Nie wiem do którego TSa się odnosisz w swej wypowiedzi. W fiatowych ts-ach druga swieca strzela później aby dopalić mieszankę => zmniejszanie emisji.
Tak, to jest szczegół techniczny, który różni aluminiowego TSa od wersji fiatowskiej. W tym drugim mniejsze świece dopalają mieszanke później.
Jednak nie masz racji twierdząc, że dwie świece w ogólności nie nastawiają silnika na osiągi, czyżby był słabszy od poprzednika? Nie. Pozwalają, jak już napisałem, na zachowanie ostrych faz rozrządu i jednocześnie rozsądnej emisji spalin.
PietereQ napisał/a:
Zo oryginalnym ts-em ma niewiele wspólnego. I o co chodzi z tym Lamperdim Wątpię żeby ktokolwiek przjmował się emisjami projektując ten nomen genialny silnik.
Dokładnie tyle, że Fiatowski TS to Lampredi przystosowany do szesnastozaworowej głowicy i dwóch świec na cylinder.
Pozdrawiam, d.
W czym jest lepszy oryginalny TS? We wszytskim, wadze, w założeniach budowy, w potenciale, i wytrzymałości. Dowodzi tego popularność zastosowania starego tsa w wportach motorowych na całym świecie.
Alfista, proszę, idąc takim tokiem to zaraz powiemy, że v6 w brerze to też alfowski silnik. Bo ma alfową głowicę
pozdro
W czym jest lepszy oryginalny TS? We wszytskim, wadze, w założeniach budowy, w potenciale, i wytrzymałości. Dowodzi tego popularność zastosowania starego tsa w wportach motorowych na całym świecie.
tylko nie w osiagach
_________________ AR 155 2.0 16v TS '96
AR 146 1.6 16v TS '97 (silnik '03)
tylko nie w osiagach
150hp /186Nm dla Fiacinowego TSa vs 148hp/182Nm dla alfowego... uważasz że są to różnice które jesteś w stanie odczuć prowadząc oba auta? W oryginale możesz zapominieć o gównianym fazatorze (chociaż ten patent był już montowany w starych Ts-ach, z różnicą w trwałości) plastixowych kolektorach itp
trwałosc to pojecie dla alfy romeo raczej nieznane i juz niewazne czy to stare modele czy nowe bo wszystkie sie tak samo lubią psuc.. dopiero model 159 moze wreszcie to zmieni...
zalezy w jakiej budzie ten ts bo jak w 75 z transaxle to raczej powodzenia w zmianach biegow
co to "gownianego fazatora" to moim zdaniem jest to dobre rozwiazanie a ze sie psuje.. no coz.. alfa romeo trzeba wybaczac
plastikowy kolektor?? :shock
Ostatnio zmieniony przez Alfista 2006-12-14, 13:03, w całości zmieniany 1 raz
Widać że nie doznałeś oświecenia, którego się doznaje mając styczność z starymi alfami . Jeżeli chodzi o stare R4 są to mega wytrzymałe silniki, które jakby nawet coś się stało, to są bardzo łatwe w naprawie. Widzę że nie wszyscy mają pojęcie o czym się tu mówi także proponuję zaparzyć zobię herbaty/kawy i sąść do wyczerpującej lektury http://www.cuoresportivo.pl/_mm/silniki/r4/ Może fazator jest dobrym rozwiązaniem, ale już wolałbym żeby go nie było bo nuży mnie wymienianie tego badziewia co 25-40K km albo nawet krócej.
powiem tak.. dajmy juz temu spokoj bo Ty i tak bedziesz uwazal ze stare są lepsze od nowych a ja ze stare są dobre ale "nowe"/TS16v sa jeszcze lepsze, moze dlatego ze daze sympatią rowniez fiata za dwuwałkowe konstrukcje i piekno ich brzmienia...
ja wymienilem wariata po 15tys(wariator piewszej generacji) ale i tak wole miec to "badziewie" niz miec muła z niskich obrotow
niestety alfa "kupiła" jednego z byłych dyrektorów VW co widać w nowych modelach
...tylko gdzie się podziało cuore sportivo
Ale przy okazji widać też "niemiecką" jakość. Pozatym 159/Brera/Spider mimo że małoAlfowe wyciągają markę z finansowego dołka.
_________________ Posiadacze samochodów marki Alfa Romeo kierują się przy zakupie raczej emocjami, niż zdrowym rozsądkiem. Wierni przez wiele lat tej marce, poczuwają się do pewnego rodzaju wspólnoty, określają siebie jako "Alfisti"
159 jest bardzo ładnym autem i jak dla mnie jest anjąłdniejsze w swojej klasie. Może mam jeszcze numer jakiegos pisma gdzie porównują 159, A4 i BMW 3. Jak auta stoją obok siebie 159 wygląda jeszcze lepiej Co nie znaczy jednak że jestem fanem tego modelu. Nie budzi ono we mnie już takich emocji jak to mało miejsce w przypadku 156. No i te silniki bez charakteru które ledwo co ciagną do 6 tys. obr.
na szczęście jak juz nie będzie prawdziwych alf będę jeszcze Lancie bo w tej marce koncern nieplanuje na razie "zniemczania"
Wybacz ale są pewne nieścisłości w twoim toku rozumowania, ale jeśli chodzi o "zniemczenie" to sam sobie przeczysz! Chodzi mi o zdjęcia 13, i 15 z tego linku
marcins737, może nie mogę pewnych informacji potwierdzić na 100%, ale czytam troche czasopism motoryzacyjnych i .....
"Wprawdzie w 2005 wyprodukowano znacznie mniej samochodów tej marki (132000) niż w latach poprzednich, ale wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na wzrost i zapowiadają niezły biznes. W pierwszym półroczu 2006 roku sprzedaż poszła ostro w górę, i nic dziwnego, ponieważ aktualna oferta, obejmująca nowy model 159 w wersji sedan i kombi oraz modele Brera i Spider, jest niezwykle atrakcyjna. Odświeżenie modelu 147 spodziewane jest w przyszłym roku...."
Nowy Auto Katalog 2007 Auto motor i sport
Do tego należy się spodziewać w przyszłym roku premiery najmniejszej Alfy Junior, a wiadomo że "masówki" znacznie podciągają sprzedaż. Oczywiście przyjdzie chyba nam się całkowicie pożegnać z własną linia silników Alfy. Firma prawdopodobnie przejmie całkowicie nową generację "modułowych" silników Fiata (Starjet, T-jet-do każdej pojemności dodana turbosprężarka).
No cóż taka jest niestety cena jaką trzeba płacić za zmniejszenie kosztów produkcji i zwiększenie sprzedaży.
_________________ Posiadacze samochodów marki Alfa Romeo kierują się przy zakupie raczej emocjami, niż zdrowym rozsądkiem. Wierni przez wiele lat tej marce, poczuwają się do pewnego rodzaju wspólnoty, określają siebie jako "Alfisti"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum