Witam. Przez przypadek zawitałem na wasze forum i spodobało mnie się.
Zastanawiam się nad kupnem AR 33 1,7 132km (90r, 139tyś km). Słyszałem właśnie ze dużą zaletą tego modelu jest właśnie ten silnik boxer, lecz jest on trochę skomplikowany. Jako że mam dopiero 19 lat i mieszkam w mieście to nie miałem możliwości poznać bardzo świat motoryzacji w praktyce( wiem tyle ile gdzieś wyczytam:P). Moja prośba do Was to, czy moglibyście mi doradzić czy warto kupić tą alfę. Dużo osób mi mówiło żebym sobie dał spokój gdyż AR są awaryjne i drogie części, ale nie mogę myśleć o innym aucie.
Proszę o poważne odpowiedzi. Dziękuje z góry. Pozdrawiam
kazdy czlowiek chociaz raz powinien miec do czynienia z boxerem
warto kupic 33 jesli blacha jest w dobrym stanie, zawiecha nie puka, w silniku nic nie stuka/klepie/brzeczy .. najlepiej przed kupnem jest dac obejrzec autko komus kto sie na tym zna (mechanik od makaronow) albo komus kto juz taka mial albo ma nadal..
jesli wszystko bedzie ok to bedziesz sie cieszył tym samochodem jeszcze bardzo dlugo i .. opanuje Cie wirus Alfa na ktorego lekarstwa nie ma ..
ps. na forum jest duzo osob z Krakowa i okolic i napewno bedziesz mogl liczyc na ich pomoc
_________________ 164 Super 2.0 TS 8V
166 2.5 V6 24V
przeszłość:
33 1.4 8V boxer
145 1.6 8V boxer
Ostatnio zmieniony przez fr33 2007-05-27, 14:42, w całości zmieniany 1 raz
warto kupic 33 jesli blacha jest w dobrym stanie, zawiecha nie puka, w silniku nic nie stuka/klepie/brzeczy
Święte słowa, ale żeby kupić dobry egzemplaż musisz się sporo naszukać. W polsce jest to bardzo trudne.
Co do silnika to tańszy w eksploatacji jest 1.7 IE (8 zaworowy), jednak 16V daje niesamowite wrażenia z jazdy
Wybór należy do Ciebie, ale kupuj z rozwagą
_________________ Fiat Seicento 1.1 do pracy
Lancia Lybra SW 2.4 jtd Executive dla rodziny
Alfa Romeo 33 1.7 16V dla przyjemności
IK@R_1886
PLUŃ ŚWINI W PYSK TO POWIE, ŻE CIEPŁY DESZCZ PADA
1990 rok? Silnik szesnastozaworowy stosowany był w 33-ce dopiero w trzeciej serii czyli od 1991 roku
_________________ Ik@r 1111
AR 33 1.7 IE 2000-2008 r.
AR 145 2.0 TS 2008-...
wielkazagadka [Usunięty]
Wysłany: 2007-05-27, 21:13
[quote="AR_33"]
fr33 napisał/a:
warto kupic 33 jesli blacha jest w dobrym stanie, zawiecha nie puka, w silniku nic nie stuka/klepie/brzeczy
Właśnie ta alfa, którą jestem zainteresowany jest troszku do poprawek lakierniczych i do wymiany amorki z tyłu ( pójdzie za 2tysiaki)
Ogólnie fajnie się prezentuje, wpadły mi w oko Alfy 33:D
DODANO
no tak pisze. zrobiłem sobie sreena tego ogłoszenia, lecz nie można dodać w załączniku nie wiem dlaczego, ale nie ważne.
Jest napisane, że data produkcji 1990, a data 1 rejestracji 91:P
Model: Inny
Silnik: 1,8
Rocznik: 1995
Wysłany: 2008-06-23, 23:35 [33] Zakup Alfy 33
Wreszcie podjąłem decyzję - planuję kupić makaron. Długo się zastanawiałem się co to ma być, długo myślałem o Lanci Delta II, chwilami o Fiacie Bravo I, ale wreszcie zdecydowałem - jeśli makaron to tylko Alfa Romeo. Z racji, że budżet jeszcze dość skromny to zdecydowałem, że będzie to Alfa 33 1,7 16v (namiastka Cuore Sportivo musi być ) I tutaj prośba o pomoc:
-nasz rynek jest bardzo ubogi w te modele, więc proszę o porady na jakim rynku europejskim powinienem ich przede wszystkim szukać?
-może jakieś linki do dobrych aukcji zagranicznych
-w jakich cenach oscyluje ten model w dobrym stanie technicznym na rynku, widziałem kilka sztuk w cenach 900-1200 euro ale nie wiem jakiego stanu technicznego mogę sie spodziewać za tą cenę?
- na co powinienem zwrócić szczególną uwagę przy zakupie tego modelu?
- na koniec jaka jest dostępność na rynku i orientacyjne ceny zadbanej AR 33 1,7 P4/Q4?
Na razie pomykam VW golfem III , Alfa była by najprawdopodobniej drugim autem, takim bardziej rekreacyjnym niż do codziennego użytku. Za wszelką pomoc z góry dziękuję
Z racji, że budżet jeszcze dość skromny to zdecydowałem, że będzie to Alfa 33 1,7 16v
Ze skromnym budżetem nie porywaj się na 16v, bo bardzo się rozczarujesz, kup na początek IMOLE w dobrym stanie
Bardzo fajnie jeździ a części są o wiele tańsze i łatwiej je dostać.
Płotka napisał/a:
(namiastka Cuore Sportivo musi być )
Z całą pewnością nie jest to namiastka Cuore Sportivo, 17 letni samochód potrafi objechać większość nowych seryjnych samochodów
Płotka napisał/a:
nasz rynek jest bardzo ubogi w te modele, więc proszę o porady na jakim rynku europejskim powinienem ich przede wszystkim szukać?
Generalnie mało jest 16v a wyszukać egzemplarz w dobrym stanie graniczy z cudem, warto szukać w Holandii (często z instalacją gazową :/) i Szwajcarii w niemczech też można coś ciekawego trafić.
Płotka napisał/a:
-w jakich cenach oscyluje ten model w dobrym stanie technicznym na rynku, widziałem kilka sztuk w cenach 900-1200 euro ale nie wiem jakiego stanu technicznego mogę sie spodziewać za tą cenę?
Za taką cenę możesz spodziewać się tego że samochód będzie jeździł, ale nie pytaj jak długo
Zadbane egzemplarze chodzą po 3 tyś euro i więcej
Płotka napisał/a:
- na co powinienem zwrócić szczególną uwagę przy zakupie tego modelu?
Temat rzeka, przede wszystkim stan blachy, wlew paliwa, dach nadz przednią szybą, progi, dolne krawędzi drzwi (szczególnie przednich), podłoga przy progach i wzdłuż prowadnic foteli.
Silnik to juz zupełnie osobny temat, proponuję znaleść w okolicy mechanika który zna Boxery i potrafi je naprawiać.
Płotka napisał/a:
- na koniec jaka jest dostępność na rynku i orientacyjne ceny zadbanej AR 33 1,7 P4/Q4?
AR 33 P4/Q4 występowały z silnikami 16v
Znalezienie P4 w dobrym stanie jest bardzo, ale to bardzo trudne, o ile wogóle możliwe
Trafić na Q4 w dobrym stanie to jak trafić 6 w LOTTO
_________________ Fiat Seicento 1.1 do pracy
Lancia Lybra SW 2.4 jtd Executive dla rodziny
Alfa Romeo 33 1.7 16V dla przyjemności
IK@R_1886
PLUŃ ŚWINI W PYSK TO POWIE, ŻE CIEPŁY DESZCZ PADA
Sorry kolego ale na temat 33 przed zakupem było już kila tematów
Cytat:
Ze skromnym budżetem nie porywaj się na 16v, bo bardzo się rozczarujesz, kup na początek IMOLE w dobrym stanie
Bardzo fajnie jeździ a części są o wiele tańsze i łatwiej je dostać.
Przy odrobinie szczęścia i cierpliwości może dorwiesz coś na alledrogo albo otomoto, tak mi się udało właśnie. Szukałem 33 chyba z 2 miechy, i nagle na alledrogo pojawiła się biała 33 sprowadzona z Niemiec, pierwszy właściciel dziadek od początku, dokumentacja cała, milion faktur, zero rdzy praktycznie (jak na razie znalazłem z 4 pęcherzyki ale na szczęście pod maską i nie są widoczne ale już zeskrobane i zamalowane), i przebieg 131tys, i najważniejsza cena i tutaj najbardziej mi się udało bo dałem za nią 1400zł + opłaty 1200zł!!. Tak że można trafić tylko trzeba czekać. U mnie w mieście koleś chce sprzedać czerwoną Imolkę za 2000tys, tylko trzeba by było się nią trochę zaopiekować i doprowadzić do lepszego stanu.
w krajowych egzemplarzach trzeba uważac, bo tak naprawde 33 chyba nie była oferowana przez salony Alfy Romeo w Polsce, więc większość z nich sprowadzana była zza granicy jeszcze za epoki budek telefonicznych wyciaganych spod trawmajów.
Co do namiastki Cuore Sportivo- Tak szczerze powiem, że jak ktoś jeździł modelami 75, GTV6 i 33 to był srodze zawiedziony duchem Cuore Sportivo w 156kach.
Ze skromnym budżetem nie bierz 16v , mój brat ma 16v i teraz mówi ze droga jest w utrzymaniu w porównaniu do 1.7 ie mojego taty. ogólnie części są sporo droższe niż w 1.7 ie
to albo szukaj 1.7 ie albo imolke 1.4, koles z wawy ma taka sama alfe ja umnie w pod nickiem tylko granatowa silnik ie 1.7 i on chce za niom chyba 3.600
Niby to co szukam, ale wg opisu liczba ujawnionych usterek długa, a tych nie ujawnionych i nieopisanych pewnie jeszcze dłuższa. Chyba dość duży hazard brać takie auto, no i naprawdę spora gotówka do włożenia po zakupie.
Odnośnie sugestii o innej wersji silnikowej to oczywiście 1.7 ie też jest brany pod uwagę. jednak z racji, że będzie to moja jedyna Alfa z bokserem (następna będzie już z V6) to zależało by mi na koronnej wersji 33 (wykluczając Q4 oczywiście)
no to jak ma być to korona wersja i tańsza niż 16v jeśli chodzi o części to może 1.7 QV 8v na gaźnikach,jak by nie było to jest topowa wersja i jeśli chodzi o parametry to wcale nie gorsza od 1.7 16v
chyba ktoś już wspominał o tej 33 która była bardzo krótko na allegro bo chyba z tego co pamiętam to niecałą dobę http://www.allegro.pl/ite...e_seria_2_.html
może nie jest to QV ale wydaje mi się że wygląda bardzo dobrze
w krajowych egzemplarzach trzeba uważac, bo tak naprawde 33 chyba nie była oferowana przez salony Alfy Romeo w Polsce, więc większość z nich sprowadzana była zza granicy jeszcze za epoki budek telefonicznych wyciaganych spod trawmajów.
Co do namiastki Cuore Sportivo- Tak szczerze powiem, że jak ktoś jeździł modelami 75, GTV6 i 33 to był srodze zawiedziony duchem Cuore Sportivo w 156kach.
Była oferowana w krajowych salonach nawet taka jedna stoi u mnie pod domem co prawda dziwna wersja bo rok 1991 cala buda i srodek normalny dla tego rocznika a silnik 1.3 na 2 gaznikach webera
_________________ Lancia Beta Coupe 1300 rok 1978 Bianco Saragota
Przejście Nelly Rokity z PO do PiS wzmocniło intelekualnie obie partie
Model: Inny
Silnik: 1,8
Rocznik: 1995
Wysłany: 2008-06-25, 20:37
Chciałem ponowić pytanie odnośnie Permanent4 wystawionej na allegro Czy takie coś jest w ogóle warte uwagi Cena mniej niż okazjonalna, ale stan z pewnością pozostawia do życzenia.
Podzwoń po sklepach i handlarzach, i sprawdź czy mają dostępne te części które są do wymiany i jakie są ich ceny. Będziesz wiedział wówczas czy jest sens ją kupować, czy nie wydasz na nią majątek później żeby ją doprowadzić do należytego stanu. No i jeszcze ciekawe jak wygląda blacharka, bo ze zdjęć nie można wszystkiego wywnioskować.
Była oferowana w krajowych salonach nawet taka jedna stoi u mnie pod domem co prawda dziwna wersja bo rok 1991 cala buda i srodek normalny dla tego rocznika a silnik 1.3 na 2 gaznikach webera
co sie dziwisz seria 3 miala montowane jeszcze dlugo silniki gaznikowe tzn az do wyczerpania zapasu na magazynie ;]
Aż ślina z pyska cieknie!! też poszukuje już ponad rok 33 w super stanie....ale jest ciężko,już nawet starciłem nadzieje i pieniądze przeznaczone na zakup;/P
Jak by ktoś potrzebował,to mogę sie pozbyć paru szpargołów z 1.7 8v bo właśnie rozebrałem (ale nie za dużo bo muszę wmoją <3<3 coś wsadzić
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum