Alfaholicy Strona Główna   
        Alfaholicy.net      Regulamin      Szukaj      Użytkownicy      Mapa      Album      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Gdzie najlepiej w góry?
Autor Wiadomość
tomkap 
Romeo

Model: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.8
Rocznik: 1999
Wysłany: 2008-06-02, 18:32   Gdzie najlepiej w góry?

Planuję pojezdzić po Polsce południowej. Gdzie najlepij się zakwaterować z rodzinką? Zakopane odpada. Za bardzo tłoczno. Myślałem o zalewie czorsztyńskim bo już znam tamte tereny. Może ktoś jednak fajniejsze miejsce poleci.

Lesio 
Romeo

Model: Alfa Romeo 146
Silnik: 1.4 TS
Rocznik: 1998
Wysłany: 2008-06-02, 18:56   

Jak byś wybrał Bieszczady to ja mogę polecić ośrodek w Arłamowie.

adi599 
Maniak resoraków

Model: Inny
Silnik: do DU.. !
Rocznik: 1981
Wysłany: 2008-06-02, 19:53   

Na cichy i spokojny wypoczynek z rodzinka polecam Szczawnicę,i nad Czorsztyn bliziutko :wink:

ANN 
Dwusuwowiec
ForzaItalia

Silnik: 1.9 JTD
Wysłany: 2008-06-02, 19:55   

Bieszczady są godne polecenia, ale zależy kto jakie góry lubi :D

Polecam Ci Słowacki Raj, ale w jakim wieku masz dzieciaki bo są tam bardzo trudne szlaki jeśli brać je pod uwagę.

Jeśli nie chcesz sie przemęczyć to polecam Góry Stołowe; z Kudowy Zdrój można wykupić wycieczkę do Czech (Skalne Miasto Adrspach). Jeśli oglądałeś Opowieści z Narnii cz.1 to tam właśnie były kręcone niektóre zdjęcia). Zresztą w G.Stołowych również były kręcone ale do 2cz., która właśnie leci w kinach :)

Polecam również Słowackie Tatry, są przepiękne.

trudno tak polecić konkretne góry bo każde mają swój własny urok :D

pozdrawiam

http://ann156.fotosik.pl/zdjecia

Lopezius 
Alfa i Omega

Model: Alfa Romeo 145
Silnik: 1,3 Boxer
Rocznik: 1996
Wysłany: 2008-06-02, 20:12   

Ja ze swojej strony polecam Beskidy, Jezioro Żywieckie, Szcyrk, Wisła, Ustroń. Wszytko w obrębie kilkunastu kilometrów, fajne trasy szczegołnie do jazdy Alfą (droga Szczyrk-Wisła przez Biały Krzyż - miodzio).
Zależy czego tak na prawdę oczekujesz od wczasów. Opisz dokładniej czego byś sobie życzył to napewno ktoś doradzi.

oto ona: http://lopezius.fotosik.pl/albumy/277020.html

adasco 
Romeo
www.mgsm.pl

Silnik: 2,0
Wysłany: 2008-06-02, 20:29   

Podhale: Ząb, Czerwienne, Witów czy Chochołów - ładnie połozone, taniej, mniej tloczno - a i powietrze lepsze. No i widoki - Panorama od prawa do lewa.

tomkap 
Romeo

Wysłany: 2008-06-02, 20:34   

ANN napisał/a:
Polecam Ci Słowacki Raj, ale w jakim wieku masz dzieciaki bo są tam bardzo trudne szlaki jeśli brać je pod uwagę.
Mam dziecko 3letnie i drugie jest jeszcze w brzuchu mamy:) Także rodzinka raczej na gimnastykę górską nie nadaje się, lecz wszyscy lubimy ładne widoki. Oczywiście jakis zamek zaliczyć też warto i moczenie kostek w wodzie:) stąd chyba okolice Szczawnicy wydaja się ciekawe.
Zrobi sie także jednodniowe wypady na Slowację.
Aha, a do Morskiego Oka to trzeba naprawde z buta robic 10km? Nie da się jakoś podjechać?Bo też myślę zaliczyć bedąc w okolicy.
Ostatnio zmieniony przez tomkap 2008-06-02, 20:40, w całości zmieniany 2 razy  

fiergloo 
Redaktor

Model: Alfa Romeo 164
Silnik: 3.0 V6 12V Automat
Rocznik: 1994

Wysłany: 2008-06-02, 20:57   

Śnieżka niebieski szlak- rekreacyjny. Ogólnie polecam Karkonosze. Jeszcze nie ma tam strasznego tłoku. Czasami watacha na weekendy z Wrocławia zjeżdża czasem przyjeżdżają z wybrzerza, ale nie ma dramatu z miejscami noclegowymi.
Blog o Alfa Romeo i nie tylko : http://www.fierglu.blog.interia.pl/

adi599 
Maniak resoraków

Wysłany: 2008-06-02, 21:17   

tomkap napisał/a:
Aha, a do Morskiego Oka to trzeba naprawde z buta robic 10km? Nie da się jakoś podjechać?Bo też myślę zaliczyć bedąc w okolicy.

alces1 
Romeo
www.pphu-jura.pl

Silnik: 1.8 T.S. > 140 KM
Rocznik: 2002
Wysłany: 2008-06-02, 21:41   

Zależy na jak długo się wybierasz.
Szczawnica jest OK, masz niedaleko w Pieniny, masz niedaleko Niedzicę, gdzie jest zamek (jak chciałeś) i woda również (zapora czorsztyńska) poza tym rzut beretem na Słowację :)
Jeśli znajdziesz się w Szczawnicy polecam odwiedzić restaurację/knajpkę (bo przecież posilić się trzeba) "KOCI ZAMEK" - jedna z ciekawszych i wyjątkowo urokliwych restauracji, w jakich miałem okazję bytować :) Knajpka ma swój klimat i niesamowity wystrój wnętrza, tutaj masz link: http://www.kocizamek.pl
Pozdrawiam.
- Rafał

alfaholik-Bioły 
Alfa i Omega

Model: Alfa Romeo 166
Silnik: 2,4 JTD
Rocznik: 2001
Wysłany: 2008-06-02, 21:42   

Do morskiego oka da się dojechać tylko bryczką,ale sobie górale wołają sporo i jest kawałek drogi prawie 10km... Ja jestem z Sącza więc niedaleko mam do Niedzicy,Szczawnicy i na Słowację, naprawdę polecam Ci kolego Szczawnicę,J. Czorsztyńskie mój znajomy jest właścicielem plaży wypoczynkowej, Krynica no i na Słowację koniecznie trzeba pojechać bo blisko.... jak trafisz na pogodę to jest naprawdę co zobaczyć i zwiedzić... W wymienionych wyżej przeze mnie miejscach jest pięknie,ale wole Karkonosze bywam kilka razy do Roku w Jeleniej Górze i pomykam po okolicznych górkach mnóstwo zamków do zwiedzania i widoki lepsze niż w Beskidzie wg mnie :mrgreen: Pozdrawiam, ostateczna decyzja należy do Ciebie :wink:
147 1.9 JTD 2003r.
http://www.forum.alfaholi...tam-vt10243.htm

piotr_alex 
Alfa i Omega
Azzurro Nuvola

Silnik: 1.9 JTD
Wysłany: 2008-06-02, 22:50   

Fajnie że powstał ten temat bo planujemy na sylwestra wybierać się w góry, co polecicie zwiedzić na Słowacji? gdzie jechać do gorących źródeł? będziemy szukać lokum w okolicach Zakopanego bo nie przepadamy za tłokiem :) znacie coś sprawdzonego?

Paweł156 
Romeo

Silnik: 2.4 JTD
Wysłany: 2008-06-03, 08:08   

Lopezius napisał/a:
Ja ze swojej strony polecam Beskidy, Jezioro Żywieckie, Szczyrk, Wisła, Ustroń. Wszytko w obrębie kilkunastu kilometrów, fajne trasy szczegołnie do jazdy Alfą (droga Szczyrk-Wisła przez Biały Krzyż - miodzio).

Popieram, piekne góry, dobra infrastruktura, nie mozna sie nudzic bo wszystko jest w miare blisko. Jesli nie mozecie wybierac sie na wycieczki piesze po górach, nie brakuje kolejek np. na Szyndzielnie, Czantorie skad mozna sie kawałek przejsc i podziwiac widoki. Wiecej znajdziesz np. na www.beskidy24.pl
ostatnio byłem na Szyndzielni skad udalismy sie na klimczok i błatnią, super wycieczka.
Polceam Beskidy, również ze wzgledu na to ze nie ma tam dzikich tłumów jak w zakopcu który nie robi pozytywnego wrazenia.

www.imarket24.com wkrótce otwieramy :)

adi599 
Maniak resoraków

Wysłany: 2008-06-03, 21:52   

piotr_alex napisał/a:
planujemy na sylwestra wybierać się w góry, co polecicie zwiedzić na Słowacji? gdzie jechać do gorących źródeł?
Od siebie moge polecic wyjazd do Tatrzańskiej Łomnicy,osrodek dosyc znany ale naprawde polecam,sam jak mam chwile to zalewam belle do pelna i tam jade,na wycieczke mozna sie wybrac do pobliskiego Popradu,gdzie mieści się kompleks AquaCity lub do aquaparku Tatralandia w Liptowskim Mikułaszu,a takze polecam odwiedzenie Jaskini Bielskiej ktora jest udostepniona takze w zimie a na kwaterke zapraszam do mnie ,a i chlapniemy cos na te zimowa pore :wink:

Pitus25 
Pirat drogowy

Silnik: 1,2
Rocznik: 2007
Wysłany: 2008-06-04, 08:54   

Lopezius napisał/a:
Ja ze swojej strony polecam Beskidy, Jezioro Żywieckie, Szcyrk, Wisła, Ustroń. Wszytko w obrębie kilkunastu kilometrów, fajne trasy szczegołnie do jazdy Alfą (droga Szczyrk-Wisła przez Biały Krzyż - miodzio).
Zależy czego tak na prawdę oczekujesz od wczasów. Opisz dokładniej czego byś sobie życzył to napewno ktoś doradzi.

ja równiez te okolice bo tutaj mieszkam :) muszę robić reklamę by ludzie przyjezdzali i zostawiali u nas kasę :)

ale tak naprawdę to w tych okolicach masz wiele atarakcji poza górami jest piękne jeziorko dużo zabytków architektóry, w Bielsku można się fajnie pobawić i też zalezy kiedy chcesz jechać na początku sierpinia jest tydzień kultury beskidzkiej w Wiśle,Szczyrku,Zywcu i jeszcze gdzieś tak że cały czas się coś dzieje :)

Polecam

tomkap 
Romeo

Wysłany: 2008-06-04, 13:15   

Zahaczę się chyba w Szczawnicy. Stamtąd nie będzie nic stalo na przeszkodzie by skoczyć na Słowację czy do Zakopanego, albo nawet gdziś dalej np. w Beskidy:) No i jest gdzie popływać dla ochłody, co lubię. Wiem że w dzisiejszych czasach należy rezerwowac kwatery, ale chyba nie będzie tak zle i zawsze cos sie znajdzie, gdzie akurat sie spodoba.

Bella
Akwizytorka

Model: Alfa Romeo RZ
Silnik: 3.0 V6
Rocznik: 1993
Dołaczył: 1910
Skad: Milano
Wysłany: 2010-02-15, 21:09      Pisownia 

Odpowiedz do tematu