Alfaholicy Strona Główna   
        KARTY KLUBOWE      Alfaholicy.net      ZLOT 2008      Regulamin      Szukaj      Użytkownicy      Mapa      Album      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: AR_33
2008-05-21, 06:44
Ceny paliw
Autor Wiadomość
alces1 
Romeo
www.pphu-jura.pl

Model: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.8 T.S. > 140 KM
Rocznik: 2002
Ostrzeżeń:
 2/10/15
Wysłany: 2008-05-19, 13:26   

Paweł156 napisał/a:

adasco napisał/a:
Rzad w tej matrii gowno moze, nawet obnizenie akcyzy niewiele da. Jej zniesienie g.o da, ale uszczupli budzet

dokładnie tak, państwo to nic innego jak firma którą trzeba dobrze zarzadzac i nie mozna sobie pozwolić po uchwaleniu budrzetu na kolejny rok aby podczas trwania tego okresu zmieniac akcyze, bo zwyczajnie braknie kasy w budzecie na cos innego

a na co innego zabraknie? Póki co brakuje na wszystko, nawet dróg nie ma za co zbudować, natomiast na premie, przeloty, nagrody i pełne koryto dla bandy złodziei, bo niestety nimi są dla mnie rządzący (nie mam na myśli obecnych rządów, ale ogólnie patrząc na przestrzeni lat).
Tak na prawdę żaden z nas nie ma pojęcia jak wykorzystywane są pieniądze pochodzące z naszych podatków w tym z podatku drogowego/paliwowego. Oczywiście wiemy jak powinny być wykorzystywane, ale to zasadniczo różni się od rzeczywistości tej prawdziwej, a nie wmawianej nam przez rząd. A skoro już o rządzie, obiecywano nam obniżenie podatków, a skoro tak, to i podatku zawartego w paliwie, tym bardziej, że jest tam kilka składowych podatków, które stanowią aż 56% ceny paliwa (Twoim zdaniem, to mało?).
OK, niech ona wynosi tyle ile w innych krajach, ale spójrz jak te pieniądze wykorzystywane są właśnie za granicą, jakie buduje się drogi, autostrady i jak dba o ich utrzymanie... Wniosek nasuwa się sam... Wracając do obietnic obniżenia podatków - miały być niższe, a tymczasem szykuje się wzrost akcyzy na LPG. Czyli kolejna obietnica nie mająca pokrycia w rzeczywistości...
Przeczytajcie artykuł, do którego link wstawiłem, jest to dobry wstęp do tej dyskusji, ponadto po jego przeczytaniu jasno można zrozumieć i dojść do prostych wniosków, że paliwo jest cholernie drogie, bardzo wysoko opodatkowane, a miliardowe sumy, których jest ono źródłem po prostu w większości przejadane, czego przykładem jest chociażby wiosenne łatanie dziur za pomocą łopaty, żużlu i wiaderka lepiku... Po prostu DRAMAT.
Pozdrawiam.
- Rafał

Paweł156 
Romeo

Silnik: 2.4 JTD
Rocznik: 1999
Wysłany: 2008-05-19, 13:37   

alces1 napisał/a:
obiecywano nam obniżenie podatków

a pamietasz o jakich podatkach mówiono, bo nie mówiono o wszytskich podatkach :) z tego co pamietam to mówili o podatku CIT i PIT o innych nie słyszałem.

alces1 napisał/a:
Tak na prawdę żaden z nas nie ma pojęcia jak wykorzystywane są pieniądze pochodzące z naszych podatków w tym z podatku drogowego/paliwowego.

jak to nie? popatrz na niedochodowe sektory które utrzymuje panstwo(służba zdrowia, PKP i wiele innych), popatrz ile osób w Polsce nie płaci podatków- 6mln głownie rolnicy i szara strefa na którą my musimy zarobić, zeby mieli gdzie sie leczyć, gdzie dzieci wyedukowac- kolejny problem, bezpłatne studia, bezpłatne dla studentów, płacimy my :) a jak jest na zachodzie??
wiec juz widzisz gdzie kasa idzie z podatków, nie twierdze ze państwo jest dobrze zarzadzane ale sa pewne sprawy jak paliwa na które nie ma wpływu i akcyza w tej postaci powinna pozostac.

alces1 napisał/a:
a miliardowe sumy, których jest ono źródłem po prostu w większości przejadane, czego przykładem jest chociażby wiosenne łatanie dziur za pomocą łopaty, żużlu i wiaderka lepiku... Po prostu DRAMAT.

hehe no tutaj to już wychodzi słynna polska bylejakość która jeszcze mocno sie trzyma w niektórych kregach, niestety na naszym forum tez to jest. zrobić jak najtaniej, a jak to juz bedzie funkcjonowac to sie pozniej człowiek bedzie martwił.
Ostatnio zmieniony przez Paweł156 2008-05-19, 13:42, w całości zmieniany 1 raz  

DDEvil 
Romeo

Silnik: 2,4 JTD
Rocznik: 2003
Wysłany: 2008-05-19, 13:57   

Paweł156 napisał/a:
cena z przed trzech lat teraz w USA galon kosztuje miedzy 3.1$ a 3,5$

tez masz juz nieaktualne dane pod chicago 3,75 :wink:

alces1 
Romeo
www.pphu-jura.pl

Ostrzeżeń:
 2/10/15
Wysłany: 2008-05-19, 14:06   

Paweł156 napisał/a:

jak to nie? popatrz na niedochodowe sektory które utrzymuje panstwo(służba zdrowia, PKP i wiele innych), popatrz ile osób w Polsce nie płaci podatków- 6mln głownie rolnicy i szara strefa na którą my musimy zarobić, zeby mieli gdzie sie leczyć, gdzie dzieci wyedukowac- kolejny problem, bezpłatne studia, bezpłatne dla studentów, płacimy my :) a jak jest na zachodzie??

Na zachodzie, np. w USA owszem płaci się za studia i to sporo, ale wiesz jakie są przeciętne zarobki? Wiesz jakie są stypendia? Wiesz jakie genialne warunki mają studenci, zarówno do nauki jak i do zamieszkiwania w kampusach?
To, że za studia dzienne się nie płaci, to mit. Płaci się, tylko nie jest to nazwane wprost. Ponadto po to są studia zaoczne, żeby z nich utrzymywać uczelnie oraz kadrę, która mimo wysokiego wykształcenia zarabia niewiele, dlatego dorabiają na prywatnych uczelniach, bądź dając korepetycje.
Czepiasz się rolników, którzy nie płacą podatku. To nie do końca tak jest, ale ja bardziej przyjrzałbym się zagranicznym firmom, które inwestując w Polsce prze 5 lat nie muszą płacić podatku. Potem zmieniają nazwę i znów kolejne 5 lat nie płacą podatku, a cały zarobiony pieniądz wędruje za granicę! W ten sposób tracimy6 olbrzymie wpływy do Skarby Państwa. Powiesz, że to dla zachęty, by inwestowali w naszym kraju. Heh, co z tego, skoro i tak większość intratnych inwestycji lokuje się u naszych sąsiadów, bo my nie mamy odpowiedniej infrastruktury, zwłaszcza notabene drogowej! Korzystają tylko na tym hipermarkety itp. które rujnują polskich przedsiębiorców, wykorzystują pracowników, jak wspomniałem nie płacą podatków, a kasę zabierają niemalże w workach za granicę. Dlaczego nie zdejmie się z akcyzy paliwowej kilku procent, a nie dołoży chociażby zagranicznym spółkom "inwestującym" w Polsce?
Nadal uważam, że pieniądze na budżet można znaleźć gdzie indziej, jednak rząd jest zbyt leniwy. A paliwo opodatkować najlepiej, bo tak czy inaczej będziemy go kupować, nawet jeśli będzie kosztowało 10zł/l co jest możliwe...
Pozdrawiam
- Rafał

DDEvil 
Romeo

Wysłany: 2008-05-19, 14:15   

Paweł156 napisał/a:
bezpłatne studia, bezpłatne dla studentów, płacimy my

Niestety tez sie Pawle z tym nie zgodze ja uczeszczalem na Politechnike Slaska w Gliwicach na studia dzienne bezplatne ktore mnie kosztowaly prawie 3000 zl nie liczac kosztow ksiazek dojazdow oraz czesci na budowe robota do przestawiania pionkow na szachownicy itp projekty byly zabierane i spisywalismy umowe ze wyrazamy zgode na korzystanie z naszych projektow itp. Uczelnie wyzsze zarabiaja rowniez na sprzedazy projektow (czesto studentow) firmom itp.

Paweł156 
Romeo

Wysłany: 2008-05-19, 14:33   

alces1 napisał/a:
Dlaczego nie zdejmie się z akcyzy paliwowej kilku procent, a nie dołoży chociażby zagranicznym spółkom "inwestującym" w Polsce?

bo nie przyciągniemy wtedy inwestycji
alces1 napisał/a:
Wiesz jakie genialne warunki mają studenci, zarówno do nauki jak i do zamieszkiwania w kampusach?

wiem, ale oni na to pracowali przez ponad sto lat, my pracujemy od 20tu. stypendia są ale tylko dla wybranych i jest to ułamek procenta, reszta słono płaci i stać na studia nielicznych, a u nas nadal wiekszość.

alces1 napisał/a:
Czepiasz się rolników, którzy nie płacą podatku. To nie do końca tak jest,

a jak jest? :)
alces1 napisał/a:
ja bardziej przyjrzałbym się zagranicznym firmom, które inwestując w Polsce prze 5 lat nie muszą płacić podatku

mówisz głownie o sklepach sieciowych gdzie były takie przypadki, a czy GM, Fiat, Valeo, LG, Sharp i wiele wiele innych zmieniło nazwy??
wez pod uwage ze te firmy zatrudniają tysiące osób które płacą podatek dochodowy, płacą VAT przy kazdym produkcie i przy wiekszosci usług, gdyby ich nie było siedzieliby na bezrobociu i gdybyś miał prace mysiałbyś na nich płacić swoje podatki-koło zamkniete. Dlatego kompletnie nie rozumie Twojego podejscia do czepiania sie inwestorów, sprawdzania ich, dokładania podatków.
alces1 napisał/a:
Powiesz, że to dla zachęty, by inwestowali w naszym kraju. Heh, co z tego, skoro i tak większość intratnych inwestycji lokuje się u naszych sąsiadów, bo my nie mamy odpowiedniej infrastruktury, zwłaszcza notabene drogowej!

infrastruktura drogowa, zgadza sie, w wiekszosci Polski jest tragiczna, ale nie tylko o to chodzi, chodzi tez o zwolnienia podatkowe i tu nas Czesi i Słowacy przelicytowali.

DDEvil napisał/a:
Niestety tez sie Pawle z tym nie zgodze ja uczeszczalem na Politechnike Slaska w Gliwicach na studia dzienne bezplatne ktore mnie kosztowaly prawie 3000 zl

3000zł za semestr? zwykle koszty jakie są to sa koszty dodatkowe, które i tak są o wiele niższe niż gdybysmy mieli płacić po kilkanaście tysiecy złotych za semestr, a z tego co pamietam takie są koszta studiów w USA np.

FlaY 
Pirat drogowy

Model: Alfa Romeo 155
Silnik: 2.0 TS 8V
Rocznik: 1992
Wysłany: 2008-05-19, 14:42   

Panowie niema co sie denerwowac:) Rozumiem dofinansowanie PKP służby zdrowia a nawet bezpłatne studia :) Jednak nieumiem zrozumiec jak 13 osób może leciec do iraku rozdac dary, gdzie koszty podróży tych urzedników są kilkakrotnie wyższe od darów które maja rozdać. Jak można wybudowac 51 km autostrady za 876 mln euro która po 4 latach zaczyną pękać i będzie ja trzeba remontować lub nawet rozebrać :( , milionowe odprawy dla urzędników. Coś tu jest nie tak, u nas zostaje sie posłem żeby dorobić sie kasy :( natomiast w stanach senator, prokurator, sędzia itd to są ludzie posiadający już majątek a nie chcący sie dorobic, osobna sprawą jest kościół który w polsce ma za dużo do powiedzenia a księdzem zostaje sie nie z powołania a dla kasy.

Paweł156 
Romeo

Wysłany: 2008-05-19, 14:54   

FlaY napisał/a:
Jednak nieumiem zrozumiec jak 13 osób może leciec do iraku rozdac dary, gdzie koszty podróży tych urzedników są kilkakrotnie wyższe od darów które maja rozdać. Jak można wybudowac 51 km autostrady za 876 mln euro która po 4 latach zaczyną pękać i będzie ja trzeba remontować lub nawet rozebrać

o i to są dobre pytania :) one nie mają nic wspolnego z ceną paliw :) tylko z organizacją i zarządzaniem

FlaY napisał/a:
Coś tu jest nie tak, u nas zostaje sie posłem żeby dorobić sie kasy natomiast w stanach senator, prokurator, sędzia itd to są ludzie posiadający już majątek a nie chcący sie dorobic

taka jest mentalnośc czesci ludzi :) dlatego wybrali Kaczyńskich, Leppera i wielu innych, nic nie mają to pewnie nic nie ukradli. bo u nas jak ktos ma to pewnie nakradł :lol: a nie tak jak w USA ze jak ktos ma to widac potrafi zarzadzać pieniędzmi i ma łeb na karku, u nas tylko biedak moze być uczciwy- paranoja

DDEvil 
Romeo

Wysłany: 2008-05-19, 15:28   

Paweł156 napisał/a:
3000zł za semestr? zwykle koszty jakie są to sa koszty dodatkowe, które i tak są o wiele niższe niż gdybysmy mieli płacić po kilkanaście tysiecy złotych za semestr, a z tego co pamietam takie są koszta studiów w USA np.

Nie ogolnie wiec tez nie mozna powiedziec ze tak do konca to jest bezplatnie :roll: pozatym jak juz pisalem uczelnie zarabiaja na projektach od studento + na badaniach ktore przeprowadzaja na zlecenie rznych instytucji. Jezeli chodzi o stany to fakt tam trzeba miec mnostwo kasy lub byc dobrym sportowcem :wink:
Jezeli chodzi o organizacje itp to sie wypowiadal nie bede bo szkoda gadac :mrgreen:
Podrawiam wszystkich ktorym sie juz cisnienie podnioslo :mrgreen:

AR_33 
Romeo

Model: Alfa Romeo 33
Silnik: 1.7 Boxer 16v
Rocznik: 1991
Wysłany: 2008-05-19, 15:43   

Panowie zrobiło nam się całkiem spore OT , proponuję powrócić do tematu głównego A jak chcecie pogadać o polityce to do Hyde Parku zapraszam <krzyczy>
IK@R_1886
SEKTA TO MAŁO, ZAŁÓŻMY KOŚCIÓŁ - WYZNAWCÓW IKSA

DDEvil 
Romeo

Wysłany: 2008-05-19, 16:58   

w Zorach w ciagu 3 dni podniesli cene benzyny o ponad 10 gr :evil:
w piatek tankowalem 98 za 4,45 zl a dzisaj juz za 4,57 czyste zdzierstwo standard zas sie cieplo zrobilo i zas ceny do gory ida :evil:

Kosiar 
Romeo

Silnik: 2.0 TS
Rocznik: 2001
Ostrzeżeń:
 1/10/15
Wysłany: 2008-05-19, 17:11   

a tak z tematu o tankowaniu jak odkręcacie korek to też wam syczy i wylatuje taki zapach paliwa bo mi tak

trigojunior 
Embrion

Model: Inny
Silnik: .
Rocznik: 1997
Wysłany: 2008-05-19, 17:34   

u mnie też syczy :wink:

niestety takie czasy że nie unikniemy podwyżek...niestety :(((

cena bezołowiowej idzie do góry, ropa idzie do góry...ale niech użytkownicy LPG się nie cieszą...w 2009 cena LPG ma być nie dużo niższa od PB, w granicach 4 zł

Lancia Delta 1,6 16V 1997r. - moja :)
Lancia Lybra SW 2,4jtd INTENSA - rodzinna

Rosik 
Romeo

Model: Alfa Romeo 155
Silnik: a po co mi... jeżdżę bez :)
Rocznik: 1993
Wysłany: 2008-05-19, 22:39   

Syczy... po gazowaniu nawet ostro syczy... chyba mamy coś nie tak z odpowietrzaniem ;P
W Szczecinie na Neste 98: 4.60 zł

Nowych forumowiczów regionu zach.-pom. zapraszamy do naszego działu:
http://www.forum.alfaholi...orskie-vf31.htm

AR_33 
Romeo

Wysłany: 2008-05-20, 10:12   

Napiszę jeszcze raz :evil:

Temat jest : CENY PALIWA

Jeśli ktoś chce podyskutować na temat przyczyny wzrostu cen paliwa, lub o polityce finansowej Naszego państwa zapraszam do działu: HYDE PARK 8)
IK@R_1886

alces1 
Romeo
www.pphu-jura.pl

Ostrzeżeń:
 2/10/15
Wysłany: 2008-05-20, 10:56   

AR_33 napisał/a:

Jeśli ktoś chce podyskutować na temat przyczyny wzrostu cen paliwa, lub o polityce finansowej Naszego państwa zapraszam do działu: HYDE PARK 8)

Jeśli kolega nie widzi powiązań między jednym a drugim, to przykro mi bardzo... Niestety pewnych spraw nie da się zaszufladkować, gdyż obejmują szersze dziedziny życia społecznego i by je wnikliwie przeanalizować należy mieć szerszy pogląd na sprawę, stąd właśnie jakby się mogło wydawać nasze odejście od tematu.
Pozdrawiam.
- Rafał

AR_33 
Romeo

Wysłany: 2008-05-20, 12:04   

alces1 napisał/a:
AR_33 napisał/a:

Jeśli kolega nie widzi powiązań między jednym a drugim, to przykro mi bardzo... Niestety pewnych spraw nie da się zaszufladkować, gdyż obejmują szersze dziedziny życia społecznego i by je wnikliwie przeanalizować należy mieć szerszy pogląd na sprawę, stąd właśnie jakby się mogło wydawać nasze odejście od tematu.
Pozdrawiam.
- Rafał

Nie kwestinuję potrzeby głębszego przedyskutowania tematu, proszę jedynie aby przenieść ją do działu przeznaczonego na wolne dyskusje.
Pomijam kwestię , że sam temat powinien znaleść się w Hyde Parku.
IK@R_1886

alces1 
Romeo
www.pphu-jura.pl

Ostrzeżeń:
 2/10/15
Wysłany: 2008-05-20, 12:28   

AR_33 napisał/a:
Nie kwestinuję potrzeby głębszego przedyskutowania tematu, proszę jedynie aby przenieść ją do działu przeznaczonego na wolne dyskusje.

No właśnie do takiego samego wniosku doszedłem. Tak więc może uda się go tam w całości przenieść, hm?
A jeśli tak, to fajnie gdyby udało się przywrócić usunięte w tym temacie posty.
Pozdrawiam
- Rafał

Paweł156 
Romeo

Wysłany: 2008-05-20, 13:43   

:D tematy dotyczące ojczyzny zawsze budzą emocje :mrgreen:
jak cos to mozna załozyc osobny temat w hyde parku, co z tą Polską :)
jak nam dobrze pójdzie to i do założenia partii dojdziemy, co by samemu cos zrobic :)

as 
Romeo

Model: Alfa Romeo 145
Silnik: 1,4 Boxer
Rocznik: 1994
Wysłany: 2008-05-20, 13:47   

alces1 napisał/a:
AR_33 napisał/a:

No właśnie do takiego samego wniosku doszedłem. Tak więc może uda się go tam w całości przenieść, hm?
A jeśli tak, to fajnie gdyby udało się przywrócić usunięte w tym temacie posty.
Pozdrawiam
- Rafał

W zupełności zgadzam się z alces1 CENY PALIW SĄ NIEROZERWALNIE ZWIĄZANE Z POLITYKĄ PANSTWA i jest mi przykto, że mój post również został usunięty z tego tematu :|

Bella
Akwizytorka

Model: Alfa Romeo RZ
Silnik: 3.0 V6
Rocznik: 1993
Dołaczył: 1910
Skad: Milano
Wysłany: 2010-02-15, 21:09      Pisownia 

Odpowiedz do tematu