Alfaholicy Strona Główna   
        KARTY KLUBOWE      Alfaholicy.net      ZLOT 2008      Regulamin      Szukaj      Użytkownicy      Mapa      Album      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana rozrządu w GTV (i inne drobiazgi)
Autor Wiadomość
dasintra 
Maniak resoraków

Model: Alfa Romeo 166
Silnik: 2.0
Rocznik: 2001
  Wysłany: 2007-10-06, 10:47   Wymiana rozrządu w GTV (i inne drobiazgi)

Wczoraj w ASO sprawdzałem stan techniczny 3.0L GTV, co stwierdziłem koniczne było z uwagi na zdecydowanie zbyt niski przebieg (90 000km) wzgledem wieku Belli (2001 rok).

Okazało sie, że Bella jest w dobrym stanie, przebieg się zgadza, pozostają do wymiany jedynie pojedyńcze elementy, chociaż jak wiadomo, panowie w autoryzowanym serwisie twierdzili, że lepiej zrobić to szybciej, niż później. Naturalnie ceny które podawali były raczej..... duże i dlatego piszę tego posta;

1) rozrząd - auto ma 90 700km i nie ma papierów potwierdzających wymianę rozrządu. Górna granica to 100 000km, zatem sprawę trzeba załatwić możliwie szybko. Problem w tym, że w ASO miły pan rzekł, że "niech sie pan przygotuje na jakieś 2 500"! Sorry, ale chyba ktoś sie nie wyspał, bo pamiętam że w 166 (dobra, 2.0TS) kosztowało to około 500PLN (oczywiście nie w ASO). I tutaj pierwsze pytanie do Was: Ile będzie kosztować rozrząd to GTV 3.0L?

2) linka do hamulca ręcznego - starano się w serwisie przekonać mnie do jej szybkiej wymiany, bo "jak przyjdzie mróz to pęknie i będzie niedobrze". Koszt: wg ASO około 500PLN! Szaleństwo chyba, bo sama linka kosztuje mniej niz 100zł.

3) wahacz/przód - wiem, że nie powinienem zadawać tego pytania, ale jak złożone są wahacze w GTV? Oby nie jak w 156 1.6TS, gdzie trzeba wymieniać wszystkie jednocześnie.

Pozdro

P.S. Tak przy okazji dodam, że 220ps w sercu 3.0L Belli robi ogromne wrażenie. Moment, w którym przekręciłem kluczyk w stacyjce pozostanie w mej pamięci na zawsze :) Nic nie wydaje z siebie tak pięknej melodii jak V6'tka z Italii!
"Moja Alfa pochłania fortunę na ubezpieczenie, serwis i paliwo. Ale kiedy ją prowadzę, czuję się, jakbym miał milion dolarów i uśmiech na mej twarzy trwa cały dzień! Mówi się, że Alfę kupujesz sercem, nie głową".
Ostatnio zmieniony przez dasintra 2007-10-06, 11:00, w całości zmieniany 3 razy  

AR_33 
Romeo

Model: Alfa Romeo 33
Silnik: 1.7 Boxer 16v
Rocznik: 1991
Wysłany: 2007-10-06, 20:31   

Nie wiem ile kosztuje rozrząd do Twojego cuda, ale gratuluję zakupu i powiedz gdzie i kiedy można zobaczyć tą piękność :?: :wink:
IK@R_1886
SEKTA TO MAŁO, ZAŁÓŻMY KOŚCIÓŁ - WYZNAWCÓW IKSA

dasintra 
Maniak resoraków

Wysłany: 2007-10-06, 22:46   

AR_33 napisał/a:
Nie wiem ile kosztuje rozrząd do Twojego cuda, ale gratuluję zakupu i powiedz gdzie i kiedy można zobaczyć tą piękność :?: :wink:

heh, przyznam że to niestety nie moja własność, lecz młodszego brata. Czekam aż powróci od Brytoli ażeby zakończyć całość transakcji. Mam nadzieję że będzie zadowolony z tego co mu znalazłem. Ja w każdym razie po wczorajszym nie mogę doczekać sie ponownej jazdy. Słowo daje, że wcisniecie gazu na maxa powoduje że narządy wewnętrzne osób wewnątrz przesuwają sie na wysokość bagażnika (niewielkiego zresztą). Nie wiem ile czasu zajęło rozpędzenie sie do 170km/h, ale trwało to baaaaardzo szybko. Wolałbym nie wiedzieć jak przy takiej jeździe wygląda spalanie paliwa. Prawdziwe Coure Sportivo. Niech no tylko jakiś szajswagen albo BMW sie gdzies pojawi :)

Co do oglądania, to mam nadzieję ze brat będzie chciał sie pochwalić i jakies spotkanko na przełomie października i listopada nad Maltą sobie sprawimy. Niestety wcześniej trzeba załatwić wszystkie niezbędne sprawy, w tym oczywiście rozrząd. Dowiedziałem sie dzisiaj że ta przyjemność kosztuje jednak sporo - 1300PLN za same części + mała opłata dla znajomego mechanika.
Póki co, najbardziej przeraża mnie perspektywa wymiany świec. Pełen komplet to 1400zł i to samych częsci. Nie można pchać jednak do takiego sprzętu jakiś shitnych zamienników, bo to oznaczałoby dokonanie gwałtu na Belli, a do tego dopuscić nie pozwolę!
Aha, no i oczywiście tym razem na spotkanie biorę 166 :) Bedzie sie wiec działo.
"Moja Alfa pochłania fortunę na ubezpieczenie, serwis i paliwo. Ale kiedy ją prowadzę, czuję się, jakbym miał milion dolarów i uśmiech na mej twarzy trwa cały dzień! Mówi się, że Alfę kupujesz sercem, nie głową".
Ostatnio zmieniony przez dasintra 2007-10-06, 22:50, w całości zmieniany 1 raz  

75andrew155 
Romeo

Model: Alfa Romeo 155
Silnik: 2.5 V6
Rocznik: 1996
Ostrzeżeń:
 2/10/15
Wysłany: 2007-10-07, 16:10   

świece 1400 zł :shock: czy ja dobrze zrozumiałem??

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Gullietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996

dasintra 
Maniak resoraków

Wysłany: 2007-10-07, 16:25   

75andrew155 napisał/a:
świece 1400 zł :shock: czy ja dobrze zrozumiałem??

Bardzo dobrze zrozumiałeś. Tak to już jest przy V6.

dasintra 
Maniak resoraków

Wysłany: 2007-10-07, 16:36   

marcins737 napisał/a:
poszukaj tych świec nie w ASO , może kolega Phantom z forum pomoze kupic je taniej ?

Najgorsze jest to, że to nie jest kwota jaką chcią w ASO. Nawet sie o to nie pytałem, obawiając sie odpowiedzi. Wiem, ze mozna znaleźć świece Boscha - 60pln za sztuke, ale nie wiem czy to byłby dobry pomysł...

75andrew155 
Romeo

Model: Alfa Romeo 155
Silnik: 2.5 V6
Ostrzeżeń:
 2/10/15
Wysłany: 2007-10-07, 16:46   

Nie przesadzaj z tymi świecami ja tez mam 6 swiec Championa idealnie pracuja a cena niebo inna

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Gullietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996

Fred 
Romeo

Model: Alfa Romeo GTV
Rocznik: 1997
Wysłany: 2007-10-07, 21:34   

Hm.. nie wiem ile wytrzymuje rozrzad w Vce ale ja bym sie bal mowic ze do 100 tys powinien wytrzymac. W TSie nigdy nie przekraczam 50 tys.

Co do przednich wahaczy to sa to zwykle wahacze jak w fiatach i innych alfach z tamtych lat. Koszt to od 100 do 200 zl .. zalezy gdzie sie kupi.

dasintra 
Maniak resoraków

Wysłany: 2007-10-07, 22:33   

Fred napisał/a:
Hm.. nie wiem ile wytrzymuje rozrzad w Vce ale ja bym sie bal mowic ze do 100 tys powinien wytrzymac. W TSie nigdy nie przekraczam 50 tys.

Co do przednich wahaczy to sa to zwykle wahacze jak w fiatach i innych alfach z tamtych lat. Koszt to od 100 do 200 zl .. zalezy gdzie sie kupi.

Przejrzałem juz kilka sklepów z częsciami i faktycznie nie wygląda to źle. Problem w tym, ze mój starszy brat (lat 32) od baaardzo dawna zajmuje sie serwisem aut należących do mojej familii. Co ciekawe pracuje w zupełnie innej branży, acz na samochodach zna sie zdecydowanie lepiej niz ja. Ma wśród swych znajomych wielu mechaników i dlatego zawsze korzystałem z jego opinii. Wczoraj dzwonił przy mnie do jednego z nich i przyznam, że w przypadku kilku częsci włosy dęba mi stanęły. Niestety brat nigdy nie zgodziłby sie na ładowanie shitu do Alfy i nie wiem jak mu wytłumaczyc by zmienił zdanie.

Co do rozrządu to tak powiedział miły pan w ASO. Przyznam że zaskoczył mnie tymi 100 tyś kilometrów. Osobiście jestem na tym punkcie wyczulony aż do przesady. Mówiłem kiedyś kumplowi że jak sie kupuje uzywany samochód to zawsze zmienia sie rozrząd. Niemalże błagałem go aby to uczynił, on niestety twierdził ze poprzedni właściciel wymienił go kilka miesięcy wcześniej. Wiecie jak to sie skończyło? Tak, napinacz był już wyjechany i silnik w Nissaku umarł.
Ostatnio zmieniony przez dasintra 2007-10-07, 22:34, w całości zmieniany 1 raz  

galczas 
Embrion

Silnik: 2.0 TS
Wysłany: 2007-11-24, 10:23   

Witam
Jestem tu nowy wiec napoczatek chciałem wszystkich goraco powitac.
Teraz przechodze do sedna mam alfe Gtv 2.0TS z roku 1996 i przygotowuję sie do wymiany rozrządu i tak, czy jezeli zakupie ten rozrzad to bedzie kompletny

http://allegro.pl/item272...ncia_delta.html

oczywiscie plus "W silnikach 2.0 16V występuje wałek równoważący pracę silnika, dodatkowy pasek i rolka napinająca (DAYCO, Ruville) kosztuje 160zł "
Chodzi mi czy to byloby wszystko czy musze jeszcze cos dokupic.
Oraz czy wałek równoważący pracę silnika to jest to samo co wariator.
Kiedyś widziałem na forum schemat rozrzadu do Gtv 2.0TS lecz w tej chwili nie moge go znaleźć. A i jeszcze podstawowe pytanie czy ten rozrząd z allegro bedzie odpowiedni (chodzi mi czy cos sie nie urwie po wymianie poniewaz materialy byly slabej jakości)
A może moglibyście mi podać link do komplentnego rozrządu (przez komplentny rozumie wszystko co powinienem wymienić razem z rozrządem).Jeśli byście mogli to napiszcie mi pokolei co mam kupić ponieważ w sklepach nie do końca wiedzą ile pasków i tak dalej(a może zna ktoś numery katalogowe tych częsci)
prosze o odpowiedź i z góry dziekuje

Kate 
Ogier

Model: Alfa Romeo 156
Wysłany: 2007-11-24, 20:54   

galczas, to co podałeś + zestaw za 160zł to generalnie wszystko jeśli chodzi o sam rozrząd. Natomiast jeśli masz auto od niedawna i chcesz mieć je dalej sprawne to przy wymianie rozrządu musisz wymienić pompę wody i wariator, jeśli po odpaleniu klekocze dłużej nić 20-30s, lub jeśli w trakcie przyspieszenia wyczuwasz coś na kształt turbo dziury. Żeby było weselej to przy wymianie wariatora trzeba zmienić uszczelkę pod pokrywą zaworów, a są jej różne typy i dopiero demontując wiadomo jaką kupić. Szczerze mówiąc trzeba mieć warsztat, który wie co robi i wie gdzie szukać części.
Pamiętaj w takim aucie jak Gtv nie ma kompromisów.

galczas 
Embrion

Wysłany: 2007-11-26, 16:29   

Kate, dzieki za odpowiedz to juz mniej wiecej wiem co mam kupic wariator jest na 100% do wymiany :D

luciano 
Pirat drogowy

Model: Alfa Romeo 33
Silnik: 1,4 IMOLA
Rocznik: 1993
Wysłany: 2007-11-27, 22:39   

galczas napisał/a:
Witam
Jestem tu nowy wiec napoczatek chciałem wszystkich goraco powitac.
Teraz przechodze do sedna mam alfe Gtv 2.0TS z roku 1996 i przygotowuję sie do wymiany rozrządu i tak, czy jezeli zakupie ten rozrzad to bedzie kompletny

http://allegro.pl/item272...ncia_delta.html

oczywiscie plus "W silnikach 2.0 16V występuje wałek równoważący pracę silnika, dodatkowy pasek i rolka napinająca (DAYCO, Ruville) kosztuje 160zł "
Chodzi mi czy to byloby wszystko czy musze jeszcze cos dokupic.
Oraz czy wałek równoważący pracę silnika to jest to samo co wariator.
Kiedyś widziałem na forum schemat rozrzadu do Gtv 2.0TS lecz w tej chwili nie moge go znaleźć. A i jeszcze podstawowe pytanie czy ten rozrząd z allegro bedzie odpowiedni (chodzi mi czy cos sie nie urwie po wymianie poniewaz materialy byly slabej jakości)
A może moglibyście mi podać link do komplentnego rozrządu (przez komplentny rozumie wszystko co powinienem wymienić razem z rozrządem).Jeśli byście mogli to napiszcie mi pokolei co mam kupić ponieważ w sklepach nie do końca wiedzą ile pasków i tak dalej(a może zna ktoś numery katalogowe tych częsci)
prosze o odpowiedź i z góry dziekuje

Jak potrzebujesz jakieś części to spytaj phantom71 on na pewno coś znajdzie dla Twojej belli ;)

Bella
Akwizytorka

Model: Alfa Romeo RZ
Silnik: 3.0 V6
Rocznik: 1993
Dołaczył: 1910
Skad: Milano
Wysłany: 2010-02-15, 21:09      Pisownia 

Odpowiedz do tematu