Wysłany: 2007-09-20, 21:36 Naglosnienie w alfie 166
witam mam pytanie....posiadam alfe 166 ktora nie ma zamontowanych glosnikow na tylnej polce chociaz jest otwor pod glosniki nie znalazlem tam zadnego okablowania...czy jest mozliwosc podciagniecia przewodow od ICS'a do tylnej polki a dokldanie czy jest jakies osobne wyjscie ze wzmacniacza dla tych glosnikow???? czy bedzie trzeba kombinowac???
Model: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9 JTD+ fiat coupe 2.0 TURBO
Rocznik: 1999
Wiek: 22 Dołączył: 17 Maj 2006 Posty: 381 Skąd: Stalowa Wola
Wysłany: 2007-09-20, 22:26
okablowanie jest na 100% przyklejone do blachy razem z innymi wiazkami musisz doberze popatrzec ale jezeli glosniki nie bedą zamkniete to bagarznik jest z byt wielki i nie bedzie to grało za ładnie
_________________ alfa romeo 156 & fiat coupe 2.0 turbo
Daruj sobie głośniki w półce - zaoszczędzoną kasę przeznacz na lepsze głośniki z przodu i wygłuszenie drzwi. Ja miałem 6 głośnikóww furaku i po przeróbkach (zestaw odseparowany z przodu + wygłuszenie) gra dużo lepiej niż ta fabryczna kombinacja. No i tym sposobem uzyskasz poprawną scenę dźwiękową (na koncercie stoisz przodem do wykonawcy)
niezly pomysl ale ja nie chce glosnikow z tylu montowac mi potrzebny tylko sygnal a glosnik bedzie jeden w bagazniku:) powiedz mi sam to robiles z tym wygluszaniem??? ile cie to wynioslo wszytko i jakie glosniki proponujesz???? i czym wygluszales i mniejwiecej jak????
arti4782 [Usunięty]
Wysłany: 2007-09-23, 22:21
Najlepiej mat APP miękkie - coś takiego: http://www.allegro.pl/ite...ekka_grati.html
Jak masz dużo kasy to maty z DYNAMATA
A jak chcesz super ekonomicznie to można nawet użyć taśmy dekarskiej SOUDAL (też się sprawdza )
Tu masz temat o wygłuszaniu drzwi na przykładzie golfa 3 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=9787
Przyda się też pasta wygłuszająca.
Cytat:
potrzebny tylko sygnal a glosnik bedzie jeden w bagazniku
czyżby subwofer?
Ostatnio zmieniony przez arti4782 2007-09-23, 22:22, w całości zmieniany 1 raz
skad w radiu z 166 wychodzi sygnal do wzmacniacza??zadnych czinczy u mnie nie ma, a sam wzmacniacz (mimo ze siedzi w bagazniku) jest nie podlaczony i glosniki zasilane sa z samego radia. chetnie bym to zmienil ale nie bardzo widze skad sygnal pociagnac...
musi byc skąś wyprowadzony sygnal, skoro na wyposazeniu jest wzmacniacz. nawet jesli u mnie jest on nie podlączony, to z tego co się orientuje, w wiekszosci 166 audio jest juz z podpiętym wzmakiem, a ręke sobie dam obciąć ze nie jest on podlaczony wysokopasmowo...podejrzem, ze za sygnal odpowiedzialna jest taka mala kostka, ktora znajduje sie nad ISO, obok sterowania zmieniarką...aczkolwiek pewien nie jestem...
gdzie znajduje sie ten wzmacniacz ?? i czy każda 166 ma go ?? ja mam system 10 głośnikowy z przodu 2 tweetery i dwa normalne z tyłu w drzwiach tak samo i w półce dwa głośniki. Ostatnio padły mi tweetery w przednich drzwiach co moglo byc powodem prosze o pomoc
musi byc skąś wyprowadzony sygnal, skoro na wyposazeniu jest wzmacniacz. nawet jesli u mnie jest on nie podlączony, to z tego co się orientuje, w wiekszosci 166 audio jest juz z podpiętym wzmakiem, a ręke sobie dam obciąć ze nie jest on podlaczony wysokopasmowo...podejrzem, ze za sygnal odpowiedzialna jest taka mala kostka, ktora znajduje sie nad ISO, obok sterowania zmieniarką...aczkolwiek pewien nie jestem...
Masz rację to jest to mini w radiu podzielone na trzy części , opis jest na forum
¤ [166] Kabelki .
Jeszcze jedno nie wszystkie alfy miały na wyposarzeniu wzmacniacz
aha i jeszcze jedno kolego arti ... zgadzam się że nie wolno zakladać w tylnej półce głośników średnio i wysoko tonowych . fakt że skierowane w sufit guzik dają i psują scenę ... ale amplituda basu takiego od 20 do 50hz jest taka że tak na prawdę to ten poprawny pelny bas słyszysz jakieś 1- 1,5 metra dalej od głośnika a w pomieszczeniu tak małym jakim jest kabina samochodu do tego nakładają się fale odbite i powstają tzw strzałki ... znaczy fale stojące. w 166 umiejscowienie wooferów jest na tyle dobre że nie potrzeba nic kombinować ... założę się że jak posadzę laika w 166 i włącze muze i powiem żeby wskazał miejsce gdzie jest głośnik basowy to się będzie mocno zastanawiał ... odwrócenie głośnika do góry koszem daje dodatkowo efekt że to kabina samochodu jest komorą akustyczną a dźwięk wpada do bagażnika a i tam też jest odpowiednio odbijany bo jest jeszcze dodatkowy ekran bo głośniki są zasłonięte. I nie porównujcie audio 156 z tym w 166 bo to są dwa zupełnie inne systemy. Dodatkowo po uruchomieniu DSP w 166 czyli procesora dźwieku kiedy poszerzymy scenę np w ustawieniach POP dźwięk pięknie rozpływa się po kabinie i jesli ktoś nie widział gdzie są umiejscowione głośniki w 166 to z zamkniętymi oczami nie wskaze ich umiejscowienia w odsłuchu - ide o zaklad
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum