Alfaholicy Strona Główna   
        KARTY KLUBOWE      Alfaholicy.net      ZLOT 2008      Regulamin      Szukaj      Użytkownicy      Mapa      Album      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Gtv - swap silnika a zawieszenie
Autor Wiadomość
wera 
Alfa i Omega

Model: Alfa Romeo GTV
Silnik: 2.0 V6 TB
Rocznik: 1996
Wysłany: 2008-01-03, 19:17   Gtv - swap silnika a zawieszenie

jak w temacie - przymierzam się do swapu silnika, bo mój niestety umarł :(
Naprawa nie wchodzi w grę, bo zależy mi na czasie - stąd zamiar wstawienia innego silnika.
I tu pojawia się problem - mam namiar na silnik 3.0 V6.
Czy podejdzie on do auta, w którym oryginalnie był 2.0 V6 Tb ?
Ten 3-litrowy silnik dostanę z całym osprzętem, więc skrzynia, przepływka i sprzęgło będą, chodzi mi raczej o to, czy nie będzie problemów z półośkami i przeniesieniem napędu etc.
Będę wdzięczna za wszelkie uwagi.

piotriix 
Romeo
Nokimochishi

Model: Alfa Romeo 156
Silnik: 2.5l v6
Rocznik: 2000
Wysłany: 2008-01-03, 20:36   

a sterownik? a amorki w v6 3l nie sa inne? a sprezyny?przeciez silnik 3l jest sporo ciezszy sprawdz sobie po numerach czesci katalog masz na ogolnym http://www.forum.alfaholi...esci-vt2162.htm

piotriix 
Romeo
Nokimochishi

Model: Alfa Romeo 156
Silnik: 2.5l v6
Rocznik: 2000
Wysłany: 2008-01-03, 20:36   

dubel
Ostatnio zmieniony przez piotriix 2008-01-03, 20:36, w całości zmieniany 1 raz  

wera 
Alfa i Omega

Wysłany: 2008-01-04, 17:25   

Dzięki, sprawdzę co jeszcze wszystko by trzeba było wymieniać.
Pewnie koszt wyjdzie wtedy porównywalny do zakupu gołego silnika 2.0 :(

qbas 
Maniak resoraków

Silnik: 3.0 V6 24v
Rocznik: 2001
Wysłany: 2008-01-04, 19:00   

oj wera, szkoda to słyszeć, na ALTcie było wydać, że bella nie jest w formie ale widzę, że jednak się rozsypało :( można się dopytać czemu padł silnik ?

co do przekładki, ciężko powiedzieć, szukałem nawet na zagranicznych forach ale nic nie znalazłem o takiej próbie, z TSa na 3.0 ludzie próbowali ale tam wiadomo, że przednie zawieszenie trzeba zmienić

może jakiś telefon do serwisów dłubiących w Gtv ? powinni wiedzieć jakie są różnice

zdecydowanie daj znać jak to się rozwinie, powodzenia :!:
Squadra di Varsavia, Ik@r #133
http://varsavia.cuoresportivo.pl
http://forzaitalia.pl

wera 
Alfa i Omega

Wysłany: 2008-01-04, 20:39   

Hej qbas
Na ALTcie wina leżała w czujniku podciśnienia, a silnik padł zasadniczo od... przekręconej panewki :(
Dam znać jak się sprawa potoczy.
Pozdrówki

qbas 
Maniak resoraków

Silnik: 3.0 V6 24v
Rocznik: 2001
Wysłany: 2008-01-04, 21:05   

wera napisał/a:
Dam znać jak się sprawa potoczy.

no koniecznie, w razie czego mam pełną dokumentację serwisową do Gtvki, może da się z tego wygrzebać informacje o potencjalnych problemach tylko raczej sporo czytania jest :)
Squadra di Varsavia, Ik@r #133
http://varsavia.cuoresportivo.pl
http://forzaitalia.pl

75andrew155 
Romeo

Model: Alfa Romeo 155
Silnik: 2.5 V6
Wysłany: 2008-01-05, 08:16   

Wszystko jest takie same . Trzeba włozyć silnik z osprzetem , sterownikami i poczatkiem wydechu . Moim zdaniem nie powinno być wiekszych problemów z przekładką to jest zamiana V6 na V6 i elementy zawieszenia są takie same

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Gullietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996

AlfaFAN 
Pirat drogowy
...WETERAN...

Model: Inny
Silnik: R2 652cm3
Rocznik: 1994
Wysłany: 2008-01-06, 20:34   

w GTV seryjnie byly tez 3.0 wiec problemow wiekszych nie powinno byc.Musiala bys popytac ludzi ktorzy w tym siedza.Mysle, ze obejdzie sie bez niespodzianek.Co innego gdybys robila swapa w alfie 145 z 2.0 na 3.2 ktorego w ofercie nie bylo :wink:

majk 
Rowerzysta

Model: Alfa Romeo 75
Silnik: 2,0 TS i 1750 GT Veloce
Rocznik: 1991
Wysłany: 2008-01-07, 18:35   

Hi
wszystko widać w EPER

różnice sprężyna, zwrotnica, amortyzator, BELKA POPRZECZNA - inaczej mocowany stabilizator,
półosie takie same w obu silnikach.

Myśle że spokojnie można przeszczepić 3.0 bo nie jest dużo cięższy, chyba należałoby wymienić amortyzatory i sprężyny na jakieś sportowe bo może być problem z prowadzeniem w zakrętach ( szybka jazda ) .

pozdrawiam

Kamil 
Embrion

Model: Alfa Romeo 166
Silnik: 3.0 V6
Rocznik: 1999
Wysłany: 2008-01-08, 21:06   

A ja bym nie wkładał innego silnika tylko remotował ten. Po pierwsze reanimując ten silnik (przy założeniu, że robią to ludzie znający się na rzeczy) będziesz miała pewność co masz pod maską (praktycznie nowy silnik). Skąd moja rada - w swoim drugim autku, również egzotycznym (citroen xantia 2,1 TD rocznik 1995) miałem taki sam dylemat co robić remontować silnik czy włożyć nowy stary z jakiegoś dawcy. Po naprawde wielu posiedzeniach z kalkulatorem wydało mi się bardziej opłacalne (oczywiście przy założeniu, że chcesz tym samochodem jeździć jeszcze długo) remontowanie starego silnika. Wymieniłem praktyczine wszystko oprócz tłoków, korbowodów i wału korbowego (łącznie ze sprzęgłem, pompą wody, nowym rozrządem) a cenowo łącznie z robocizną różnica była ok 500 PLN. Pamiętaj, że kupując uzywany silnik nigdy nie wiesz jak długo będzie on poprawnie pracował. Kupiłem samochód od pierwszego właściciela, który przejechał nim 240 tys i korzystał tylko i wyłącznie z serwisów. I co z tego skoro jakiś idiota wpadł na pomysł, by uszczelkę pod głowicą wspomóc silikonem (efekt to był taki, że silikon wypłynął do kanałów olejowych i "zatrzymał" silnik). gdybym tego nie widział na własne oczy to bym nie uwirzył, że jest coś takiego możliwe.

PawełQV 
Pirat drogowy

Model: Alfa Romeo 164
Silnik: 3.0 V6 12v QV
Rocznik: 1991
Wysłany: 2008-01-10, 09:13   

Też kiedyś miałem taki dylemat i zdecydowałem się na remont. Jeśli góra jest OK i nie ciągnie ci oleju jakoś znacząco to daj wał do szlifu i wymień korbę (nie regeneruj tylko wymień na "nominalną" - ja zrobiłem ten błąd i teraz też zastanawiam się co dalej chociaż już 2 lata tak jeżdżę dość ostro i chodzi)

plan minimum:
szlif wału - ok 400-500zł
panewki kpl. - ok 200zł
kpl uszczelek (np.AJUSA) - ok 400zł
planowanie głowicy + docieranie zaworów+regulacje ok200zł/głowicę
+ cena korbowodu (gdzieś na allegor jakieś były ale trzeba było by dobrać z odpowiedniej grupy i mieć pewność, że nie pokrzywione).
+ewentualnie pierścienie (wymiar taki jaki był) jeśli cylindry trzymają tolerancję - ok200zł

jeśli coś więcej no to trzeba było by w to wliczyć tłoki a tu już cena co najmniej x2 jak za plan minimum :(
http://www.pll.konin.lm.pl/PQV1.JPG

pikero 
Romeo

Model: Alfa Romeo 155
Silnik: 2.5 v6
Rocznik: 1992
Wysłany: 2008-01-11, 18:35   

PawełQV napisał/a:
Też kiedyś miałem taki dylemat i zdecydowałem się na remont. Jeśli góra jest OK i nie ciągnie ci oleju jakoś znacząco to daj wał do szlifu i wymień korbę (nie regeneruj tylko wymień na "nominalną" - ja zrobiłem ten błąd i teraz też zastanawiam się co dalej chociaż już 2 lata tak jeżdżę dość ostro i chodzi)

plan minimum:
szlif wału - ok 400-500zł
panewki kpl. - ok 200zł
kpl uszczelek (np.AJUSA) - ok 400zł
planowanie głowicy + docieranie zaworów+regulacje ok200zł/głowicę
+ cena korbowodu (gdzieś na allegor jakieś były ale trzeba było by dobrać z odpowiedniej grupy i mieć pewność, że nie pokrzywione).
+ewentualnie pierścienie (wymiar taki jaki był) jeśli cylindry trzymają tolerancję - ok200zł

jeśli coś więcej no to trzeba było by w to wliczyć tłoki a tu już cena co najmniej x2 jak za plan minimum :(

a ten wał nie jest czasem utwardzany powierzchniowo???? lepiej znaleść dobry dać do sprawdzenia jeżeli bedzie git i nie zużyty to dać nowe panewki i powinno byc ok tylko bądź mądry i znajdź wał :)

wera 
Alfa i Omega

Wysłany: 2008-01-20, 17:47   

Dzięki wszystkim za wskazówki.

Gtv-ka stoi i czeka na swój czas. Może i dobrze, nie muszę inwestować w zimówki ;)
Zainwestowałam za to w auto zastępcze żeby mieć czym jeździć do pracy.
Aż wstyd się przyznać co kupiłam :oops: :wink:

Zdecydowałam że zrobię albo remont, albo znajdę silnik taki jaki był - nie bedę wstawiała trzylitrówki, choć mój znajomy pracujący w Fiacie :!: :roll: twierdzi, ze weszłaby bez większych problemów.

Skłaniam się do poszukania silnika identico, będzie mniej grzebania. Na allegro jakieś tam są (jeden nawet z gwarancją rozruchową - yeah) więc na wiosnę pewno wyjadę i może nawet zdążę na zlot ;) A jesli nie to przyjadę moim "nowym" kanapowozem - a fe :)

Bella
Akwizytorka

Model: Alfa Romeo RZ
Silnik: 3.0 V6
Rocznik: 1993
Dołaczył: 1910
Skad: Milano
Wysłany: 2010-02-15, 21:09      Pisownia 

Odpowiedz do tematu