Wysłany: 2008-05-17, 12:05 [156] buczenie przy kręceniu kierownicą
Niedawno regenerowałem maglownice. Chwilę jeżdziłem zadowolny że wszystko jest cicho, a tu wczoraj zaczęło mi cos buczeć przy kreceniu kierownica. Najlepiej to słychac jak krece na postoju. Im szybciej krecę tym bardziej slychac, dodatkowo wraz ze wzrostem obrotów silnika dzwiek buczenia też jest wyższy. Czy to moze byc pompa wpomagania, czy raczej przy montażu przekładni kierowniczej cos namieszali? Dźwięk buczenia przypomina silniczkek elektryczny.
Wysłany: 2008-05-17, 12:44 Re: buczenie przy kręceniu kierownicą
***mach*** napisał/a:
Niedawno regenerowałem maglownice. Chwilę jeżdziłem zadowolny że wszystko jest cicho, a tu wczoraj zaczęło mi cos buczeć przy kreceniu kierownica. Najlepiej to słychac jak krece na postoju. Im szybciej krecę tym bardziej slychac, dodatkowo wraz ze wzrostem obrotów silnika dzwiek buczenia też jest wyższy. Czy to moze byc pompa wpomagania, czy raczej przy montażu przekładni kierowniczej cos namieszali? Dźwięk buczenia przypomina silniczkek elektryczny.
A czy możesz podać jakie były objawy zużycia maglownicy?
Pozdrawiam.
- Rafał
Ja byłbym za pompą wspomagania...ile masz płynu w ukłądzie wspomagania?, to pierwsze co powinieneś sprawdzić a jesli jest znaczacy wyciek to zobaczysz na osłonie lub pod autkiem plamkę...
[quote="Alfamaniak156"]Ja byłbym za pompą wspomagania...ile masz płynu w ukłądzie wspomagania?, to pierwsze co powinieneś sprawdzić a jesli jest znaczacy wyciek to zobaczysz na osłonie lub pod autkiem plamkę...
wlasnie sprawdz plyn mi tez buczalo jak plynu mialem resztki
Ja miałem podobny objaw. Okazało się że mam nieszczelnośc w układzie wspomagania i praktycznie nie było tam oleju. Na daną chwile ubytek oleju został uzupełniony ale w najbliższym czasie uszczelkę będe musiał wymienić.
dzieki za rady, niestety jest weekend i nie moge podjechac do mechanika. zeczywiscie plynu jest malo. Mam jeszcze pytanie jak napedzana jest pompa, czy z paska wieloklinowego czy z rozrzadu. Bo boje sie jeździc z tym zeby sie nie rozsypala i nie bylo duzo wiecej do naprawy. Ale z tego co mi sie wydaje to z paska klinowego. Jeszcze mam pytanie czy przy uszkodzeniu pompy wspomaganie nie powinno dzialac gorzej. Może to tylko łożysko tak buczy- chociaz dzisiaj bardziej by to nazwał gwizdem.
Mattti80, a gdzie znajduje sie ta uszczelka dokladnie i jaiki jest do niej dostep? u mnie tez jest maly ubytek ale jak doleje poziom nie spada do minimum tylko do pewnego poziomu i tak sie trzyma
Ja miałem wyciek na mocowaniu przewodu do przekładni kierowniczej. Wystarczyło tylko dokręcić śrubę. Zobaczyłem to przez przypadek, jak miałem zdjęty kolektor ssący. Ale oczywiście wyciek może być w każdym innym miejscu.
Jak widzisz mam 156 TS, więc mogę napisać tylko jak jest w tym modelu - teoretycznie najlepiej widoczne są te przewody od góry kiedy nie ma kolektora ssącego - wtedy wszystko jest jak na dłoni i można spokojnie sięgnąć kluczem nasadowym, żeby ewentualnie dokręcić śrubę. Można oczywiście próbować zobaczyć to z boku po odkręceniu przedniego lewego koła, zdjęciu fragmentu osłony plastikowej i świecąc lampą - ale w przypadku wycieku w tym miejscu nie widzę możliwości dostania się kluczem. Trzeba albo zdejmować kolektor ssący, albo opuszczać belkę przedniego zawieszenia.
ta karbowana osłona spadła, na zdjeciu załozyłem ją zpowrotem.
czy tam powinien byc płyn wspomagania czy maglownica przecieka? dosłownie miesiac temu ją regenerowałem.
Wymieniałem miesiąc temu przekładnie więc płyn był nowy. ale nie o to chodzi. Z buczeniem juz nie ma problemu. Było za mało płynu gdyż miałem wyciek. Płyn uzupełniłem i z pompą wspomagania jest juz wszystko OK. Teraz musze usunąc przyczyne wycieku. Na zdjęciu zaznaczyłem miejsce zkąd dosłownie lał sie płyn wspomagania. Zciągnięta była opaska zaciskowa i spadła karbowana osłona z końcówki drażka. Dlatego mam pytanie czy to normalne że jak to spadło to ze środka cieknie. Wydaje mi się że tam nie powinno być oleju i cieknie z maglownicy. Jesli tak to będe reklamował ostatnią naprawę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum