Alfaholicy Strona Główna   
        Alfaholicy.net      Regulamin      Szukaj      Użytkownicy      Mapa      Album      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Nowy i juz szuka porady na temat 166...
Autor Wiadomość
areks 
Romeo
WWW.DFAR.GO.PL

Model: Alfa Romeo 166
Silnik: 3.0 V6 24V + BiTurbo Butan ;-)
Rocznik: 2000
Wysłany: 2006-11-27, 00:14   Nowy i juz szuka porady na temat 166...

Witam wszystkich
Po dluzszej przerwie, od 3dni wszedlem w posiadanie poprzez import slicznej ALFY 166 3,0 V6 z roku 2000ego.
Przebieg auta to 132tys.km, kupiona w Niemczech od Wlocha,jutro juz moze beda blaszki.
Do rzeczy,autko mam od tygodnia na blachach, zrobilem tym autem zaledwie 400km i zauwazylem:
-delikatne drgania jakby nie rowna prace silnika
-dziwne zachowanie sie sprzegla, jakby cos pod koniec wciskania blokowalo czy jakos tak
Co do problemu z obrotami to pragne dodac iz zatankowalem paliwo PB95 dosc tanie do pelna, bo pomyslalem sobie ze taki motor to i tak bedzie chodzil, ale potem doszlo do mnie ze chyba bedzie trzeba zwracac uwage na to gdzie i co sie tankuje takze nastepny tank bedzie na STATOIL i juz poleci PB98,tak abym mogl przekonac sie ze to moze wina tego taniego paliwka.
Jesli z kolei chodzi o sprzeglo to jest to o tyle dokuczliwe ze ten pedal nie wciska sie rownomiernie a tak jakby troche ciezej pod koniec wciskania w podloge, takie jakiej dziwne chrobotanie jakby cos tak bylo,cholera wie.
Bede wdzieczny o jakiekolwiek opinie,czy ktos z Was mial takowe problemiki w swoich 166.
Tymczasem pozdrawiam i czekam na pomocna dlon...
Rudi

Sprzedam 166 3,0V6+LPG,2000rok-zainetererowany?Pisz na priva ;)

Daevit 
Maniak resoraków

Model: Alfa Romeo 166
Silnik: 3.0 V6 24V
Rocznik: 2000
Wysłany: 2006-12-24, 00:53   

Hej Areks.
Posiadam taką Alfę jak Ty, postaram się odpowiedzieć na Twoje pytania:
- nierówna praca silnika moze byc spowodowana uszkodzonym przepływomierzem, lub lewym powietrzem. U mnie były te rzeczy obie. Lewe powietrze łapał przez rozszczelnioną obudowę obok pompy ABS. Sprawdx przepływke i świece, pamiętaj w tym silniku są platynowane.
- sprzęgło, niestety ja iałem to samo i okazało sie do wymiany, jedyne 1300 w serwisie, ok 900 w sklepie moto. Nie występuje sama tarcza i nigdy nie dawaj tarczy do obijania.
Zapomniałes dodac że ciężko chodzi to sprzęgło, hihi :D .
- paliwo, ja tankuje tylko 98 i nie mam problemu z odpalaniem rano czy bujaniem silinka, pali mi od 10 trasa do 20 miasto przy zabawach z VW i BMW.

Jak bedziesz miał jeszcze jakies pytania to pisz, co będe wiedział to pomogę.
Autko ogólnie super, ja jestem po wyminie amorków z tyłu, sprzęgła i skrzyni biegów.
Mam kilka kontaktów z częściami.

pozdrowionka Daevit Alfa Pomorze

Bella
Akwizytorka

Model: Alfa Romeo RZ
Silnik: 3.0 V6
Rocznik: 1993
Dołaczył: 1910
Skad: Milano
Wysłany: 2010-02-15, 21:09      Pisownia 

Odpowiedz do tematu