Wysłany: 2007-10-08, 15:28 Stary Bokser jaki olej ?
Witam
Jaki olej rekomendujecie do starego Boksera z Alfasuda 1,4 80r.
Niedawno zakupiłem taki samochodzik a właściciel niewiele wiedział co bylo lane, on nic nie dolewał ani nie wymieniał.
I jeszcze jedno czy ten silnik jest może bezkolizyjny ?
Regulacja zaworów na "płytkach"
Olej ??? Zależy od przebiegu. Sądząć do modelu autka, to troszę przejechało, olej mineralny. 15w/40
Ostatnio zmieniony przez phantom71 2007-10-08, 15:58, w całości zmieniany 1 raz
Mafik [Usunięty]
Wysłany: 2007-10-08, 18:13
No to czeka mnie wymiana rozrządów.
Ja niestety laik jestem, to mój pierwszy samochód który mam zamiar wyszykować od podstaw. Wiec pewnie nie raz jeszcze sie odezwę.
W ogóle czka mnie wymiana wielu rzeczy ale silnik ma zdrowiutki wiec lepiej dmuchać na zimne.
Ja mineralnego nie polecam raczej półsyntetyk 15W50 będzie lepszy
Jeżeli będzie robił generalkę silnika, to może wlać półsyntetyk, nawet wskazane, w przeciwnym razie rozszczelni silnik (no chyba że poprzedni właściciel lał półsyntetyk ale podobno tego nie wiesz).
Mineralny wg mnie będzie lepszy, tu nie ma hudraulicznej regulacji zaworów, tylko na płytkach.
Jeżeli będzie robił generalkę silnika, to może wlać półsyntetyk, nawet wskazane, w przeciwnym razie rozszczelni silnik
phantom71, ma rację, jeśli zrobi remont silnika to może lać półsyntetyk, a nawet syntetyczny jeśli ma za dużo kasy , ale teraz niech pozostanie przy mineralnym. Przed remontem swojego boxera też lałem mineralny.
Mafik, tego Suda kupiłeś od kolesia z Wawy (kolor brązowy )
_________________ Fiat Seicento 1.1 do pracy
Lancia Lybra SW 2.4 jtd Executive dla rodziny
Alfa Romeo 33 1.7 16V dla przyjemności
IK@R_1886
SEKTA TO MAŁO, ZAŁÓŻMY KOŚCIÓŁ - WYZNAWCÓW IKSA
Mafik [Usunięty]
Wysłany: 2007-10-09, 09:56
Mafik, tego Suda kupiłeś od kolesia z Wawy (kolor brązowy )[/quote]
Jak ją zrobisz to będzie piekna Bella, nie wiele takich jeszcze jeździ. Sam się czaję na podobną ale z silnikiem 1.7
IK@R_1886
Boxer to boxer, podejdzie tylko przy zakupie postaraj sie jeszcze o komputer od tej 145 i wiązkę elektryczną silnika
No i o skrzyni biegów
Powodzenia w restauracji tego cuda
IK@R_1886
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum