Ostatnio zauważyłam, że na forum ludzie robią coraz więcej błędów ortograficznych, a najgorsze jest to, że nikt ich nie poprawia. Nie dopuśćmy do tego byśmy nie potrafili napisać jednego słowa poprawnie.
Na forum istnieje opcja PISOWNIA, wystarczy kliknąć, by sprawdzić poprawność swojego tekstu. A jeśli ktoś ma jeszcze jakiś dylemat, wystarczy wejść na http://www.so.pwn.pl wpisać wyraz i słówko sprawdzone.
Skoro mienimy się być użytkownikami wyjątkowych samochodów, to starajmy się trzymać jakiś poziom.
_________________ ...
Ostatnio zmieniony przez Kate 2008-05-29, 05:30, w całości zmieniany 2 razy
75andrew155, no skoro nie działa, to wystarczy mieć trochę chęci, by jednak wyrazy, których nie jesteśmy pewni sprawdzić. Trudno się czyta post, w którym zamiast "skąd" jest "z kond"
_________________ ...
Ostatnio zmieniony przez Kate 2008-05-28, 22:19, w całości zmieniany 1 raz
Model: Alfa Romeo 155
Silnik: 2.5 V6
Rocznik: 1996
Wiek: 43 Dołączył: 26 Maj 2006 Posty: 3252 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-05-28, 22:39
Często sam popełniam błędy ortograficzne a opcja pisownia działajaca by się przydała( jest pod reką) bo faktycznie lenistwo i niechlujstwo jezykowe dotyka i mnie . Bardziej się skupiam na sensie pisania niz na ortografi bo jesli się nie mylę to nie kółko polonistyczne tylko ludzie Alfomaniacy niekoniecznie dobrze wykształceni choć przyznam ładnie to nie wygląda
75andrew155, owszem, kółko polonistyczne to nie jest. Rozumiem, że możemy skupiać się na sensie wypowiedzi, ale to nie znaczy, że po napisaniu danego tekstu nie możemy poświęcić chwili, by sprawdzić te kilka słów. Jeszcze błędy typu "razem czy osobno" jestem w stanie zrozumieć, bo reguły pozmieniały się dość mocno w języku polskim, ale "byk" pt. "dórzo" - nie. Pamiętajmy, że naszą wypowiedź czytają inni. A poza tym: prawdziwa cnota, która krytyk się nie boi
Jeśli ktoś używa polskiej przeglądarki, to np w firefoksie jest opcja aby sprawdzał pisownię, wtedy to każdy błąd będzie podkreślony na czerwono.
Druga sprawa jest taka że są ludzie, którzy nigdy nie nauczą się pisać poprawnie a czytając różne fora, blogi i strony widzę że jest ich wielu. Zresztą sam popełniam wiele błędów ale u mnie to wynika z pośpiechu.
Model: Inny
Silnik: R2 652cm3
Rocznik: 1994
Wysłany: 2008-05-29, 07:33
dzumka napisał/a:
Jeśli ktoś używa polskiej przeglądarki, to np w firefoksie jest opcja aby sprawdzał pisownię, wtedy to każdy błąd będzie podkreślony na czerwono.
bajka jak dla mnie
A czy da się w operze też?
Może kolega pomoże włączyć
Sam staram się pisać bezbłędnie, ale nie zawsze wychodzi Jeśli napisze post i widze błąd, to od razu edytuje i poprawiam
Niestety w Operze nie udało mi się odnaleźć takich ustawień ale w firefoksie jest w opcjach zaawansowanych i należy zaznaczyć aby sprawdzał pisownię i to wszystko.
A czy da się w operze też?
Może kolega pomoże włączyć
Niestety w Operze nie udało mi się odnaleźć takich ustawień ale w firefoksie jest w opcjach zaawansowanych i należy zaznaczyć aby sprawdzał pisownię i to wszystko.
tez nie można popadac w przesade. Ja wychodze z załozenia ze jezeli ktos nie zauwazył własnego błedu to i ja go nie bede poprawiał, bo ndyskusja tego nie dotyczy
_________________ Pozdrawiam
Borys
Ostatnio zmieniony przez b.pawelek 2008-05-29, 13:19, w całości zmieniany 1 raz
Błędy ortograficzne jestem jeszcze w stanie zrozumieć- oczywiście jeżeli nie występują w każdym słowie. Chociaż zawsze można użyć ff, który podkreśla babole.
Najbardziej jednak nienawidzę:
"Bosz JaKiE śliśne kAsHtany !i!" Za coś takiego powinno się karać chłostą
Alesz okrótne podjesicie, pszeciesz nie mósimy od razu tempić fszyskich za to rze ktoź zapomnioł postawić chaczyk pod a bo mu sie prawy ALT nie wcisnoł . Lepiej piersze nauczmy niekturyh pisać rzeby szło ich zrozómieć a potem bendziemy sie ortofagrijom pszejmować .
Lopezius, nie chodzi mi o literówki. Też mi się zdarzają, kiedy szybko piszę na klawiaturze. I nie mówię o ogonkach przy literkach. Mówię o rażących błędach ortograficznych. Niestety, nie nauczysz ludzi pisać stylistycznie. Nad tym trzeba pracować i to przez długi czas. Natomiast sprawdzenie wyrazu trwa chwilę. Tymbardziej, że przeglądarki internetowe same podkreślają błędy w teksie.
b.pawelek, przesada jak najbardziej nie jest wskazana. Nie urwę nikomu głowy, że w poście zrobił jeden błąd. Mówię o ludziach, którzy piszą na forum i w co drugim słowie strzelają byki. A takich osób w zastraszającym tempie przybywa. Oczywiście nikt nie każe przerywać dyskusji, ale może warto by zwrócić uwagę w tzw. PS. by ktoś zaczął kontrolować swoją pisownię.
75andrew155, nie ma się co smucić. Święta też nie jestem. Czasami sama się sobie dziwię, że zastanawiam się, jaka jest poprawna pisownia danego słowa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum