Poczytałem i się skusiłem, jak zobaczyłem czym "karmił " sie mój silnik to mi ręce opadły. Kawałek blachy i do dzieła. Efekt: specjalnie byłem potestować czy jakiś bedzie i celowo gdy ktos mnie doganiał zwalniałem, auto za mna podjeżdżało mi po zderzak, a ja ogien w podłoge, w światłach zadnego dymku nie widziałem (przedtem był). Osiągi na moje odczucie też sie poprawiły, lepiej ciągnie z dołu. Żadne kontrolki się nie zapaliły, śmiga aż miło. Poniżej fotki co wchłaniają wasze silniki, mój juz nie Więc jesli ktoś ma chwile wolnego czasu i troszke chęci to polecam, ale ubierzcie rękawiczki bo domyć sie tego syfu nie można
_________________ Jeśli kraść ... to miliony.
Jeśli się kochać ... to z księżniczką.
Jeśli jeździć autem ... to tylko Alfą Romeo.
Alfa Romeo 166 2.4 JTD '01
Fiat Marea 1.9 JTD '00
Audi A4 1.9 TDI Quattro Avant '96
A na jalowym biegu nie miales odczucia ze batrdziejj klekocze ?
i przy dodaniu gazu i puszczceniu nie zadlawil sie ? ponoc taki objaw powinien byc
_________________ 159- 240/460 Tir madafaka wyprzedzacz)
AR 156 3.2GTA (LokiecStyle)
Ghibli 2.8 Bi-Turbo 321km (Panzerwagen Killer)
Bravka 1.2 zielonka (Po pietruszke)
156 2.4 Grafittowy klekot 180/380- historia
Nie mam Polskich liter !!!!!!
i przy dodaniu gazu i puszczceniu nie zadlawil sie ? ponoc taki objaw powinien byc
Specjalnie stałem na światłach i jak głupi sobie gazowałem, obroty spadały do normalnego poziomu, a z klekotaniem, hmm sam nie wiem, cięzko mi powiedzieć.
_________________ Jeśli kraść ... to miliony.
Jeśli się kochać ... to z księżniczką.
Jeśli jeździć autem ... to tylko Alfą Romeo.
Alfa Romeo 166 2.4 JTD '01
Fiat Marea 1.9 JTD '00
Audi A4 1.9 TDI Quattro Avant '96
Specjalnie stałem na światłach i jak głupi sobie gazowałem, obroty spadały do normalnego poziomu, a z klekotaniem, hmm sam nie wiem, cięzko mi powiedzieć.
Przyszedlem od kolegi i rowniez pogazowalem i nic nie zgasl
wczoraj gasl moze to byla wina tego ze chodzil na otwartym zaworku i spaliny tloczyl do srodka i tak sie naumial ale mu przeszlo
Dziś powalczyłem z moim Egr-em.
odkręciłem go i ku mojemu był zaślepiony blacha.
wyjąłem go poskrobałem, napsikalem kilka krotnie i to od serca 4wd,wytarłem, rozruszalem elektromagnes. Złożyłem i pojechałem sie przejechać wnioski po jezdzie:
auto jakby jeszcze lepiej sie zbierało,
temperatura silnika koło 90 (i to raz dwa) zawsze miałem 70 (troszkie ponad ale to chwile trwało)
a teraz AR 156 SW 1.9 JTD 115KM Progression
Hm, zaczynam się zastanawiać czy moje problemy z temp silnika nie wynikają właśnie z zaworu egr, a nie z uszkodzonego termostatu - komp pokazuje błąd egra, ale byłem przekonany, że za niska temp wynika z uszkodzonego termostatu - a tu kolega pisze, że jak przeczyścił to temp wzrosła.
Ktoś może poradzić jak ten zawór znaleźć w 1.9JTD?
Model: Alfa Romeo 166
Silnik: 2,4 JTD
Rocznik: 2001
Wysłany: 2008-01-14, 22:15
No termostat raczej jakbyś miał za wysoką temperaturę... w Twojej 1.9 on jest chyba w tym samym miejscu co w 2.4 dojdziesz po takim wężyku owinetym czymś srebrnym...
_________________ \/ \/
Pozdrawiam Marcin
166 2.4 JTD 2001r.-------->>> SPRZEDAM-więcej w dziale ''bazar'' !!!
147 1.9 JTD 2003r.
http://www.forum.alfaholi...tam-vt10243.htm
Mam prośbę czy ktoś może dokładnie opisać lub dać zdjęcie gdzie jest ten zawór egr w silniku 2,4 JTD rok 1998. Umieszczam zdjęcie mojego silnika bez osłony
Proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony przez sergiusz1988 2008-01-14, 23:04, w całości zmieniany 1 raz
jezeli tak to prosze o łopatologiczny opis jak to zrobic
po przeczyaniu tego posta stwierdzam ze chyba tez mam z nim problemy.
ostatnio alfe przegonilem 1000 km w 2 dni i jakos temperaturka podskoczyla zaczeła sie lepiej zbierac, ale strasznie kopci jak tylko przekroczy 3500 obrotów.
i standardowo blokada przy 2700 obrotów - lekki przymół a pozniej jak rakieta
Zawor to zawor jak jest zlozony to i rozebrac mozna
jak nie zabity na amen to i wyczyscic mozna, chodzi generalnie o to aby czyste bylo miejsce domykania sie zaworu o ile nie jest wyzarte
i dupa blada dzis sie zapalila kontrolka wtrysku wiec egr dalej nie pracuje jak trzeba.
teraz pytanie jak wspomniałem jak rozebrałem egr to z ślepiony był od dołu to właściwe miejsce
patrz rysunek ma być zalepiony z dołu 1 czy z boku 2
a czy idzie zdjać jakoś ten "kapturek" z góry do którego podłacza się podcisnienie
nie zaslepiaj zaworu tylko wyjscie z zaworu
narazie zaślepie i zobaczymy jak będzie działac, może go oszukam :d niunie.
a jak nie 685 zł - mały rabacik aso
nr zaworu 46460132
Witam
Możesz skorzystać z tzw. opcji części na wymianę oddając stary zawór,
drugi o nr. kat. 71788536 możesz kupić za 455pln minus rabat jak się potargujesz.
Ewentualnie zajrzyj jeszcze tu: http://moto.allegro.pl/it...meo_lancia.html
Ostatnio zmieniony przez mario166 2008-01-16, 11:34, w całości zmieniany 1 raz
chcialem zapytac - jak dziala w sumie zawor EGR??
W jakich momentach powinien sie zamykac a w jakich otwierac??
kiedy wiemy ze ktoras z tych czynnosci nie jest realizowana wlasciwie, jesli nie wyskakuja zadne bledy na konsoli etc. ??
im wiecej gazu dodajesz tym bardziej otwiera sie zawór
Sprawa wygląda tak: przy kolektorach znajduje się zawór EGR, który to zawór łaczy oba kolektory ssący i wydechowy. Zawór ten jest sterowany (otwierany) poprzez doprowadzenie do niego podciśnienia. W momencie gdy doprowadzone jest do zaworu EGR podciśnienie, jest on otwarty czyli droga z kolektora wydechowego do ssącego stoi otworem.
W jaki sposób jest doprowadzane to podciśnienie? Ano mamy jeszcze jeden zawór sterujący, który "zamyka i otwiera podciśnienie". Jest on sterowany elektrycznie, zamyka go i otwiera w odpowiednim momencie (przy dodawaniu gazu) komputer wtrysku poprzez przekaźnik.
Po co to wszystko? Ano po to żeby ograniczyc ilość tlenków azotu w spalinach. Dla nas oznacza to ni mniej ni więcej tyle że zamiast czystego powietrza silnik dostaje też spaliny co jak wiadomo nie wpłynie korzystnie na jego osiągi. Najlepszym wyjściem by było jakby do kolektora ssącego dostawał się czysty tlen i paliwo, normalnie dostaje się do niego powietrze (innego wyjścia nie mamy ), a dostarczanie tam jeszcze gazów wylotowych jest już poronionym pomysłem. ) Oczywiście zawór nie jest otwarty przez cały czas, jeśli zaś jest to odczujemy to dość wyraźnie podczas jazdy, gdy spaliny cały czas będą się dostawały do kolektora ssącego, silnik będzie "przymulony", będzie się dusił przy przyspieszaniu.
a teraz AR 156 SW 1.9 JTD 115KM Progression
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum