mam w planach wymienic tylne lozyska bo bardzo hucza...(szczegolnie przy skretach w prawo)
mozecie mi podpowiedziec jakie lozyska warto kupic i czy mozna kupic lozyska razem z piasta, moj znajomy tak kupil do fiata sc (podobno mniej jest przy tym roboty)
no i jeszcze laczniki drazka stabilizatora... (gluche bicie przy pokonywaniu poprzecznych nierownosci)
jakie i gdzie kupic
Model: Alfa Romeo 146
Silnik: 1,6 boxer
Rocznik: 1996
Wysłany: 2008-05-21, 09:10
Łącznik stabilizatora to groszowa sprawa, ja kupowałem swoje na allegro, są w podobnej cenie jak w sklepach ok 20 PLN np Intercarsie ale kurier mi przywozi do domu nie muszę nigdzie jeździć. Łożyska polecam SKF-a albo FAG
potrzebuje lozyska tylnie razem z piasta z czujnikiem abs
napisalem pytanie tej tresci do fait alfa lancia i odpisali cos takiego
"Piasta 150 zł szt Czujnik ABS 280 zł. szt."
nie wiem jak to rozumiec...
piasta z lozyskiem kosztuje 150zl a czujnik 280zl czyli razem 430zl za kolo
Ostatnio zmieniony przez gonzo 2008-05-22, 13:12, w całości zmieniany 1 raz
potrzebuje lozyska tylnie razem z piasta z czujnikiem abs
napisalem pytanie tej tresci do fait alfa lancia i odpisali cos takiego
"Piasta 150 zł szt Czujnik ABS 280 zł. szt."
nie wiem jak to rozumiec...
piasta z lozyskiem kosztuje 150zl a czujnik 280zl czyli razem 430zl za kolo
a wydaje mi sie ze mylisz czujnik z zebatka ABS-u.czujnik to to cos z kablem i nie wymienia sie tego razem z lozyskiem(piasta)
a wydaje mi sie ze mylisz czujnik z zebatka ABS-u.czujnik to to cos z kablem i nie wymienia sie tego razem z lozyskiem(piasta)
no masz racje do konca nie wiedzialem co jest co
myslalem ze w piascie tez jest jakis czujnik ktory trzeba wymienic a to chodzi o te "naciecia" poprostu
czyli kupuje 2 piasty z lozyskami
trudny to jest zabieg wymaga jakiejs specjalistycznej tajnej wiedzy
jeszcze ja sie wlacze do tematu. mam ar146 1.4ts i luz w tylnym lewym kole? co musze wimienic? piaste z lozyskiem tylko? ile jest roboty? a wlasciwie to potrezba jakies specjalne narzedzia do tej wymiany?
Przerabiałem ten temat u siebie w zeszłym roku i wymiana piasyt łożyskowanej jest tak prosta ze nawet nie trzeba instrukcji, zamieniłem na SKF-y te z zombkami do ABS-u, nie trzeba miec żadnycz specjalnych nażędzi ani umiejętności mechanicznych
-odkręcasz koło
-odkrecasz zaciski i tarcze hamulcową
-na zaciągniętym ercznym odkręcasz piastę
a potem tylko pamiętasz kolejność co, jak i gdzie było i dalej w/w wzór naprawy od dołu do góry a potem tylko trasa i upajanie się ciszą z za pleców, czas na pierwsze koło ok 45min na drógie do 30min
_________________ Alfa Romeo mio signora la strada
chce sie tylko upewnic...
huczenie slychac podczas jazdy na wprost, nasila sie podczas skretu, luku w prawo a kiedy skrecam w lewo jest cicho...
czy to sa lozyska czy moze cos innego
Model: Alfa Romeo 155
Silnik: 2.5 V6
Rocznik: 1996
Wiek: 43 Dołączył: 26 Maj 2006 Posty: 3252 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-06-07, 06:38
gonzo napisał/a:
chce sie tylko upewnic...
huczenie slychac podczas jazdy na wprost, nasila sie podczas skretu, luku w prawo a kiedy skrecam w lewo jest cicho...
czy to sa lozyska czy moze cos innego
Dla pewności podnieś auto nawet na lewarku i zakreć kołem jeżeli łożysko będzie bardzo mocno wyjeżdzone to czas kręcenia się koła będzie dość krutki a może nawet troszkę chałasować. Powturz ten zabieg dla drógiej strony, bo z tego co piszesz to napewno wywalona jest mocniej lewa strona, mimo to wymień odrazu obie strony.Sam znam gamonia który twierdzi że jak dróga strona nie chałasuje to jest OK - nic bardziej mylnego
_________________ Alfa Romeo mio signora la strada
powiedzcie mi jedno
poprosilem o podanie cen (lozyska tylne z piastami i filtra kabinowego) w sklepie internetowym fiat-lancia-alfa...
odpisali "Piasty 135 zł szt. łożyska 220 zł szt. filtr 75 zł. Razem 785 zł"
nie przesadzaja oni troche, na allegro widzialem duzo taniej (ok 150zl) czy moze rzeczywiscie tyle to kosztuje
Witam zwróć uwagę jakie masz piasty nowsze wersje jak nasze (po 99 r) mają nowszy ABS i tylne piasty są bez zębów tylko z pierścieniem magnetycznym.Ja w swojej wymieniłem tylko te które huczało.Padło akurat z lewej strony.Dorwałem na allegro od palio i punto , gość nie wiedział czy podejdzie do alfy 145 ale po numerach doszedłem że jest takie same ( cena 90 zł SKF) i to była okazja Tak piszą koledzy wyżej podnieść samochód pokręcić kołami jeśli któreś padło będzie wyrażnie szumieć.A kwota którą podałeś jest z sufitu Piasta jest razem z łożyskiem max 150 zł na allegro za 1szt.Wydaje mi się że podali Ci kwotę za przednie.Pozdr.Piter
moja alfa jest z 2000 roku wiec jakie mam piasty z tym grzebieniem czy pierscieniem magnetycznym
bo te z tego linku co podalem pasuja do mojej, z tego co podaje sprzedawca, a maja grzebien...
jak bede wymienial to od razu obydwa kola nie chce sie rozdrabniac
Sprawdż w EPERze ale wydaje mi się na 99% są z pierścieniem nie z zębami.Jeśli wykluczyłeś opony i masz za dużo gotówki wymieniaj dwa łożyska.Jeśli w katalogu nie znajdziesz, właż pod samochód i sprawdż jakie masz.Pozdr.Piter
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum