Alfaholicy Strona Główna   
        Alfaholicy.net      Regulamin      Szukaj      Użytkownicy      Mapa      Album      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Chłodziarka turystyczna oraz nawigacja z Biedronki
Autor Wiadomość
tomkap 
Romeo

Model: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.8
Rocznik: 1999
Wysłany: 2008-06-02, 18:25   Chłodziarka turystyczna oraz nawigacja z Biedronki

Czasmi zerkam na stronę Biedronki bo mają zawsze chińszczyznę taniej niż inne sklepy. Niektóre produkty jednak opłaca sie kupić.Tym razem na stronie wypatrzyłem chłodziarką za 99zł,ktora będzie za tydzień w ofercie. Na Allegro taka sama kosztuje 189zł. Czy warto coś takiego kupić? Czy sie sprawdzi w praktyce?
Ze swojej strony polecam nawigację GPS Lark (podobna technicznie do osławionej Akiry) Można w niej odblokować Windowsa i wgrać dowolne mapy bez problemów. W tej cenie nigdzie sie nie kupi.

Wierzba 
Ogier
Grande Alfissimo

Silnik: 2.0 JTS
Rocznik: 2004
Wysłany: 2008-06-03, 12:20   

ja tez polecam Akirę :) wprawdzie kupiłem w Media Markt anie w biedronce ale ten sam model i jest super- już miesiąc śmiga z Automapą XL :P

Moja piękna: http://www.forum.alfaholi...agon-vt9836.htm

Najkrótszy dowcip świata? - GOLF :D

Rudolf
Rowerzysta

Model: Inny
Silnik: inny
Rocznik: 2007
Wysłany: 2008-06-04, 18:21   

Wierzba napisał/a:
ja tez polecam Akirę

Akira to nie lark.
Fakt, akire mozna odblokowac w 20 sekund a z larkiem jest problem, jesli chodzi o odblokowanie windowsa bo jesli ktos chce inna mape to nie ma żadnego problemu

tomkap 
Romeo

Silnik: 1.8
Rocznik: 1999
Wysłany: 2008-06-04, 21:32   

Rudolf napisał/a:
Akira to nie lark.

Pomyłka. Ta z Biedronki to Navia, ktorą można odblokować tak jak zresztą Larka.Kosztuje śmiesznie mało bo 259zł.
Wracając do tematu lodówki. Czy ktos miła chlodziarkę samochodową. Ba ja chyba kupie tą z Biedronki.Chlodzi tak jak w necie znalazłem do 7st.

Rudolf
Rowerzysta

Model: Inny
Silnik: inny
Rocznik: 2007
Wysłany: 2008-06-04, 21:34   

Zgadza się, Navia i Akira to prawie to samo i mozna je odblokowac jak larka z tym ze navie/akire odblokuje 2 letnie dziecko a z larkiem nie jest tak łatwo

bobryt 
Redaktor

Model: Alfa Romeo 155
Silnik: 2.0 TS blu armonico
Rocznik: 1998
Wysłany: 2008-06-04, 21:45   

panowie, ani Akira, ani Navia to nei lodówki, więc nie off topicować

w lidlu też ostatnio była lodóweczka pod gniazdko w aucie, chyba 129zł. myśle okazja jak ktoś lubi podróżować :)

Superjahu007 
Alfa i Omega

Silnik: 2,5 v6
Rocznik: 2000
Wysłany: 2008-06-04, 22:39   

Ja używam od trzech lat takiej chłodziarki w aucie służbowym od maja do września codziennie . Zakupiłem ją w Norauto - jakiś niemiecki model ( made in germany ) a nie china :D i jestem zadowolony.

Co do schładzania do 7 stopni to potraktował bym to z przymrużeniem oka. Takie chłodziarki potrafią obniżyć temperaturę o 10 maksymalnie 15 stopni od temperatury otoczenia tak więc jeśli oczekujesz że wewnątrz będziesz miał 5-7 stopni to się srogo zawiedziesz. Auta z klimatyzacją i niższą temperaturą w kabinie wspomagają jej działanie tzn jest ona znacznie bardziej wydajna. Ja niestety w służbowym busie nie mam klimatyzacji i temperatury w granicach 35-45 stopni w upalny letni dzień to normalka ( a w takich warunkach napój o temp. nawet 20 stopni jest wystarczająco chłodny i zbawienny )
Wysokiej klasy urządzenia o zasadzie działania analogicznej jak w domowych lodówkach a w wersji do auta pozwalające osiągnąć tak niskie temperatury to wydatek rzędu 2000 PLN i więcej.

Wspomniana chłodziarka do działania wykorzystuje Moduł Peltiera ( więcej tutaj - http://pl.wikipedia.org/wiki/Ogniwo_Peltiera i tutaj http://pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_Peltiera ). Jeśli się mylę to proszę o korektę.

Ja sprawę załatwiam w następujący sposób : - 3-4 małe butelki wody mineralnej do zamrażalnika na całą noc - a następnie do lodóweczki jako wspomaganie chłodzenia . W największe upały wytrzymują 2 dni w stanie prawie stałym pod warunkiem że reszta lodówki jest wypełniona rzeczami wstępnie schłodzonymi. Na noc lodówka jest wyłączana.

Ważna rzecz - te lodówki pożerają ogromne ilości prądu i pozostawienie jej włączonej w aucie osobowym na dłuższy czas spowoduje skuteczne rozładowanie akumulatora. U mnie akumulator wytrzymuje 2 godziny( a jest baaaaaardzo duży) i zaczyna brakować prądu do rozruchu 3 litrowego diesla. Poza tym powodują bardzo mocne nagrzewanie się wtyczki lodówki i gniazdka zapalniczki samochodowej. O ile gniazdo wytrzymuje to wtyczki stopiły się już 3 a to z powodu niedokładnego przylegania do ścian gniazdka i małej powierzchni styku po której może płynąć prąd. Lekkie wysunięcie wtyczki i brak dobrego kontaktu = wymiana na nową . A objawia się charakterystycznym zapachem topionego plastiku :lol:

W carrefour-rze są teraz lub będą w najbliższej promocji po 99 zł z możliwością zasilania z 220 V i przełącznikiem na grzanie lub chłodzenie. Bardzo dobra cena ze względu na te funkcję. 3 lata temu kosztowały ponad 350 zł. Może sam się na nią skuszę .

Mam nadzieję że tym przydługim wywodem naświetliłem nieco sprawę.

Pozdrawiam i życzę zimnych płynów w upalne dni :D oczywiście w aucie tylko bezalkoholowych
Ostatnio zmieniony przez Superjahu007 2008-06-04, 22:43, w całości zmieniany 2 razy  

Bella
Akwizytorka

Model: Alfa Romeo RZ
Silnik: 3.0 V6
Rocznik: 1993
Dołaczył: 1910
Skad: Milano
Wysłany: 2010-02-15, 21:09      Pisownia 

Odpowiedz do tematu