Witam,
mam jedno pytanie:
co mogło "polecieć"?
Objawy: na zakrętach przy dodaniu lub odjęciu gazu tyłeczek wozu zaczyna tańczyć, tak jakbym jechał po lodzie. jest to trochę deprymujące przy jeździe w ruchu miejskim, bo nie wiadomo gdzie znajdzie się wóz w danym momencie.
Dzięki za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam
Paweł
Witam,
mam jedno pytanie:
co mogło "polecieć"?
Objawy: na zakrętach przy dodaniu lub odjęciu gazu tyłeczek wozu zaczyna tańczyć, tak jakbym jechał po lodzie. jest to trochę deprymujące przy jeździe w ruchu miejskim, bo nie wiadomo gdzie znajdzie się wóz w danym momencie.
Dzięki za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam
Paweł
To jest zalezne tylko od obciazania/odciazania napedow? Czy jesli np. w szybkim zakrecie napotkasz poprzeczny uskok to czuc jakby zarzucanie tylu?
To jest zalezne tylko od obciazania/odciazania napedow? Czy jesli np. w szybkim zakrecie napotkasz poprzeczny uskok to czuc jakby zarzucanie tylu?
W tej chwili trochę boję sprawdzić jak maszyna zachowuje się w szybkich zakrętach, lecz dziś omało nie skasowałem wozu. Na drogę wybiegł mi pies i przy gwałtownym omijaniu tył prawie mnie wyprzedził. Miałem duży problem z wyprowadzeniem na prostą, ponieważ skakał z prawej na lewą. Zrobiłem drobny przegląd zawieszenia tylnego na kanale i nie widać nigdzie żadnych luzów. Dodam że niedawno (w tamtym tygodniu) wymieniane było sprzęgło, skrzynka biegów była wyjmowana. Czy możliwe jest jakieś błędne złożenie całości?
W tej chwili trochę boję sprawdzić jak maszyna zachowuje się w szybkich zakrętach, lecz dziś omało nie skasowałem wozu. Na drogę wybiegł mi pies i przy gwałtownym omijaniu tył prawie mnie wyprzedził. Miałem duży problem z wyprowadzeniem na prostą, ponieważ skakał z prawej na lewą. Zrobiłem drobny przegląd zawieszenia tylnego na kanale i nie widać nigdzie żadnych luzów. Dodam że niedawno (w tamtym tygodniu) wymieniane było sprzęgło, skrzynka biegów była wyjmowana. Czy możliwe jest jakieś błędne złożenie całości?
Hmm, tak szczerze powiedziawszy to nie bardzo widze to co opisujesz. Co to znaczy, ze skacze na boki? Wpada w jakis poslizg? Jeszcze raz: od czego to jest uzaleznione, od skretu, od depniecia, od dziury? Czy tak samo rzuca jak jedziesz na luzie, wzglednie na biegu, ale bez obciazania silnika? Czy rzuca w trakcie pokonwania zakretu, czy jak przechodzisz z jednego skretu w drugi. Czy jadac na wprost nic sie nie dzieje?
Mozna by bylo sprawdzic gumki na drazkach Watta i na tym elemencie mocujacym je do belki, ale mowisz, ze tam jest wszystko ok?
Mozna by bylo sprawdzic gumki na drazkach Watta i na tym elemencie mocujacym je do belki, ale mowisz, ze tam jest wszystko ok?
Sprawdzane na "oko" i łyżką (luzu brak), jeśli coś jest nie tak to powinno wyjść na "szarpaku"
JacekK napisał/a:
Co to znaczy, ze skacze na boki?
Bardzo szybkie ruchy tyłu prawo-lewo, nie do opanowania kierownicą
JacekK napisał/a:
Jeszcze raz: od czego to jest uzaleznione, od skretu, od depniecia, od dziury? Czy tak samo rzuca jak jedziesz na luzie, wzglednie na biegu, ale bez obciazania silnika? Czy rzuca w trakcie pokonwania zakretu, czy jak przechodzisz z jednego skretu w drugi. Czy jadac na wprost nic sie nie dzieje?
Na łuku przyspieszenie lub zdjęcie nogi z gazu powoduje "taniec", na prostej gwałtowny skręt kierownicą (nagłe omijanie) w jedną lub drugą stronę i zaczyna tańczyć.
Problem zlokalizowany, poszło mocowanie De Dion`a, to przy skrzyni biegów. Teraz małe pytanko: czy jest możliwy zakup nowego elementu (guma), czy jedynie PU i jaką ilość kasy należy szykować?
Problem zlokalizowany, poszło mocowanie De Dion`a, to przy skrzyni biegów. Teraz małe pytanko: czy jest możliwy zakup nowego elementu (guma), czy jedynie PU i jaką ilość kasy należy szykować?
Powinien byc dostepny jako nowy, ceny dokladnie nie pamietam, ale chyba nie wiecej jak 100zl. W kazdym razie sprawdz w Intercars(ew. w innych hurtowniach) ile by za to chcieli, a jakby co moj znajomy ma jakies znizki, wiec jakby byla spora roznica to moglby podeslac Ci ta gume.
_________________ Pozdrawiam
JacekK
Pituś [Usunięty]
Wysłany: 2006-08-08, 13:04
Witam chłopaki!
Mam podobny problem..
paweł napisał/a:
poszło mocowanie De Dion`a, to przy skrzyni biegów. Teraz małe pytanko: czy jest możliwy zakup nowego elementu (guma), czy jedynie PU i jaką ilość kasy należy szykować?
Wybite gumowe przednie centralne mocowanie tylnego wahacza
Auto na drodze zachowuje się 'niepewnie'
Nie mam konceptu jak zdobyć powyższy element
a co dopiero wymienić
Poproszę ładnie o wszelkie sugestie, informacje, rady.. chętnie wysłucham bo widzę, że niektórzy już sobie musieli radzić z tym problemem.
Będę dzwięczny
Pozdrawiam Alfisti
POwiedz mi gdzie Ty masz w tylnym zawieszeniu wachacz?
Andrew nie czepiajmy się słówek
Jeśli chodzi o mój problem, to już mam po kłopocie.
Tak na marginesie: w przypadku remontów nie wykonywanych przez siebie sprawdzajmy wszelkie mocowania (dokręcenie śrub). U mnie po zakupie "gumy centralnej" do de Diona i wejściu pod samochód okazało się, że guma jest w jak najlepszym porządku , a wysypała się śruba mocująca de Diona do belki. Koszt 2,80 z nakrętką (i 10 min strachu )
Pituś jak coś to daj namiary na PW, mam do oddania centralne mocowanie de Diona.
Pituś [Usunięty]
Wysłany: 2006-08-17, 20:05
DUŻE DZIĘKI za odzew!!
na początek podtrzymuje -dla mnie element zawieszenia (wahający) -prowadzacy koło w płaszczyźnie pionowej to wahacz a, że profesjonalnie to element osi De'Dion to cóż poradze.. wszak ogólnie nam wiadomo o co biega i nie deliberujmy na tematy tu mniej istotne
Wstepnie już dziekuję Pawłowi za pomoc -kontaktuję sie
Oczywiście co do mechaników podpisuję się
ogólnie należy myśleć za nich i pomagać sobie wzajemnie
Osobiście przymierzam się do zakładania kolejnych postów z problemami
POZDRAWIAM Alfisti a szczególnie 75
Pituś [Usunięty]
Wysłany: 2006-08-23, 13:32
paweł napisał/a:
wysypała się śruba mocująca de Diona do belki. Koszt 2,80 z nakrętką
Drogi Pawle, poproszę podaj dane tej śruby to kupię sobie odrazu nówkę sztukę -nie śmiganą
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum