Alfaholicy Strona Główna   
        KARTY KLUBOWE      Alfaholicy.net      ZLOT 2008      Regulamin      Szukaj      Użytkownicy      Mapa      Album      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Funkcjonalność forum
Autor Wiadomość
rigobert 
Romeo
145 i 147

Model: Alfa Romeo 145
Silnik: 1.6 TS
Rocznik: 1998
Wysłany: 2006-10-17, 18:16   Funkcjonalność forum

Forum istnieje już rok i ogólnie jest fajnie ale..
..ale muszę wtrącić swoje 3 grosze do tego jak funkcjonuje.

Po pierwsze najbardziej drażniące:
- automatyczne wylogowywanie - moja sugestia albo całkowicie to wyłączyć, albo zdecydowanie przedłużyć czas po którym to następuje. Jest to denerwujące szczególnie w przypadku pisania dłuższych postów, bo jeśli ktoś o tym nie wie, to mu cała praca się kasuje. Pewno przy wysyłaniu tego postu znów to się stanie..

- powinno się moim zdaniem umożliwić forumowiczom kasowanie własnych postów. Czasem zdarza się wysłanie podwójne jakiegoś postu i wtedy możnaby sobie samemu post skasować

Kolejne sprawy organizacyjne:

- po co jest tylu moderatorów :?: Jest ich jedenastu :!: :!: :!:
Nie starczy dwóch czy trzech do obsługi tych kilku postów które się dziennie pojawiają:?:
I przypominam co to znaczy być moderatorem, za Wikipedią:
Moderatorzy dbają o przestrzegania zasad netykiety, a czasami również o czystość języka polskiego używanego w dyskusji poprzez zwracanie uwagi lub poprawianie błędów ortograficznych.

Więc sami powinni te reguły przestrzegać. Choć akurat większych zastrzeżeń nie mam.

- swego czasu napisałbym że drażni mnie usuwanie postów, ale ostatnio chyba proceder zaniknął i całe szczęście. Forum jest po to, żeby pisać co się myśli. I jeśli ktoś pisze bzdury to się go upomina, jeśli pisze w niewłaściwym temacie to się przekleja, ale nie kasuje się postów.

- rozlazłość forum, jego niespójność i zbyt duża fragmentaryczność. Chodzi o to, że moim zdaniem źle są podzielone działy. Po pierwsze jest ich za dużo i do tego się przenikają. Potem wychodzi tak, że w sprawie zlotu w BB jest założonych kilkanaście tematów w różnych działach i bądź tu mądry i se szukaj tematu.
Sprawy organizacyjne, Forum ogólne, Zloty i tablica ogłoszeń to na tym forum prawie to samo. Zaprzyjaźnione linki i Hyde Park też by w tym zmieścił.
Ten problem mógłbym rozwijać długo bo paradoksów jest sporo.

- blokowanie starszych tematów. Moim zdaniem tak też nie powinno być. Z resztą to dotyczy tylko niektórych działów i zależy od moderatora danego działu. Znów kłania się ilość moderatorów i zakres ich obowiązków. Moim zdaniem blokowanie "starych" tematów nic nie daje a tylko przeszkadza. Powinno się odbywac tylko w wyjątkowych sytuacjach, a nie być regułą jak np w Zlotach i Tablicy ogłoszeń.
Swego czasu zdarzyła się sytuacja, że któryś użytkownik napisał coś w temacie sprzed kilku miesięcy i moderator zagroził że będą kary za odgrzewanie starych tematów :shock:

To tyle z tego co mi się na szybko przypomniało.
Pewno nie wszystkim jeśli w ogóle się moje sugestie spodobają, ale liczę na zrozumienie odpowiedzialnych za forum osób.

Rafał 
Romeo
Prezes klubu

Model: Alfa Romeo 164
Silnik: 3.0v6,24v SUPER hydroactive ,SPIDER 2.0 86r.
Rocznik: 1993
Wysłany: 2006-10-17, 18:51   

Dzieki za te wskazówki- z części pewnie skorzystamy a przynajmniej zastanowimy sie !!!

piotriix 
Romeo
Nokimochishi

Model: Alfa Romeo 156
Silnik: 2.5l v6
Rocznik: 2000
Wysłany: 2006-10-17, 19:41   

nie wiedzialem z tym logowaniem,moze to wina twojej przegladarki ma za czeste odswiezanie
Ostatnio zmieniony przez piotriix 2006-10-17, 21:50, w całości zmieniany 1 raz  

Rafał 
Romeo
Prezes klubu

Wysłany: 2006-10-17, 21:09   

piotriix napisał/a:
no to oberwalo nam sie .uderzam sie w piers i obiecuje poprawe :mrgreen:

Znowóż bez przesad!!!

piotriix 
Romeo
Nokimochishi

Wysłany: 2006-10-17, 21:13   

:D

łukasz i kasia 
Rowerzysta
łukasz155

Silnik: 2.4JTD
Rocznik: 2002
Wysłany: 2006-10-20, 08:53   

fakt jest faktem,ze mnie tez wylogowuje przy dluzszych postach jest to strasznie wnerwiajace

Majkel 
Romeo

Model: Alfa Romeo 146
Silnik: 1.6 Boxer
Rocznik: 1995
Wysłany: 2006-10-22, 17:45   

Cytat:
automatyczne wylogowywanie

Ja nie mam tego problemu. Z tego co widze to pracujemy na tych samych przegladarkach. Uwazam ze jeśli chodzi o działy to jest to bardzo dobrze zrobione. I rozwiazanie jest optymalne. Dla porównania....byłeś na forum u Siwego? :)

rigobert 
Romeo
145 i 147

Wysłany: 2006-10-22, 20:47   

piotriix napisał/a:
nie wiedzialem z tym logowaniem,moze to wina twojej przegladarki ma za czeste odswiezanie

Przeglądarka nie ma i nie może mieć z tym nic wspólnego :!:
To autowylogowywanie spotkałem też na innych forach.
Po prostu gdy forumowicz przez dłuższą chwile nie przejawia żadnej aktywności zostaje wylogowany.

Majkel napisał/a:
Ja nie mam tego problemu.

To albo miałeś farta, albo nie pisałeś naprawde długo postu.
Rozmawiałem swego czasu na ten temat z Radkiem i tez mówił że pare razy mu się zdarzyło, raz nawet miałem relacje "live" z jego przeklinań gdy właśnie skasowało mu posta. Łukasz155 też to potwierdza.

Majkel napisał/a:
Uwazam ze jeśli chodzi o działy to jest to bardzo dobrze zrobione. I rozwiazanie jest optymalne.

Ok. Jeśli uważasz że np. pisanie na tamat jednego zlotu wymaga użycia do tego 3 działów to ok rozwiązanie jest optymalne...

Majkel napisał/a:
Dla porównania....byłeś na forum u Siwego?

Forum Siwego pod względem organizacji to wolna amerykanka połączona z sumo..
I chyba pisałem o tym co MOIM zdaniem można poprawić NA TYM forum a nie na siwego..
Ostatnio zmieniony przez rigobert 2006-10-22, 20:49, w całości zmieniany 1 raz  

Rafał 
Romeo
Prezes klubu

Wysłany: 2006-10-22, 21:32   

ważne ze jest gdzie pisac a np dział zlotu to inny temat jest płatnosci a inny zapisy a jeszzce inny sprawy organizacyjne a znowóz inny wrazenia i mysle ze to akurat jest dobre- bo pomysl jakbys wszystko miał w 1 temacie to dopiero bułby burdello bumbum

Tuti 
Romeo

Model: Inny
Silnik: 250 cm3
Rocznik: 1988
Wysłany: 2006-11-13, 07:15   

rigobert, a podczas logowania probowales zaznaczac "Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie:" ?

http://www.forum.alfaholicy.net/login.php

Co do moderatorow to chcielismy, zeby na kazdy dzial byl osobny moderator i skupial sie glownie na swoim dziale...

Sprzedam części do AR 145 1.8 TS

rigobert 
Romeo
145 i 147

Wysłany: 2006-11-13, 10:07   

Tuti napisał/a:
rigobert, a podczas logowania probowales zaznaczac "Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie:" ?

W Operze, a widze że też z niej korzystasz jest menadżer haseł. I tuż przy guziku "odśwież" jest guzik "hasło". Po wejściu na forum naciskam sobie go i mnie wtedy loguje. I somo wciskanie tego guzika i logowanie nie stwarza problemu. Problem pojawiał się wtedy gdy pisało się jakiegoś dłuższego posta.
Np. gdy płodziłem jakieś posty dłużej niż 15-20min w międzyczasie np robiąc jeszcze obiad, oglądając TV, czytając poczte i coś tam jeszcze, okazywało się przy próbie wysłania wiadomości, że zostałem wylogowany i musze się zalogowac jeszcze raz. Niestety w tym czasie post się kasował.
Nauczyłem się nad tym panować w ten sposób że przed wysłaniem posta sobie go kopiowałem i potem wklejałem jeszcze raz, ale chyba nie o to chodzi.
Rozmawiałem z Gosią i podobno zmieniła czas wylogowania na dłuższy. A dłuższych postów też ostatnio nie pisze, więc póki co mi to nie doskwiera 8)

Tuti napisał/a:
Co do moderatorow to chcielismy, zeby na kazdy dzial byl osobny moderator i skupial sie glownie na swoim dziale...

Rozumiem idee.
Chodziło mi tylko o to, że dziennie postów nie pojawia się tu dużo i spokojnie nad tym zapanowały by dwie góra trzy osoby. A jest 11.. Rozumiem, że wtedy ktoś straciłby "stanowisko", ale w moim mniemaniu "gdzie administratorów sześć tam nie ma..."
Chyba, że wyszliście z założenia, że od przybytku głowa nie boli :D

Podkreślam, że nie chce kogoś zdeprecjonować, ani wprowadzać własnych porządków, ale po prostu lubie jak wszystko jest logicznie i do tego prosto ale skutecznie. I swoimi propozycjami chciałem dać do myślenia, ale specjalnego odzewu jakoś nie ma.. :roll:

Jeszcze po głowie mi się dostało.. :cry:

"Gdyby Alfiści założyli kościół, to byś sie do niego zapisał!!"

I miał racje..

Tuti 
Romeo

Wysłany: 2006-11-14, 10:25   

rigobert, nie wiem czy mnei zrozumiales z tym logowaniem :) jak nie musisz sie bac, ze ktos podejdzie do kompa i zacznie cos pisac w Twoim imieniu to mozesz ustawic sobie, zebys nie musial sie logowac nawet po wylaczeniu przegladarki... Wtedy nie ma zadnego czasowego wylogowania i jedynie kasowanie cookie lub reczne wylogowanie moze cos zmienic :)

piotriix 
Romeo
Nokimochishi

Wysłany: 2006-11-14, 15:04   

powiem szczerze ,ze nie bardzo rozumiem co komu przeszkadza ilosc administratorow . naprawde! byc moze czasem ktos sie zagalopowal z tym grozeniem za stare tematy, co do blokowania , /co prawda wszystkich zablokowanych nie widzialem/ ale chyba przesadzasz. powtarzajace sie ogloszenia .dziwne ale ja nie czytam na bierzaco wszystkich dzialow.i wlasnie dzieki tym powtorkom wlasnie czytam te ogloszenia.czy jest balagan hm.. pozwolisz ,ze bede mial odmienne zdanie ,ilosc dzialow .a co do cholery ci to przeszkadza .masz problemy z akomodacja oka czy jak?

piotriix 
Romeo
Nokimochishi

Wysłany: 2006-11-14, 15:08   

jak sie nic nie robi to sie nic nie zepsuje :!: i skończcie juz z ta polska tradycja biadolenia i wiecznego krytykanctwa

Tuti 
Romeo

Wysłany: 2007-01-28, 22:08   

rigobert napisał/a:
- automatyczne wylogowywanie - moja sugestia albo całkowicie to wyłączyć, albo zdecydowanie przedłużyć czas po którym to następuje. Jest to denerwujące szczególnie w przypadku pisania dłuższych postów, bo jeśli ktoś o tym nie wie, to mu cała praca się kasuje. Pewno przy wysyłaniu tego postu znów to się stanie..
Zglebilem temat. Da sie wydluzyc dlugosc sesji, np o 2 godziny. Tylko wtedy jest problem, bo na stronie glownej forum, na dole Twoj nick bedzie widnial 2 godziny jako aktywny... Chociaz w rzeczywistosci Cie na nim nie ma... Postaram sie znalezc jeszcze jakies rozwiazanie.
Ja rozumiem, ze niektorzy moga nie chciec akceptowac cookie z kazdego fora, ale jesli nie wlaczasz zapamietaj mnie, poeniwaz mozesz sobie kliknac w operze na haslo to chyba mozna nacisnac haslo z zapamietaj mnei, a po zakonczeniu pracy sie wylogowac? :)
Ale jak wspomnialem - poszukam jeszcze rozwiazania.

rigobert napisał/a:
swego czasu napisałbym że drażni mnie usuwanie postów, ale ostatnio chyba proceder zaniknął i całe szczęście. Forum jest po to, żeby pisać co się myśli. I jeśli ktoś pisze bzdury to się go upomina, jeśli pisze w niewłaściwym temacie to się przekleja, ale nie kasuje się postów.

spoko, jesli napiszesz mi, ze robie to czy tamto zle to ok, przyjme krytyke. ale pewnych tematow dla dobra fora trzeba unikac, tym bardziej jesli pisze sie je w temacie w ktorym powinny byc inne informacje :)

rigobert napisał/a:
- powinno się moim zdaniem umożliwić forumowiczom kasowanie własnych postów. Czasem zdarza się wysłanie podwójne jakiegoś postu i wtedy możnaby sobie samemu post skasować

rozni ludzie sie zdarzaja, niektorym moze przyjsc do glowy zeby skasowac sobie jakies pytanie, ktore moze sie przydac innym... a moderatorow jest na tyle duzo ze skasowanie 5 podwojnych postow dziennie to nie bedzie problem :)

rigobert napisał/a:
Moderatorzy dbają o przestrzegania zasad netykiety, a czasami również o czystość języka polskiego używanego w dyskusji poprzez zwracanie uwagi lub poprawianie błędów ortograficznych.

Zgadzam sie z tym i mysle, ze drobna poprawe widac od kiedy to napisales... Tylko, ze trzeba wziac pod uwage to, ze niektorzy na forum maja wiecej roboty i nie moga sobie pozwolic na pisanie posta 20 minut. Admin czy moderator czasem musi odpowiedziec dziennie na 5 postow, a to daje godzine...

rigobert napisał/a:
rozlazłość forum, jego niespójność i zbyt duża fragmentaryczność. Chodzi o to, że moim zdaniem źle są podzielone działy. Po pierwsze jest ich za dużo i do tego się przenikają. Potem wychodzi tak, że w sprawie zlotu w BB jest założonych kilkanaście tematów w różnych działach i bądź tu mądry i se szukaj tematu.
Sprawy organizacyjne, Forum ogólne, Zloty i tablica ogłoszeń to na tym forum prawie to samo. Zaprzyjaźnione linki i Hyde Park też by w tym zmieścił.
Ten problem mógłbym rozwijać długo bo paradoksów jest sporo.

Zaprzyjaznione linki znikna jak ruszy strona. A opisy reszty dzialow postaralem sie troszke poprawic, zeby dobitniej sugerowaly co powinno sie w nich znajdowac... Pozatym poprzenosilem tematy np dot. gadzetow ze zlotow do spr. org...

rigobert napisał/a:
- blokowanie starszych tematów. Moim zdaniem tak też nie powinno być. Z resztą to dotyczy tylko niektórych działów i zależy od moderatora danego działu. Znów kłania się ilość moderatorów i zakres ich obowiązków. Moim zdaniem blokowanie "starych" tematów nic nie daje a tylko przeszkadza. Powinno się odbywac tylko w wyjątkowych sytuacjach, a nie być regułą jak np w Zlotach i Tablicy ogłoszeń.
Swego czasu zdarzyła się sytuacja, że któryś użytkownik napisał coś w temacie sprzed kilku miesięcy i moderator zagroził że będą kary za odgrzewanie starych tematów

pewnie chodzi o tu sie witamy... teraz juz tematy nie sa zamykane, bo liczenie postow w tym dziale jest wylaczone :) a wczesniej, kazdy mogl sobie natrzaskac 150 postow w kazdym temacie piszac Witam...

Sory, ze tak pozno, ale przypomnialem sobie dzisiaj o tym temacie i mialem wiecej czasu zeby odpowiedziec :) Pozdro

Lukasik
[Usunięty]

Wysłany: 2007-01-28, 22:32   

nieweim czy w dobrym dziale pisze ale wiecie co tak widze znalazłem was przypadkowo bo szukałem info o alfie 75 napoczatku było okey ale teraz po podziale władzy i jak zaczol powstawac klkub oficjalnie i tak dalej zmienila sie atmosfera tu zaczynacie sie kłucic a boło tak pieknie jesli jest grupa znajopmych przyjaciól lub ludzi majacych ta samo pasje to po co to psuc kłococ sie obyło okej a teraz coraz czejcie widze(czytam) o znikajacyh postach i jakis pretensjach nie o to tu chodzi

Tuti 
Romeo

Wysłany: 2007-01-28, 22:49   

Lukasik napisał/a:
nieweim czy w dobrym dziale pisze ale wiecie co tak widze znalazłem was przypadkowo bo szukałem info o alfie 75 napoczatku było okey ale teraz po podziale władzy i jak zaczol powstawac klkub oficjalnie i tak dalej zmienila sie atmosfera tu zaczynacie sie kłucic a boło tak pieknie jesli jest grupa znajopmych przyjaciól lub ludzi majacych ta samo pasje to po co to psuc kłococ sie obyło okej a teraz coraz czejcie widze(czytam) o znikajacyh postach i jakis pretensjach nie o to tu chodzi
jesli chodzi o kasowanie postow rigoberta to w tym temacie on pisal o czyms co bylo dawniej... a o tym co jest teraz napisalem mu na PW :) od klotni staram sie Was odizolowac i obiecuje ze zrobie wszystko zeby je zatrzymac :)

rigobert 
Romeo
145 i 147

Wysłany: 2007-01-29, 14:48   

Tuti napisał/a:
Zglebilem temat. Da sie wydluzyc dlugosc sesji, np o 2 godziny. Tylko wtedy jest problem, bo na stronie glownej forum, na dole Twoj nick bedzie widnial 2 godziny jako aktywny... Chociaz w rzeczywistosci Cie na nim nie ma... Postaram sie znalezc jeszcze jakies rozwiazanie.
Ja rozumiem, ze niektorzy moga nie chciec akceptowac cookie z kazdego fora, ale jesli nie wlaczasz zapamietaj mnie, poeniwaz mozesz sobie kliknac w operze na haslo to chyba mozna nacisnac haslo z zapamietaj mnei, a po zakonczeniu pracy sie wylogowac?
Ale jak wspomnialem - poszukam jeszcze rozwiazania.

Z tym logowaniem chodzi mi o to, ze ja loguje się na forum z 3 różnych komputerów i chce miec pełną kontrolę nad tym kiedy się loguje i kiedy się wylogowywuję.
czasem tylko czytam posty bez logowania.
A problem z wylogowaniem mam wtedy jak pisze jakiegoś dłuższego posta, bo w międzyczasie mnie wylogowywuje i przy próbie wysłania posta jego treść jest kasowana. Chyba nie musze mówić jakie to jest irytujące gdy traci się swoje wypociny..
Ale jeśli tylko ja zgłaszam ten problem, to olejcie, a ja jakoś się z tym naucze żyć. Bez sensu żeby dla jednej osoby zmieniać reguły, ale może da się jakoś zakombinować żeby pogodzić wszystkich w tej kwesti.
Tuti napisał/a:
rigobert napisał/a:
swego czasu napisałbym że drażni mnie usuwanie postów, ale ostatnio chyba proceder zaniknął i całe szczęście. Forum jest po to, żeby pisać co się myśli. I jeśli ktoś pisze bzdury to się go upomina, jeśli pisze w niewłaściwym temacie to się przekleja, ale nie kasuje się postów.

spoko, jesli napiszesz mi, ze robie to czy tamto zle to ok, przyjme krytyke. ale pewnych tematow dla dobra fora trzeba unikac, tym bardziej jesli pisze sie je w temacie w ktorym powinny byc inne informacje

Chodziło mi o to, że off topic jest nieunikniony. Jeśli jest on już zbyt nahalny to niech moderator strzeli posta "panowie kończymy gadanie o ..." Moje zdanie jest takie, że off topic bardzo zżywa ludzi, bo z reguły dotyczy bardziej osobistych spraw. Dlatego trzeba mieć wyczucie jak się ma ochotę skasowac komuś posta.
Tuti napisał/a:
rozni ludzie sie zdarzaja, niektorym moze przyjsc do glowy zeby skasowac sobie jakies pytanie, ktore moze sie przydac innym... a moderatorow jest na tyle duzo ze skasowanie 5 podwojnych postow dziennie to nie bedzie problem

Ok to może dopuśćmy kasowanie postów tylko w określonych warunkach. Na alfaromeo.pl jest dopuszczone kasowanie ostatniego postu. I to się fajnie sprawdza. Może tu tez by się sprawdziło.
Tuti napisał/a:
Zaprzyjaznione linki znikna jak ruszy strona. A opisy reszty dzialow postaralem sie troszke poprawic, zeby dobitniej sugerowaly co powinno sie w nich znajdowac... Pozatym poprzenosilem tematy np dot. gadzetow ze zlotow do spr. org...

Co do podziału na działy to postaram się w najbliższym czasie coś zasugerować, żeby po prostu było logiczniej. Oczywiście sprawa do dyskusji.
Tuti napisał/a:
Sory, ze tak pozno, ale przypomnialem sobie dzisiaj o tym temacie i mialem wiecej czasu zeby odpowiedziec

Lepiej późno niz wcale. 8)

"Gdyby Alfiści założyli kościół, to byś sie do niego zapisał!!"

I miał racje..

Tuti 
Romeo

Wysłany: 2007-01-29, 17:33   

rigobert napisał/a:
Z tym logowaniem chodzi mi o to, ze ja loguje się na forum z 3 różnych komputerów i chce miec pełną kontrolę nad tym kiedy się loguje i kiedy się wylogowywuję.
czasem tylko czytam posty bez logowania.
A problem z wylogowaniem mam wtedy jak pisze jakiegoś dłuższego posta, bo w międzyczasie mnie wylogowywuje i przy próbie wysłania posta jego treść jest kasowana. Chyba nie musze mówić jakie to jest irytujące gdy traci się swoje wypociny..
Ale jeśli tylko ja zgłaszam ten problem, to olejcie, a ja jakoś się z tym naucze żyć. Bez sensu żeby dla jednej osoby zmieniać reguły, ale może da się jakoś zakombinować żeby pogodzić wszystkich w tej kwesti.

wiem doskonale o co Ci chodzi, pytalem na supporcie skryptu forum, ale poki co to zaproponowali tylko o czym napisalem... mozliwe, ze ten skrypt nie ma takiej mozliwosci wydluzenia czasu sesji bez kolidowania w on line users na stronie glownej...

Cytat:
Ok to może dopuśćmy kasowanie postów tylko w określonych warunkach. Na alfaromeo.pl jest dopuszczone kasowanie ostatniego postu. I to się fajnie sprawdza. Może tu tez by się sprawdziło.

to b. trudne skasowac tylko ostatniego posta jesli dwoch uzytkownikow nasmiewa sie ze swoich instalacji lpg czy koniczynek... czasem sie klade wieczorem, wstaje rano, a pol nocy dwoch panow sie z siebie nasmiewala na forum :)

Cytat:
Co do podziału na działy to postaram się w najbliższym czasie coś zasugerować, żeby po prostu było logiczniej. Oczywiście sprawa do dyskusji.

Czekam :) Tylko niedlugo czesc materialow moze zostac przeniesiona na strone, a dzialy na forum usuniete... np Nasze Belle, bazar i nei wiem co bedzie ze zrob to sam...

Emenems 
Alfa i Omega

Silnik: 2.5 V6 24V
Wysłany: 2007-01-29, 18:35   

Zauważyłem że mi też znikają posty, choć nie wypowiadałem się w drażniących tematach i staram się nie pisać głupot.
A co do wylogowywania to korzystam z Firefoxa i u mnie nic takiego się nie dzieje.
Posiadacze samochodów marki Alfa Romeo kierują się przy zakupie raczej emocjami, niż zdrowym rozsądkiem. Wierni przez wiele lat tej marce, poczuwają się do pewnego rodzaju wspólnoty, określają siebie jako "Alfisti"

Bella
Akwizytorka

Model: Alfa Romeo RZ
Silnik: 3.0 V6
Dołaczył: 1910
Skad: Milano
Wysłany: 2010-02-15, 21:09      Pisownia 

Odpowiedz do tematu