Wysłany: 2008-06-02, 18:25 Chłodziarka turystyczna oraz nawigacja z Biedronki
Czasmi zerkam na stronę Biedronki bo mają zawsze chińszczyznę taniej niż inne sklepy. Niektóre produkty jednak opłaca sie kupić.Tym razem na stronie wypatrzyłem chłodziarką za 99zł,ktora będzie za tydzień w ofercie. Na Allegro taka sama kosztuje 189zł. Czy warto coś takiego kupić? Czy sie sprawdzi w praktyce?
Ze swojej strony polecam nawigację GPS Lark (podobna technicznie do osławionej Akiry) Można w niej odblokować Windowsa i wgrać dowolne mapy bez problemów. W tej cenie nigdzie sie nie kupi.
Model: Inny
Silnik: inny
Rocznik: 2007
Wysłany: 2008-06-04, 18:21
Wierzba napisał/a:
ja tez polecam Akirę
Akira to nie lark.
Fakt, akire mozna odblokowac w 20 sekund a z larkiem jest problem, jesli chodzi o odblokowanie windowsa bo jesli ktos chce inna mape to nie ma żadnego problemu
_________________ Hipokryzja i konformizm cechuje wszystkie społeczności.
Pomyłka. Ta z Biedronki to Navia, ktorą można odblokować tak jak zresztą Larka.Kosztuje śmiesznie mało bo 259zł.
Wracając do tematu lodówki. Czy ktos miła chlodziarkę samochodową. Ba ja chyba kupie tą z Biedronki.Chlodzi tak jak w necie znalazłem do 7st.
Model: Inny
Silnik: inny
Rocznik: 2007
Wysłany: 2008-06-04, 21:34
Zgadza się, Navia i Akira to prawie to samo i mozna je odblokowac jak larka z tym ze navie/akire odblokuje 2 letnie dziecko a z larkiem nie jest tak łatwo
_________________ Hipokryzja i konformizm cechuje wszystkie społeczności.
Ja używam od trzech lat takiej chłodziarki w aucie służbowym od maja do września codziennie . Zakupiłem ją w Norauto - jakiś niemiecki model ( made in germany ) a nie china i jestem zadowolony.
Co do schładzania do 7 stopni to potraktował bym to z przymrużeniem oka. Takie chłodziarki potrafią obniżyć temperaturę o 10 maksymalnie 15 stopni od temperatury otoczenia tak więc jeśli oczekujesz że wewnątrz będziesz miał 5-7 stopni to się srogo zawiedziesz. Auta z klimatyzacją i niższą temperaturą w kabinie wspomagają jej działanie tzn jest ona znacznie bardziej wydajna. Ja niestety w służbowym busie nie mam klimatyzacji i temperatury w granicach 35-45 stopni w upalny letni dzień to normalka ( a w takich warunkach napój o temp. nawet 20 stopni jest wystarczająco chłodny i zbawienny )
Wysokiej klasy urządzenia o zasadzie działania analogicznej jak w domowych lodówkach a w wersji do auta pozwalające osiągnąć tak niskie temperatury to wydatek rzędu 2000 PLN i więcej.
Ja sprawę załatwiam w następujący sposób : - 3-4 małe butelki wody mineralnej do zamrażalnika na całą noc - a następnie do lodóweczki jako wspomaganie chłodzenia . W największe upały wytrzymują 2 dni w stanie prawie stałym pod warunkiem że reszta lodówki jest wypełniona rzeczami wstępnie schłodzonymi. Na noc lodówka jest wyłączana.
Ważna rzecz - te lodówki pożerają ogromne ilości prądu i pozostawienie jej włączonej w aucie osobowym na dłuższy czas spowoduje skuteczne rozładowanie akumulatora. U mnie akumulator wytrzymuje 2 godziny( a jest baaaaaardzo duży) i zaczyna brakować prądu do rozruchu 3 litrowego diesla. Poza tym powodują bardzo mocne nagrzewanie się wtyczki lodówki i gniazdka zapalniczki samochodowej. O ile gniazdo wytrzymuje to wtyczki stopiły się już 3 a to z powodu niedokładnego przylegania do ścian gniazdka i małej powierzchni styku po której może płynąć prąd. Lekkie wysunięcie wtyczki i brak dobrego kontaktu = wymiana na nową . A objawia się charakterystycznym zapachem topionego plastiku
W carrefour-rze są teraz lub będą w najbliższej promocji po 99 zł z możliwością zasilania z 220 V i przełącznikiem na grzanie lub chłodzenie. Bardzo dobra cena ze względu na te funkcję. 3 lata temu kosztowały ponad 350 zł. Może sam się na nią skuszę .
Mam nadzieję że tym przydługim wywodem naświetliłem nieco sprawę.
Pozdrawiam i życzę zimnych płynów w upalne dni oczywiście w aucie tylko bezalkoholowych
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum