Dzisiejszego pięknego dnia wsiadając do auta upuściłem telefon. Który to z nieznanych mi powodów miał chęć schować się pod autem. Schylam się ( prawie położyłem ) i co widzę telefon i wodę . Wodę lecącą z katalizatora ??? A dokładniej z łącznika pomiędzy katalizatorem a resztą wydechu - w stronę końca. Na dowód przedstawiam zdjęcia zaistniałej sytuacji.
Dodam tylko że nie tankuję wodoru, wody mineralnej, plutonu ani innych wybucho-podobnych substancji. Moja małżonka również twierdzi iż nie tankowała też (tzn. wogóle jej nie tankuje ). Być może to normalne ale ja się pierwszy raz z czymś takim spotkałem. Tak więc zapytuję ?.
Śpieszę z dodatkowymi informacjami:
- auto stało około 3-4 godzin nie odpalane ( w tym czasie wymieniałem kolektor dolotowy)
- po odpaleniu chodziło 5-7 minut na wolnych obrotach,
- nogę mam raczej ciężką tak że przepustowość wydechu powinna być w porządku,
- generalnie samochód większościowo porusza się po mieście,
- oleju nie ubywa ani troszkę,
- stan płynu chłodniczego w normie ( nie zauważyłem ubytków).
U mnie w Lagunie tez cos podobnego sie zdarza Powiem wiecej pewnej zimy ten kondensat zamarzl mi w rurze wydechowej przed koncowym tlumikiem i autko nie odpalilo
Zatkalo rure w takim kolanku w krztalcie U
Poradzilem sobie z tym wiercąc otworek wiertlem 3 i teraz ta woda spokojnie sobie scieka z tego kolanka
W alfie nie zauwazylem
_________________ Renault Laguna Powered by 1.6 16v
Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
Tak jest w autach które jeżdżą z niedogtrzanym silnikiem - jazda miejska na krótkich odcinkach lub kłopoty z termostatem, albo banalna rzecz paliwo kiepskiej jakości...
_________________ Obecnie klekocik AR156 1.9 16v JTD M-jet
wcześniej AR156 1.6TS
jazda miejska na krótkich odcinkach lub kłopoty z termostatem
Jedno i drugie się zgadza .Termostat na pewno do wymiany - nie trzyma temperatury.A w weekend jakaś dalsza wycieczka - zobaczymy co się będzie działo .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum