Alfaholicy Strona Główna   
        KARTY KLUBOWE      Alfaholicy.net      ZLOT 2008      Regulamin      Szukaj      Użytkownicy      Mapa      Album      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
audio w 156 / kłopoty z sygnałem
Autor Wiadomość
alces1 
Romeo
www.pphu-jura.pl

Model: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.8 T.S. > 140 KM
Rocznik: 2002
Ostrzeżeń:
 2/10/15
Wysłany: 2007-08-27, 20:39   audio w 156 / kłopoty z sygnałem

Witam!
1) Moja AR 156 jest wyposażona w sterowanie radiem przyciskami z koła kierownicy, co nadmienię zwiększa bezpieczeństwo. Czy zmieniając radio na inne jest możliwość by współpracowało ono z przyciskami z kierownicy?
2) Antena radiowa w mojej AR jest umieszczona w szybie. Nie wiem czy dlatego, czy po prostu ten typ tak ma, ale odbiór stacji radiowych nie jest najlepszy, zanika sygnał, czasem trzeszczy, RDS się gubi i takie tam, czy jest jakiś sposób by poprawić odbiór? Np. poprzez montaż jakiegoś wzmacniacza antenowego? Nie znam się na tym, dlatego pytam.

pitt24 
Rowerzysta

Silnik: 1,9
Rocznik: 2004
Wysłany: 2007-08-27, 21:25   Re: audio w 156 / kłopoty z sygnałem

U mnie po włączeniu ogrzewania tylniej szyby nawet stacja o.Tadeusza zanika :P

alces1 
Romeo
www.pphu-jura.pl

Silnik: 1.8 T.S. > 140 KM
Ostrzeżeń:
 2/10/15
Wysłany: 2007-08-28, 10:10   

Może jednak pozostanę przy seryjnym balupunkcie. (Jakie macie zdanie o tym odbiorniku?) Natomiast podjadę do znajomego elektromechanika, który zna się na audio bardzo dobrze, może on poleci mi jakieś dogodne rozwiązanie. Nie chciał bym montować zewnętrznej anteny, bo psuła by bryłę samochodu, a poza tym do wiercenie otworu w nadwoziu... No chyba, że jakaś antenka na kleju na tylną szybę? Chyba gdzieś takie widziałem...
Nie wiem O. Dyrketor jest u mnie słyszalny przy ogrzewaniu tylnej szyby, bo jeszcze go nie używałem:)
Dzięki za odp.

Siekier 
Romeo

Silnik: TS 1.8
Rocznik: 1998
Wysłany: 2007-09-03, 21:47   

Podpne sie pod temat bo mam dokladnie ten sam problem:

alces1 napisał/a:
Antena radiowa w mojej AR jest umieszczona w szybie. Nie wiem czy dlatego, czy po prostu ten typ tak ma, ale odbiór stacji radiowych nie jest najlepszy, zanika sygnał, czasem trzeszczy

U mnie dokladnie to samo aczkolwiek problemy zauwazam tylko na trasie - w miescie all gra ladnie natomiast na trasie wszsystkie stacje lapie tyle ze slychac charakterystyczne "pierdzenie" w tle :(

alces1 napisał/a:
Może jednak pozostanę przy seryjnym balupunkcie

Na dodatek rowniez mam Blaupunkta i wiem (odpowiadajac tym samym na pytanie kolegi Alces1'a) ze czesciowo jest to wina Blau - generalnie Blaupunkty maja slabe tunery - zaloz Pioneera a zaloze sie ze problemy znikna.
Niemniej nie jest to rozwiazanie - to samo radyjko w poprzednim aucie spiswalo sie rewelacyjnie i gralo na najwiekszych zadupiach.

W zwiazku z tym rowniez pomyslalem o jakims wzmacniaczu - tak jak kolega chcialbym raczej uniknac antenki no chyba ze jest cos "delikatnego" na tylna szybe...

marcins737 napisał/a:
wzmacniacz antenowy jak najbardziej choć najlepsza jest jednak antena zewnętrzna

Marcin a czy taki wzmak zaloza mi w Bartexie? Nie wiesz ile to moze kosztowac?
Ostatnio zmieniony przez Siekier 2007-09-03, 21:48, w całości zmieniany 1 raz  

Siekier 
Romeo

Silnik: TS 1.8
Rocznik: 1998
Wysłany: 2007-09-04, 12:20   

marcins737 napisał/a:
nie używam tunera radiowego od wielu lat

W sumie ja prawie tez nie uzywam ale jak jade w trase to lubie czasem sobie na wiadomosci wlaczyc zeby wiedziec co sie dzieje :)

marcins737 napisał/a:
założą na pewno , ceny nie znam , nie używam tunera radiowego od wielu lat więc temat jest mi obcy po za wiedzą teoretyczną

Myslalem tez o chlopakach TMiN-Dobry - widzialem ze zakladaja CB to moze wzmacniaczyk do zwyklej antenki tez by zalozyli...

chunkpunk 
Dwusuwowiec

Model: Alfa Romeo 159
Silnik: kilka
Wysłany: 2007-09-04, 12:58   

marcins737 napisał/a:
1 tak , w tym celu musisz zakupic specjalny interface , popytać o niego możesz np w firmie
Bartex z Łodzi (wpisz w google słowa "bartex łódź" , nie każde radio może współpracować
z oryginalną kierownicą AR !! sprawdź do jakich są interfaces

Ja zalozylem sobie taki interface po zmianie wnetrza na poliftingowe kupilem na piloty.pl za 140 z przesylka do alpiny wiec w miare tanio, podlaczenie tego to 3 kabelki i jakies 20 minut na skrecenie i rozkrecenie kierownicy i dociagniecie do radia
nazywa sie toto UNI20
Bravka 1.2 zielonka (Po pietruszke)
156 2.4 Grafittowy klekot 180/380- historia
Nie mam Polskich liter !!!!!!
Ostatnio zmieniony przez chunkpunk 2007-09-04, 12:59, w całości zmieniany 1 raz  

Bella
Akwizytorka

Model: Alfa Romeo RZ
Silnik: 3.0 V6
Rocznik: 1993
Dołaczył: 1910
Skad: Milano
Wysłany: 2010-02-15, 21:09      Pisownia 

Odpowiedz do tematu