My mamy najcudowniejsze silniki a oni niech mają najlepsze
dokładnie... ale parę razy miałem przyjemność pracować przy silniczkach BMW i musze przyznać że stoi to wszystko na bardzo wysokim poziomie... praca silnikia jest spokojna wysoka kultura i stonowana czysta niemiecka perfekcja .... ja jednak wolę słuchać mojej klekoczącej (z racji rozwiązania napędu zaworów) v6 która żyje.... bo niemieckie silniki są perfekcyjne jednak brakuje im życia i to jest główny powód dla którego wrażliwy człowiek nie zwiąże się z pancerwagonem....
Model: Inny
Silnik: lepszy niz AR
Rocznik: 1961
Wysłany: 2008-05-11, 15:33
Moze innym silnika zycia brakuje ale sa szybsze ,lepsze a o to chyba chodzi.
Chociaz nie rozumiem tej tezy zycia do silnika.
Jak gra ladnie , jedzie ladnie to ma zycie.
Nie wiem co ma wrazliwosc do tego zeby wybrac makaroniarski wozek zamiast niemieckiego.
Ciezko wam przezyc to ze zadnej alfy nie ma. Jeszcze japonskie byscie przetrwali ale bmw to juz tragedia.
A mi sie benzynowe silniki alfy podobaja , 2.0 ts szczegolnie.
Zreszta silnik od alfy 33 1.7 16v to jest fajny majstersztyk , nawet teraz a na tamte czasy to maszyneria kosmiczna byla.
Ostatnio zmieniony przez tomiscorpio 2008-05-11, 16:03, w całości zmieniany 2 razy
Model: Alfa Romeo 155
Silnik: 2.5 V6
Rocznik: 1996
Wiek: 43 Dołączył: 26 Maj 2006 Posty: 2885 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-05-11, 16:05
Zawszę wybiorę makaroński wózek niż hitlerowską kibitkę dlatego że jest najcudowniejsza a nie najlepsza. Widać w F1 jakie te hitlerowskie silniki są szybsze
Silnik: R2 652cm3
Rocznik: 1994
Wysłany: 2008-05-11, 16:41
75andrew155 napisał/a:
Widać w F1 jakie te hitlerowskie silniki są szybsze
bravo po raz kolejny pokazujecie swoje kompleksy na tym punkcie
Te hitlerowskie silniki w obecnej budzie sa od 2 lat w f1, a ferrari o ile mi wiadomo "troszke" dluzej...pozatym nikt nie przyrownuje Ferrari do BMW, bo oczywistym jest, ze makaron lepszy
silnik z M3-ok nalezy sie, ale niewiem dlaczego w tym wszystkim zabraklo silnikow ferrari/lambo? Przeciez to cudownie brzmiace o piekielnych osiagach auta
P.S-zawsze znajdziecie powod z racji ktorego Alfa jest lepsza...silnik Alfy zyje, Alfa jest najpiekniejsza,Alfa wcale nie psuje sie ponad BMW, Alfa jest wyjatkowa, Alfa najlepiej sie prowadzi, Alfa jest najlepsza, ale ludzie jej nie doceniaja...
ZZreszta to nic nowego na tym forum
Kolega w poście wyżej zapomniał chyba że jest to forum miłośników Alfa Romeo,więc niech się nie dziwi że każdy swoje chwali. Na każdym forum dedykowanym jakieś marce tak jest,chyba że kolega zna jakieś forum BMW lub VW bądź też Toyoty gdzie właściciele tych bolidów wzdychają do Alfa Romeo i niemiłosiernie chwalą nasze auta.
Model: Alfa Romeo 155
Silnik: a po co mi... jeżdżę bez :)
Rocznik: 1993
Wysłany: 2008-05-11, 17:52
W odpowiedzi co to znaczy że silnik żyje: na spotach w Szczecinie nasłuchałem się dużo włoskiego - od boxerów do twinsparków i oczywiście V6. I faktem pozostanie, że te silniki inaczej brzmia i pracują niż silniki innych marek (szczególnie te nowe) . Ostatnio szef kupił sobie bmw 335 i odpalał je przy mnie. Trzy i pół litra a ja nic nie słyszałem, dopiero musiałem przejść do tyłu auta, żeby się przekonać po szemrzeniu z wydechu czy silnik w ogóle pracuje.
Jednym takie coś odpowiada - tak jak pikero pisał, wysoka kultura pracy, cichy warkot serca, którego zadaniem jest dostarczenie mocy na oś napędową i tyle . Ale mi i, jak sądzę, pozostałym fanom AR potrzeba czegoś więcej, tego dzwięku, który zachęca do "depnięcia", tej nieco szalonej orkiestry cylindrów, która sprawia, że człowiek przy naciśnięciu gazu czuje że auto ożywa. Jednym słowem, lubię silnik który słychać i który o sobie co chwila przypomina.
Gratulacje dla BMW, ale jakbym miał wybierać między mediolańskim sercem, a bawarską jednostką napędową, to wybór byłby tylko jeden.
Silnik: R2 652cm3
Rocznik: 1994
Wysłany: 2008-05-11, 19:03
Rosik napisał/a:
Ostatnio szef kupił sobie bmw 335 i odpalał je przy mnie. Trzy i pół litra a ja nic nie słyszałem
335 to model z 3 litrowym twin turbo
Rosik napisał/a:
Jednym takie coś odpowiada - tak jak pikero pisał, wysoka kultura pracy, cichy warkot serca, którego zadaniem jest dostarczenie mocy na oś napędową i tyle . Ale mi i, jak sądzę, pozostałym fanom AR potrzeba czegoś więcej, tego dzwięku, który zachęca do "depnięcia", tej nieco szalonej orkiestry cylindrów, która sprawia, że człowiek przy naciśnięciu gazu czuje że auto ożywa. Jednym słowem, lubię silnik który słychać i który o sobie co chwila przypomina.
dzwieku boksera Alfy nie przebije zaden inny, ale dzwiek rasowej bawarskiej R6 jest nie do zapomnienia Szczegolnie modelu M3 e46
TSy tez brzmia bardzo dobrze-szczegolnie na wysokich obrotach
Gdybyscie mi powiedzieli, ze vectra b 1,8 ma "zdechly" silnik, to zgadzam sie bez chwili wachania, ale niektore bawary tez ladnie brzmia (oczywiscie nie mowie tutaj o wszystkich 1,6 LPG z dwoma rynnami z tylu, tylko o seryjnych motorach R6 )
EDIT:
podkresle to jeszcze raz
DZWIEK BOKSERA ALFY JEST NIE DO ZAPOMNIENIA, NIE DO POMYLENIA-JEST NAJPIEKNIEJSZY
to tak, zebyscie nie mysleli-przyszedl troll i jezdzi po Alfie
Patrze na to wszystko na "trzezwo"
EDIT2:
a dzwiek silnika Fiata 2,0 20V/T Kto slyszal-ten nie zapomni
Ostatnio zmieniony przez AlfaFAN 2008-05-11, 19:07, w całości zmieniany 2 razy
W odpowiedzi co to znaczy że silnik żyje: na spotach w Szczecinie nasłuchałem się dużo włoskiego - od boxerów do twinsparków i oczywiście V6. I faktem pozostanie, że te silniki inaczej brzmia i pracują niż silniki innych marek (szczególnie te nowe) . Ostatnio szef kupił sobie bmw 335 i odpalał je przy mnie. Trzy i pół litra a ja nic nie słyszałem, dopiero musiałem przejść do tyłu auta, żeby się przekonać po szemrzeniu z wydechu czy silnik w ogóle pracuje.
Gratulacje dla BMW, ale jakbym miał wybierać między mediolańskim sercem, a bawarską jednostką napędową, to wybór byłby tylko jeden.
Ostatnio szef kupił sobie bmw 335 i odpalał je przy mnie. Trzy i pół litra a ja nic nie słyszałem
335 to model z 3 litrowym twin turbo
Rosik napisał/a:
dzwieku boksera Alfy nie przebije zaden inny, ale dzwiek rasowej bawarskiej R6 jest nie do zapomnienia Szczegolnie modelu M3 e46
TSy tez brzmia bardzo dobrze-szczegolnie na wysokich obrotach
Gdybyscie mi powiedzieli, ze vectra b 1,8 ma "zdechly" silnik, to zgadzam sie bez chwili wachania, ale niektore bawary tez ladnie brzmia (oczywiscie nie mowie tutaj o wszystkich 1,6 LPG z dwoma rynnami z tylu, tylko o seryjnych motorach R6 )
EDIT:
podkresle to jeszcze raz
DZWIEK BOKSERA ALFY JEST NIE DO ZAPOMNIENIA, NIE DO POMYLENIA-JEST NAJPIEKNIEJSZY
to tak, zebyscie nie mysleli-przyszedl troll i jezdzi po Alfie
Patrze na to wszystko na "trzezwo"
EDIT2:
a dzwiek silnika Fiata 2,0 20V/T Kto slyszal-ten nie zapomni
z tymi nie zapomnianymi R6 od bmw to nie wiem... te silniki chodzą przecietnie jesli chodzi o dzwięk V ałki według mnie kłada je ostro, i nie mowie tylko o alfie, m3 e46 czesto slysze, i jakos nie robi na mnie to wiekszego wrazenia... moj best friend ma e46 325 samochod rewalycjny na seryjnym sportowym zawieszeniu swietne fotele wyglad, swietne wlasciwosci jezdne, rewelacyjne auto... ale brakuje mi tego dzwieku... R ki pracuja bez szalu... to jest moje zdanie, jesli ktos sie nie bawi oczywiscie w jakies inne uklady wydechowe itd, chodzi o sam silnik...
z reszta ktos na forum dał linka do filmiku na pólnocnej pętli bodajze, gdzie pocinaly jeden po drugiej, m3 e 46, jakas inna 3, i 75 3.0 v6 i kolego m ka przy tej 75 to jak korzeniowski przy pudzianie:)) wiec do mnie R ki nie przemawiaja jesli chodzi o dzwiek! dlatego teraz jak V włozyli do M ki to juz co innego... slyszalem... piekny wokal! ale C63 amg kladzie go... i to nawet moj kumpel przyznal, tez dlatego ze v8 ma ponad z 6 litrow a nie 4, ale jak uslysz C63 amg to niezapomnisz tego...:)
do tematu, juz w zeszlym roku bmka dostala 8 z 11 nagrod za silniki w jakims tam konkursie i tym podbne, [cenzura - zajefajne] autka o zajebistych silnikach co tu duzo mowic...
_________________ póki co wciąż się uczę, ogarniam człowieczeństwo choc czasami najpiękniejsza prawda to szaleństwo...
OT- znowu alfafan i tomiscorpio rozdmuchaja temat "bo wam sie tylko alfy podobaja" "macie kompleksy" "obrazacie innych"....
normalnie rece opadaja- co temat w hyde park to widze podobne komnetarze od tych samych osob- wiem ze moze za krotko na forum jestem by pokazywac palcami- ale ludzie opamietajcie sie- jestescie na forum milosnikow alfa romeo...
_________________ Il Cuore ha sempre ragione... Alfa Romeo...
Tomiscorpio cos te twoje wypowiedzi zaczynaja byc, jakby to ujac :lekko dyskredytujace
O ile pamietam zaden z nas nie smial sie z twojego scorpio choc wspomne tylko ze to forum alfy!!
A tu prosze juz drugi czy 3 raz masz jakies dziwne teksty pod katem alfy
Jesli cie sie nie podoba albo masz inne zdanie wyraz je w sposob niekolidujacy z NASZYMI odczuciami .
Szybsze lepsze hmm ciekawe porownanie silnik biturbo z wolnossacym gratuluje
Swoja droga nowe M z VVidlastym silnikiem brzmia bardzo ladnie oj bardzo ,wiec juz panowie nie przesadzajmy z ta dezaprobatą dla niemieckich silników .
Jednka zastanawiajace jest dlaczego nieznalazly sie tam W16 budatti czy ferarce
_________________ 166 powodów do Dumy
Ostatnio zmieniony przez smuz 2008-05-11, 20:16, w całości zmieniany 1 raz
Moze innym silnika zycia brakuje ale sa szybsze ,lepsze a o to chyba chodzi.
Chociaz nie rozumiem tej tezy zycia do silnika.
Jak gra ladnie , jedzie ladnie to ma zycie.
Nie wiem co ma wrazliwosc do tego zeby wybrac makaroniarski wozek zamiast niemieckiego.
Ciezko wam przezyc to ze zadnej alfy nie ma. Jeszcze japonskie byscie przetrwali ale bmw to juz tragedia.
A mi sie benzynowe silniki alfy podobaja , 2.0 ts szczegolnie.
Zreszta silnik od alfy 33 1.7 16v to jest fajny majstersztyk , nawet teraz a na tamte czasy to maszyneria kosmiczna byla.
rozumiem ze do do mojej wypowiedzi było... w podstawówce uczono nas czytać ze zrozumieniem ... a ja napisałem same pochlebne słowa dot. silników bmw bo nie jestem kretynem myślącym że alfa jest najlepsza na świecie... JEDNAK silniki bmw pomimo tego wszystkiego co oferują nie mają w sobie życia czyli pracują w sposób "jakby" zaprogramowany czyli dodajesz gazu a wskazówka obrotościomierza skacze w górę, moc rośnie wgniata w fotel natężenie dźwięku rośnie w stosunku do tego skoku w zaprogramowanej przez firmę intonacji....
i teraz to co najtudniej wytłumaczyć ... : ryk silnika, wielka historia, pasja konstruktorów, wygląd, zero plastików, świecące chromem doloty, klekotanie luzu zaworowego 0,5 mm, i wspaniały ryk ta względem silnika bmw nierówna praca... ale po co to pisze i tak nigdy tego nie zrozumiesz.... to jest tak samo jak ktoś kto nie kocha bluesa... nigdy go raczej nie pokocha i dla niego disco będzie zawsze najlepsze pozdrawiam...
Czemu od razu Forum Miłośników? Ja myślałem że raczej posiadaczy samochodów AR.
Mam Alfę to nie znaczy że muszę ją kochać jak inni.Traktuję ją jak każdy samochód jaki miałem.Jeden lubiałem bardziej, drugi mniej ale zawsze o niego dbałem.Myłem, pastowałem a Alfę ponadto jeszcze naprawiam od czasu do czasu:)
Czemu od razu Forum Miłośników? Ja myślałem że raczej posiadaczy samochodów AR.
Mam Alfę to nie znaczy że muszę ją kochać jak inni.Traktuję ją jak każdy samochód jaki miałem.Jeden lubiałem bardziej, drugi mniej ale zawsze o niego dbałem.Myłem, pastowałem a Alfę ponadto jeszcze naprawiam od czasu do czasu:)
to może miłośników i posiadaczy i nieposiadaczy...
AlfaFan wielki plus za słowo o boxerze w Alfa Romeo:)
dla mnie ten silnik to magia nic mnie tak nie cieszy jak jazda 33(mimo tego że sychronizacja biegów nie jest idealna delikatnie rzecz mówiąc ani to że przyjemność kosztuje:) )
dzwięk r6 brzmi jak dla mnie bardzo fajnie i podoba mi się
jeśli w przyszłości nie kupię innego boxera(a pozostają w tej chwili tylko dwie firmy Porsche i Subaru) to z checią przesiądę się na coś włoskiego 20v: np bravo hgt, naprawdę cudny dzwięk i zostaje w pamięci
... ja tam nic szczególnie intrygującego nie widzę... natomiast widze w obrażaniu innych osób .... ja nikogo nie obrażam ... pozatym swoje zdanie na ten temat potwierdzam słowami z książki jednego z popularnych dziennikarzy motoryzacyjnych ang stacji telewizyjnej.... dla mnie neimieckie auta chociaż są dobre, szybkie wspaniałe nie posiadają w sobie ani troszkę życia... może 1% posiadają M-POWER ale to są szczytowe modele... tu wystarczy odpalić starą 33 nawet 1.4 i ..... żyje .... ale ja wspomniałem wcześniej nie zrozumiesz tego a potrafisz tylko pisać to samo w każdym poście a drugi koleś wogule z niejasnym "swoim" zdaniem niby to potwierdza niby nie ... przecierz musi być jakiś powód dla którego wybraliśmy alfę, wielu posiada którąś z kolei...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum