Kolejny problem z moim cudem. Przy 2500 obrotów zaczyna mi dziwnie stukać w silniku im większe obroty tym głośniej. Silnik pracuje równo, kontrolka ciśnienia nie świeci, moc auta bez zarzutów. Obstawiam na tulejkę sworznia na którymś tłoku. Może się mylę Jak sądzicie co to może być Propozycje mile widziane
A czy to stukanie nie zmienia się przy wyższych obrotach w "karabin maszymowy" (chodzi o częstotliwość dzwięku)
_________________ Fiat Seicento 1.1 do pracy
Lancia Lybra SW 2.4 jtd Executive dla rodziny
Alfa Romeo 33 1.7 16V dla przyjemności
IK@R_1886
SEKTA TO MAŁO, ZAŁÓŻMY KOŚCIÓŁ - WYZNAWCÓW IKSA
Na zimnym silniku stukanie zaczyna się przy 3000obr/min a na ciepłym przy 2300-2500obr/min. Odgłosy dochodzą tak jakby z prawej strony ale to może być echo. Jutro zabieram się za ściągnięcie kolektora wydechowego i miski więc się wszystko okaże. Będę informował na bieżąco postępy w naprawie.
W pierwszym silniku złapało mi wszystkie panewki i padła mi pompa olejowa. Miałem okazje kupić silnik z przebiegiem 25000km od dziadka z Włoch za 1100zł plus koszt transportu 250zl wiec takich okazji sie nie przepuszcza Koszt remontu przekraczał 1500zł wiec się nie wahałem kupić i przełożyć do swojej Ali
Jeszcze nie zaglądałem do serca Ali, po prostu brak czasu. Napinacz odpada na 100% Wszystko okaże się jak będę miał wolną chwilę i zabiorę się za naprawę. Naprawiam sam bo nie wierze mechanikom
No i wszystko jasne. Zajechałem dosyć mocno silnik: pęknięty tłok, tulejka na sworzniu, złapało wszystkie panewki Pytanie do wszystkich kto wie gdzie albo jak można samemu zregenerować pompę oleju
Igorek [Usunięty]
Wysłany: 2008-03-09, 17:40
Szery napisał/a:
No i wszystko jasne. Zajechałem dosyć mocno silnik: pęknięty tłok, tulejka na sworzniu, złapało wszystkie panewki Pytanie do wszystkich kto wie gdzie albo jak można samemu zregenerować pompę oleju
Ooo, witam w klubie. Ja jestem w trakcie sprowadzania pompy z Włoch, w Polsce niedostępna
Poszukaj na allledrogo pompy lub jak nie znajdziesz ja mam taka od 1,7 8v nie wiem czy będzie dobra
Ostatnio zmieniony przez luciano 2008-03-09, 18:00, w całości zmieniany 1 raz
Koszt naprawy nie mały Mam nadzieje że silnik wytrzyma dłużej niż ostatnim razem (nie cały rok ) teraz będzie bardziej obciążony bo głowice poleciały w dół o 1.5mm, łezki w tłokach pogłębione Jutro ostatnia faza naprawy czyli zalanie oleju, płynów no i odpalenie Jeżeli coś będzie nie tak to kończę z mechanika i zacznę zbierać znaczki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum