stavros
Model: Inny
Silnik: brak
Rocznik: 1961
Wiek: 25 Dołączył: 29 Cze 2008 Posty: 0 Skąd: Świętochłowice
Wysłany: 2008-06-29, 10:11 Alfa 145 <?> Fiat Bravo
Na początek posta witam wszystkich miłośników włoskiej motoryzacji. Zaglądam tu nie bez powodu gdyż sam zaainteresowany jestem nabyciem rydwanu z Italii.
Waham się jednak pomiędzy trzema (no powiedzmy dwoma) samochodami. Moze Wasze opinie czy sugestie mi pomoga w wyborze (ewentualnie odwiodą od zakupu:)
Samochody o które mi chodzi to Fiat Bravo 2.0 HGT i Alfa Romeo 145 2.0 TS
Który samochód to lepszy wybor? Czy te samochody są naprawdę tak drogie w eksploatacji? Warto decydować się na taki pojazd czy raczej poszukać czegos innego? Moze uzyskam tutaj kilka opinii- z góry dziękuję za zainteresowanie.
tansze pod wzgledem eksploatacji jest oczywiscie bravo,ale na alfe tez nie mozna narzekac...zwlaszcza TS... zwlaszcza jak podgladam posty i porady to panowie pisza ze niektore czesci z fiata podejda do alfy bez ponoszenia kosztow kupowania czesci oryginalnych...wiec nie jest to tak uciazliwy problem...jak np w przypadku V-ki...co moge poradzic, i co inni by w tym wypadku napisali: jak sie dba to sie ma...bravo jest male zwinne i 2 drzwiowe, zreszta 145 tez...nie wiem czemu mam takie zboczenie i mysle caly czas o mojej belli...ok mysle ze z obydwu samochodow bedziesz zadowolony...i nie boj sie alfy przede wszystkim bo roznie pisza na temat tego modelu...ale czesto prawda jest inna i mozna sie rozczarowac ale tylko pozytywnie, pozdrawiam
_________________ bija22 i Alfa156 V6
są powody do mrruczenia
Ostatnio zmieniony przez bija22 2008-06-29, 11:00, w całości zmieniany 1 raz
Model: Inny
Silnik: R2 652cm3
Rocznik: 1994
Wysłany: 2008-06-29, 11:35
Bravo HGT, to jakby nie patrzec model o zacieciu sportowym i ciezko bedzie znalezc cos w dobrym stanie(nie zajechane przez mlodego, a w opowiesci "uzytkowany przez moja mame" nie wierz nigdy, bo gdyby auto bylo mamy, to kupila by 1,2 i by wystarczylo )
Zreszta Alfy tez sie to tyczy, bo jest to najmocniejsza wersja 145.
Najwazniejsze to szukac nie bitej. Reszte da sie zrobic
Fiat-tani samochod dla ludzi
Alfa-auto dla "wybranych"
Wiec ceny bede napewno bardzo rozne (na korzysc Fiata).
Mam ten sam problem(145 vs Bravo) i troszke poczytalem juz o tych autach na forach Mimo wszystko nadal nie wiem zbyt wiele
Powiedz moze jeszcze jaka kota dysponujesz? Sa na allegro bravo hgt za 6tys i sa za 13 z tego samego roku...
trudno wybrać i naprawdę ciekawe porównanie
jednak stylistyka nadwozia i prowadzenia po zakrętach skłaniała by mnie bardziej przy AR
No i jedna ważna rzecz, kupisz Fiata to będą Ci mówili "łe to tylko fiat pomimo że HGT" bo taka jest ogólnie mentalność w naszym kraju i opinia, a jak kupisz Alfę to już z samej nazwy wskazuje na sportowy styl itd .... no i posiadając Alfę należysz do grupy ludzi dla których liczy się nie tylko sportowe zacięcie auta ale także ważna jest historia marki jak że barwna i ciekawa, nietuzinkowość tych aut, no i design nie do pobicia przez innych producentów . Z drugiej strony też nie opędzisz się od komentarzy typu " Alfa - przecież to Ci zaraz się rozpadnie itd ...", lecz przeważnie są to opinie ludzi którzy nigdy nie mieli Alfy i tylko czytali opinie innych ludzi którzy też nie mieli Alfy i tak w kółko, nie powiem jakiś % ludzi miało Alfę i im się psuła, lecz przeważnie jest to wina ich samych gdyż na czas czegoś nie wymienili, nie dolali itd ...Mając Alfę musisz się liczyć z tym że nie tylko tankujesz wsiadasz i jeździsz, lecz także kontrolować stan płynów raz w tygodniu, zajrzeć pod maskę czy coś się nie dzieje. Osobiście myślę że to wszystko ma w sobie fajny urok, gdyż żyjesz z autem jak by było częścią twojego życia, członkiem rodziny o którego nie zadbasz to zachoruje.
Pozdrawiam i życzę udanego wyboru, i późniejszej frajdy z jazdy.
Model: Alfa Romeo 166
Silnik: 2,4 JTD
Rocznik: 2001
Wysłany: 2008-06-29, 13:42
Przede wszystkim musisz zwrócić uwagę na stan techniczny... Za mną bardziej przemawia alfa bo jest taki fajny ''klin'' no i jak z zewnatrz ładne,zadbane fajnie wygląda to jest super. Choć w bravo był silnik 5 cylindrowy 2,0HGT więc też mógłbym się tym kierować łdny dźwięk zresztą w alfie też jest przepiękny. Powiedzmy sobie szczerze jak wbieraz te dwa modele to ceny części będą naprawdę mało się różnić. Są to dwa prawie takie same samochody ceny zawieszenia i czesci mechanicznych silnika beda sie roznic o kilkanascie złotych lub w ogóle. Patrze też na wyposarzenie bo można sobie w tych modelach wybrac.
_________________ \/ \/
Pozdrawiam Marcin
166 2.4 JTD 2001r.-------->>> SPRZEDAM-więcej w dziale ''bazar'' !!!
147 1.9 JTD 2003r.
http://www.forum.alfaholi...tam-vt10243.htm
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum