mam zapytanie.. studiowałes co nieco nad SWAPem silnika na 3.0 z 164 i czy dalej masz takie plany??....
KUBAS sorki że przegapiłem Twe pytanie ... ale prawdę powiedziawszy pełna odpowiedź mogłaby zając zbyt dużo czasu i miejsca . Więc w skrócie (jeśli coś więcej to tylko priv i telefon) :
- w związku z brakiem zaplecza informacyjnego i technicznego nie jestem w stanie sam podjąć się takiego wyzwania samodzielnie - musi więc ktoś mi w tym pomóc - lecz w tym kraju nie znalazłem nikogo kto dawałby gwarancję niezawodności , czasowości i pewności wykonanej pracy . Oczywiście w związku z tym iż lubię trzymać rękę na pulsie - pomimo przeprowadzenia pewnych rozmów z ludźmi z Twoich okolic - doszedłem do wniosku iz taką pracę należy zlecić komuś kogo można będzie w jakiś sposób nadzorować ; a więc w grę wchodziłby warsztaty w promieniu powiedzmy 100 km od Krakowa . Bez szans . Albo mają za dużo roboty , albo to nieopłacalne albo "się nie da" . Jako że na forum jest sporo ludzi którzy związani są emocjonalnie z serwisem na Saskiej - opowieść o tym jak "oni" mnie potraktowali pozostawię tylko dla siebie - coby niepotrzebnie nie budzić inkwizycji i nie rozpoczynać kolejnych krucjat
- ważnym pytaniem moim zdaniem jest kwestia - czy ktoś to już robił w PL ? i to najlepiej szukać osób które przerabiały AR155 a nie wkładały 24V do np Tipo czy Cromy . Śledząc fora wydaje mi się że na przestrzeni kilku ostatnich lat pojawiło się trochę pomysłów ale czy ktoś je zrealizował - nie słyszałem , a szkoda bo pierwszy szlak zostałby już przetarty . Jedyną osobą która nasuwa mi się na myśl jest Scrat http://www.forum.alfaholi...urbo-vt1788.htm
ale jego dawno już tu nie było ... Jednakże on montował 2.0V6T a nie o to chodzi bo : No Replacement For Displacement jak słusznie mawiają Amerykanie !
- no i ostatnia kwestia - Twe oczekiwania . Musisz sobie odpowiedzieć o zakres oczekiwanej mocy . 12V ze 164 . Problemy - mocowanie i termostat po niewłaściwej stronie - od rozrządu (widziałem krojone podłużnice w 155tkch żeby się zmieścił i nie wyglądało to dobrze) . Teoretycznie jak ktoś ostatnio wspomniał - sprawę rozwiązuje 3.0 ze Spidera . Porównywałem fotki i ten silnik rzeczywiście przypomina 2.5 L ze 155tki . Problem - znajdź taki (ok 3tys sprzedanych sztuk) i czy przeskok na 192KM da Ci satysfakcję (sorki ale rozważałem ten problem wzg. siebie i upgrade o 30 koni w moim rozumieniu mija się z celem) . W każdym razie wyżej 200KM z 12 zaworów nie podskoczysz (QV) . Zatem 24V . Zmieści się bo widziałem zdjęcia takowego w AR155 a na You Tube można znaleźć nawet filmiki jak to chodzi . Jednak nadal pozostają pytania o jego właściwe zamontowanie w komorze silnikowej wraz ze skrzynią biegów (6 ) . Do tego dochodzi przekazanie napędu no i komputer - zapewne z nowego silnika . Dobry mechanik , elektryk i elektronik - znowu wracamy do punktu wyjścia .
Podsumowując - warto byłoby znaleźć kogoś kto to robił , ewentualnie linki do stron zagranicznych z jak najdokładniejszym opisem modyfikacji . Sprawa trudna ale zapewne - wykonalna .
Ja zarzuciłem pomysł czego dowodem ostatecznym ma być wygląd silnika mojej AR w chwili obecnej . Nie zaprzeczam jednak że nadal nie marzę o czymś mocniejszym pod maską .
_________________ Pozdrawiam Tomek
Panowie wszystkie tematy nie związane z tematem zostaną usunięte, jeśli pojawi się jeszcze jakaś wypowiedz nie w temacie posypią się ostrzeżenia
_________________ Fiat Seicento 1.1 do pracy
Lancia Lybra SW 2.4 jtd Executive dla rodziny
Alfa Romeo 33 1.7 16V dla przyjemności
IK@R_1886
SEKTA TO MAŁO, ZAŁÓŻMY KOŚCIÓŁ - WYZNAWCÓW IKSA
Wracając do tematu czyli Belli, to muszę przyznać że kawał dobrej roboty zrobiłeś i to się chwali Kurka ja chyba tak dziewczynę nie pieszczę jak Ty swoją Bellę
No i jak dla mnie, masz zajefajny silniczek w niej, chyba najlepiej do niej pasuje!
jak dla mnie max. moge wystawic 4.... za wsadzony wklad pracy wlasnej, jako ze to nie jest limitowana wersja ( wielka szkoda ze to nie jest Q4), no i oczywiscie gadzeciki.... To tyle... powodzenia w dalszych pracach nad Bella
_________________ 0-100km/h--- 9.73 s
1/4 mili --- 17.43 s
Trzy osoby na pokladzie czyli Potencjal jest.
ALFA sprzedana teraz czas na Lancia 2.0 T
0-100km/h---6.8s
1/4mili --- 15.15s Czas na Virusa...
Oj bedzie sie działo
Szkoda że takie zamieszanie się porobiło bo kilka ważnych kwestii zostało poruszonych a nie zdążyłem wszystkiego przeczytać ...
Zupełnie bez sarkazmu i bezpodstawnej złośliwości (bo nie mam tego w swej naturze) - ANGEL - pozdrawiam Cię i życzę powodzenia w opiekowaniu się swoją Dedrą . Jeśli prawdą jest to co masz w podpisie i zamierzasz wyposażyć ją w chip/inny program to z pewnością będzie to bardzo szybki wóz , czego szczerze życzę !
75andrew155 wczoraj też ją zauważyłem w ogłoszeniach i muszę powiedzieć że bardzo mi się podoba
gdyby ktoś dziś ode mnie kupił moją nawet bym się nie zastanawiał
mam tylko nadzieję że ten hak jest "odpinany"
75andrew155 wczoraj też ją zauważyłem w ogłoszeniach i muszę powiedzieć że bardzo mi się podoba
gdyby ktoś dziś ode mnie kupił moją nawet bym się nie zastanawiał
mam tylko nadzieję że ten hak jest "odpinany"
Auto naprawdę wygląda odjazdowo ale jak dla mnie trochę za bardzo przerysowane .Ciekawe czy jeżdzi tak samo jak wygląda?
Wsadzic 24v to nie jest tak wielki problem i nie trzeba ciac zadnych podluznic. gorzej moze byc z zestrojeniem. oczywiscie najlepszy bylby silnik ze spidera, ale faktycznie 30 koni to nie jest jakis potezny przyrost, najgorszy powiedzmy sobie tez nie jest. silniki 12v jako baza do tuningu to jednak mizerny pomysl. ale cos za cos, przynajmniej wchodzi bez zadnej przerobki. ja bym takim ze spidera nie pogardzil mimo to
widać że masz serce do tej marki ... auto wygląda pięknie !! tacy ludzie jak ty powinni dostawać nagrody bo to już do sztuki porównać można ! jeszcze raz gratuluję
75andrew155, nie wiem kto od kogo ściągał ale ja rzeczywiście miałem kilka wzorców głownie z Holandii i Niemiec
wasyl, przyznam Ci rację że w niewielkiej cenie za zakup i montaż V6 ze Spidera też chętnie bym zagustował banita, wielkie dzięki jeszcze raz
A nie lepiej wstawic 2.5 24v od 156 i 6 skrzynie ? przeciez ten silnik tam wchodzi bez problemu bo to sa te same podluznice i sanki , i termostat po tej samej stronie co w 155 , co do 3.0 ze 164 i termostatem to ten problem jest bez problemu do przeskoczenia bez wiekszych problemow bez ciecia podluznicy , wystarczy jeden prosty zabieg . Ogolnie moim zdaniem to najlepsza jednostka do by byla 3 litrowka 12v z 164qv . Bo te silniki 24V maja moze duzy potencjal mocy ale obsluga i jego awaryjnosc do bani , to czego najbardziej nie lubie w 24v to paliwozernosc , nierowne obroty , wieczne problemy z cewkami i obracajace sie panewki . Stara potrzciwa 12 jest najlepsza pod tym wzgledem .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum