gdzies wyczytalem ze im wieksza nośność opony tym wiekszy komfort..
Jestes pewien, ze nie odwrotnie? Mnie sie wydaje, ze wieksza nosnosc oznacza wiecej wzmocnien, a wiec twardsza opone i wieksze opory toczenia - podobnie jak z indeksem predkosci(ale to tylko takie moje rozwazania).
Pierwsza wartość jest dla pełnego obciążenia, druga dla średniego.
Czyli — na 195/50/15 typowo powinno być 2.6 przód i 2.3 tył. Moim zdaniem przy tak niskim profilu jak najbardziej rozsądne ciśnienie.
_________________ Do pracy: Toyota Corolla D-4D 2006
Do zabawy: Alfa Romeo 145 1,6TS 2000
Wolałbym się więcej bawić i mniej pracować
Ostatnio zmieniony przez KGow 2007-03-20, 17:18, w całości zmieniany 1 raz
Mam takie pytanko:
Czy opony o szerokosci 195 (195/50/15) mieszcza wam sie normalnie w nadkolu?
Podczas jazdy z 2 osobami z tylu na nierownosciach bylo slychac tarcie - na oponach sa slady otarc od nadkola (zewnetrzenej krawedzi).
U mnie moze to byc spowodowane sprezynami obnizajacymi - na przodzie juz wymienilem bo za bardzo miska tarlem na dziurach - myslalem ze tylu nie bede musial.
Macie jakies doswiadczeniw w tym temacie?
Co zostalo zmienione to nie mam pojecia - Alfe kupilem po 'tunigu w niemczech' - niestety wiekszosc rzeczy byla robiona tandetnie.
Teraz zmieniam na czesci oryginalne.
Napisy na oponach sa poscieranie - po przejechaniu zaledwie 600km!!
Ciezko sie wracalo z trasy - co dziura to noga z gazu.
Z tego co pamietam podczas wymiany opon na letnie (razem z felgami) to tylne sprezyny od gory byly troche splaszczone.
Niestety po wymianie sprezyn z obnizajacych na oryginalne nadal obciera mi opony.
Moze wpakowac jakies wyzsze, twardsze odboje?
Zlosliwy brat sugerowal mi od Stara
moze ci przekorodowała ta blacha gdzie sie je mocuje, mialem to kiedys w tipo a to to samo.. bo innych wad niezanotowalem, jak jest blacha ok to wlozyc odbojnik i wtedy zobaczyc czy obciera..
bez odbojnikow to sie strasznie samochod buja na tyle i amory w dupe dostają, lepiej je załóż
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum