Alfaholicy Strona Główna   
        KARTY KLUBOWE      Alfaholicy.net      ZLOT 2008      Regulamin      Szukaj      Użytkownicy      Mapa      Album      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Sztuki/systemy walki
Autor Wiadomość
under28
Maniak resoraków

Model: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.6 TS
Rocznik: 2001
Ostrzeżeń:
 2/10/15
Wysłany: 2008-05-06, 13:29   Sztuki/systemy walki

Postanowilme zalozyc taki temat bo trafilem na kilka ciekawych deskusji na innych forach nie koniecznie zwiazanych ze sztukami walki. Ciekawy jestem co wy sadzicie o roznych sztukach walki? Ktore sa najskuteczniejsze? Moze cos sami trenujecie? Trafilem nawet na taka opinie na jednej z dyskusji gdzie bylo przeswiadczenie iż 90% sztuk walki to bujda nikomu nie przydatna... A jakie jest wasze zdanie na ten temat?

BiG_G 
Dwusuwowiec

Silnik: 1.9 JTD
Rocznik: 2000
Wysłany: 2008-05-06, 14:34   

Co sądzimy? Dla mnie jest to fajna zajawka na pewno, ale nie dla mnie!
Gdyż nie mam czasu, a w wolnym czasie uwielbiam gry zespołowe
i moja królowa – Koszykówka

Kiedyś ładne pare lat trenowałem RUGBY – bardzo piękny sport! Polecam!

Co do sztuk to nigdy nie probowalem, zaczynac treningów itd.
ale jestem wielkim fanem Bruce Lee !!
i byłem i nadal w sercu zostało wielkim wielkim fanem serii TEKKEN !
Fanem K1 przed TV jak mi się uda!
Fanem Boksu!

W moim otoczeniu trenują różne ciekawe rzeczy! Mój sąsiad zanim mu się dziecko urodziło parę lat temu był w czołówce europejskiej w Taekwondo.

A ty Under coś trenujesz?

AR_33 
Romeo

Model: Alfa Romeo 33
Silnik: 1.7 Boxer 16v
Rocznik: 1991
Wysłany: 2008-05-06, 14:35   

Tak na prawdę wygrywa ten kto potrafi uniknąć konfrontacji 8)

Sztuki walki był, są i będą bardzo przydatne, choć by w celu podniesienia lub utrzymania sprawności ogólnej na odpowiednim poziomie.
Jednak jeśli chcemy mówić o skuteczności jakiej kolwiek sztuki walki, powinniśmy zastanowić się nad poziomem umiejętności, który pozwoli nam, określić czy dana sztuka jest skuteczna (efektywna) czy też nie :wink:
IK@R_1886

Alfamaniak156 
Alfa i Omega

Silnik: 2.0 TS 155KM (rakieta:))
Rocznik: 1998
Wysłany: 2008-05-06, 14:42   

Ja trenowałem boks tajski przez jakies 3 lata, w tej chwili brak czasu niestety :( ale planuje powrót albo cosik innego przydającego się w walce w praterze.

Co moge Ci napisac o Muay Thay...bardzo brutalna sztuka walki z dusza i dłuuuga historią... uzywa się tutaj łokci, głowy (nie tylko do myslenia:)), nóg i rąk...
Wyrobisz sobie tam kondycję na maxa, moje treningi trwały 1,5h w ciągłym ruchu...nie obyło się bez siniaków i limek pod oczami...akle nic tak nie uczy jak sparing :mrgreen:

W walce w tzw "stójce" nie ma mocnych na Muay Thay, jesli ktos dobrze zna ten system walki...Wiec moge polecić z czystym sumieniem...

ci co twierdza ze to bujda...nie wiedzą o czym mówią, w walce nie chodzi o zbicie komuś pyska to raczej sposób na podniesienie pewności siebie, zdobycie umiejetności panowania nad sobą. Policja kwalifikuje taka bójkę jako z uzyciem niebezpiecznego narzędzia jesli trenujesz bodajże 3 lata...

Ja kocham ten sport i napewno wrócę do treningów...POLECAM ! :twisted:

Alfa Romeo 33 1,4 IE boxer 90 KM - było
Alfa Romeo 156 2.0TS 155 KM - jest:)

Jar0 
Embrion

Silnik: 2.0 TS 16V
Rocznik: 1999
Wysłany: 2008-05-06, 16:13   

ciekawy temat.. sam chcialbym zaczac jakas sztuke walki bo uwazam ze to sie przydaje i to bardzo a w tych czasach bardzo... nie chodzi o to aby kogos lac, tylko dla samego siebie aby byc w stanie obronic siebie i dziewczyne... tylko nie wiem co najlepiej trenowac.. nie wiem gdzie sa jakeisz szkoly blisko mnie..

AR_33 
Romeo

Wysłany: 2008-05-06, 18:25   

Jar0 napisał/a:
sam chcialbym zaczac jakas sztuke walki bo uwazam ze to sie przydaje i to bardzo a w tych czasach bardzo... nie chodzi o to aby kogos lac, tylko dla samego siebie aby byc w stanie obronic siebie i dziewczyne...

Jar0, polecam Aikido szczególnie odmianę Nishio, jest bardzo skuteczną formą obrony. Oparat jest na zasadzie wykorzystania impetu przeciwnika, tak więc nawet drobna kobieta potrafi bardzo skutecznie wykorzystać techniki obronne.
Nie wymaga tak morderczego treningu jak Muay Tay, czy Karate, nie jest tak siłowe jak Judo, jedynym mankamentem tej sztuki walki jest to, że nie jest to łatwa sztuka walki :)
Nie którzy ludzie twierdzą, że inne sztuki walki się trenuje, a Aikido się studiuje, myślę, że coś w tym jest :wink:
IK@R_1886

robak#21 
Romeo
#DR-FT# C.M.D.G.

Silnik: Turbo
Wysłany: 2008-05-06, 18:38   

AR_33 napisał/a:
Tak na prawdę wygrywa ten kto potrafi uniknąć konfrontacji 8)

swiete słowa :!: ,polecam kravmage ma na celu nauczenie w jak najkrótszym czasie w jaki sposób się zachować i obronić w sytuacji zagrożenia zdrowia lub życia, zawiera proste i naturalne ruchy, które są bardzo efektywne i łatwe do nauki...

pozdrawiam

http://polskajazda.pl/Hall,of,fame/Galeria/11
http://www.alfa156.net/owners_2008/ak.html
http://www.furious.pl/art...eo156/index.htm

ONLY THE STRONG SURVIVE...

Alfamaniak156 
Alfa i Omega

Silnik: 2.0 TS 155KM (rakieta:))
Wysłany: 2008-05-06, 18:40   

Zależy kolego na co sie nastawiasz...czy wolisz brutalne kopnięcia i łamanie przeciwnikowi piszczeli lub też innych części ciała czy nastawiasz się na sztukę dla sztuki...

Każda sztuka walki ma w sobie coś magicznego i osobnego...Wg mnie bardzo skuteczna w miejskeij dżungli jest KRAV MAGA lub KOMBAT 56 (stworzone przez Polaka) sa to proste ciosy i dźwignie którymi szybko i skutecznie bez odrywania nóg od ziemi (co w bójce na ulicy jest niebezpieczne) może przeciwnika zniechęcic do dalszych zaczepek...

Pozdrawiam

Alfa Romeo 33 1,4 IE boxer 90 KM - było
Alfa Romeo 156 2.0TS 155 KM - jest:)
Ostatnio zmieniony przez Alfamaniak156 2008-05-06, 18:41, w całości zmieniany 1 raz  

Jar0 
Embrion

Wysłany: 2008-05-06, 19:20   

chyba aikido by mi odpowadalo.. w mojej pracy bylo by nawet wskazane :) ale kusil by mnie tez kickboxing i boks :D

AR_33 
Romeo

Wysłany: 2008-05-06, 19:51   

Jar0 napisał/a:
ale kusil by mnie tez kickboxing i boks

Jedna i druga dyscyplina jest stosunkowo szybka do opanowania, jednak obie są brutalne i nie należą do szczególnie efektywnych jeżeli chodzi o obronę.

robak#21 napisał/a:
polecam kravmage ma na celu nauczenie w jak najkrótszym czasie w jaki sposób się zachować i obronić w sytuacji zagrożenia zdrowia lub życia, zawiera proste i naturalne ruchy, które są bardzo efektywne i łatwe do nauki...

Nie wiem jak w Twoim mieście, ale u mnie treningi były strasznie brutalne i bezkompromisowe, tylko naprawdę bardzo zdeterminowani przetrwali pierwszy okres treningów :| Jednak jeśli chodzi o skuteczność i łatwość nauki to faktycznie Krav maga jest jednym z najskuteczniejszych systemów :mrgreen:
IK@R_1886
Ostatnio zmieniony przez AR_33 2008-05-06, 19:53, w całości zmieniany 1 raz  

under28
Maniak resoraków

Ostrzeżeń:
 2/10/15
Wysłany: 2008-05-06, 19:59   

Ja od 8 miesiecy ( wiec dopiero poczatek mojej przygody :) ) trenuje krav maga, czyli system walki nie sztuke, poniewaz krav maga nie ma takiej otoczki "duchowej" jak karate , MT czy inne. Krav maga bazuje na naturalnych odruchach ludzkich, stawia na maksymalne i jak najszybsze pozbawienie przeciwnika mozliwości do prowadzenie dalszej walki ( wersja militarna to jego zgonu). Krav maga czerpie z innych sztuk walki tylko to co jest najskuteczniejsze, nie ma tu pieknych kompniec z pol obroty itp. skutecznosc przede wzystkim. jest takie przeswiadczenie ze na trenigach KM nie trzeba miec kondycji itp. z jednej strony to prawda bo do niedawna tak bylo na seksjach KM w Polsce ze sie tylko technike walkowalo, ale teraz to sie zmienia, np u mnie na sekcji Instruktor doi z nasz ile moze, zawrowno psychicznie jak i fizycznie, pokazuje nam ze nasze cialo moze jedna wytrzymac rzeczy ktore wczesniej wydawaly nam sie nierelne itp.

Kraverzy sa mistrzami w stojce, mamy przewage dlatego ze w krav mage jest tylko jedna zasada... brak zasad a jak to mowie nas Instruktor "serce krav mage znajduje sie w kroczu", jednak to nie jest tak ze dobrze wyszkolony zawodnik z innej sztuki walki o wiekszej posturze jest rownorzednym przeciwnikiem dla gorzje wyzkolonego kravera... a jezeli chodzi o parter to chlopaki z BJJ czy zapasow bija nas na glowe, mamy swoje patenty i w parterze ale generalnie stojak to to gdzie sie czujemy dobrze

AR_33 
Romeo

Wysłany: 2008-05-06, 20:16   

under28 napisał/a:
Krav maga bazuje na naturalnych odruchach ludzkich, stawia na maksymalne i jak najszybsze pozbawienie przeciwnika mozliwości do prowadzenie dalszej walki ( wersja militarna to jego zgonu). Krav maga czerpie z innych sztuk walki tylko to co jest najskuteczniejsze, nie ma tu pieknych kompniec z pol obroty itp. skutecznosc przede wzystkim

Jak dla mnie jednym z głównych mankamentów Krav Magi jest to, że nie uczą tam rozwiązań alternatywnych. Wiem że bardzo skuteczne jest wybicie oka, ale jakoś nie uśmiech mi się wyrok w zawiasach za to, że się broniłem. Moim zdaniem, zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest sprowadzenie napastnika do parteru i sprawienie aby wył z bólu :)
Jednak jak to kolega napisał:
Alfamaniak156 napisał/a:
Zależy kolego na co sie nastawiasz...czy wolisz brutalne kopnięcia i łamanie przeciwnikowi piszczeli lub też innych części ciała czy nastawiasz się na sztukę dla sztuki...

Dodam tylko, że sztuka odpowiednio zastosowana może być równie skuteczna jak kopnięcia czy łamanie piszczeli :wink:
IK@R_1886

under28
Maniak resoraków

Ostrzeżeń:
 2/10/15
Wysłany: 2008-05-06, 20:34   

Cytat:
Jak dla mnie jednym z głównych mankamentów Krav Magi jest to, że nie uczą tam rozwiązań alternatywnych. Wiem że bardzo skuteczne jest wybicie oka, ale jakoś nie uśmiech mi się wyrok w zawiasach za to, że się broniłem.

Z jednej storny masz racje ale odrazu na pierwszym trenigu (u nas przynajmiej tak bylo) byly rzucone hasla i sa powtrzarzane prawie co trenig :

I zasada: Unikaj miejsc i sytuacji niebezpiecznych.
II zasada: Jeżeli znajdziesz się w niebezpiecznym miejscu lub sytuacji, to oddal się z tego miejsca jak najszybciej.
III zasada: Jeżeli znajdziesz się w niebezpiecznym miejscu lub sytuacji i nie możesz się z niej oddalić, to walcz używając wszelkich dostępnych przedmiotów, które mogą Ci pomóc.
IV zasada: Jeżeli znalazłeś się w niebezpiecznym miejscu lub sytuacji, nie możesz się oddalić i w zasięgu nie ma żadnych przedmiotów, które można by było w walce wykorzystać, to walcz w sposób maksymalny, nie stawiając sobie żadnych ograniczeń..
Źródło: Wikipedia

Prawda jes ttaka ze jezeli zaatakuje Cie koles z nozem to nie powinienes miec zadnych oporow , żadnych...

Co do wyrokow itp. Myśle ze wiele zalezy od czlowieka ktory trenuje krav maga, bo oczywiscie sa osoby ktore chodza tylko po to by sie pozniej napierdzilac na ulicach, ale jest kilka rzeczy ktore weryfikuje takich ludzi...

Po pierwsze... po prostu nie wytrzymuja fizycznie , takie nakoksowane dziki rezygnuja po miechu dwoch bo nie daja rady fizycznie, wstydza sie tego ze oklada ich koles 3 razy miejszy od nich a oni nie sa w stanie za nim nadarzyc, powiem wam ze przez nasza seksje od samego poczatku przewinelo sie ok 35-40 osob z czego do dzis pozostala juz tylko taka stala 15.

Po druge... robiac pierwszy stopie tkz. P1 otrzymujemy paszport krav mage, przed jego wyrobieniem dostajemy pismo do podpisu w ktorym deklarujemy sie iz zgadzamy sie na to by informacje o nas zostaly przekazane policji itp. Majac taki paszpotr, w sytuacji gdy zostanie udowodnione nam ze dzialalismy z wlasnej inicjatywy ( bylismy osoba atakujaca nie broniaca sie) nie przysluguja nam wyroku w zawieszeniu...

Po trzecie... ja prznajmiej osobiscie teraz jestem jak najbardziej ostrozny i stronie od bojek, poniewaz teraz dopiero widze jak malo umialm kiedys i jak duzo moze umiec z pozoru niegrozny przeciwnik, moze ktos kogo zaatakujemy cwiczy od 10 lat MT lub BJJ tego nigdy nie wiadomo a pozory myla i to BARDZO, bylem teraz w Warszawie na VII Wielkim Zlocie Kraverow to powiem wam ze bylo ok 300 osob a najwieksze zachary i osoby najwiecej potrafiace to wlasie takie niepozornej budowy o twarzach dzieci... Nawet bym powiedzial ze teraz chyba najmiejszym zagrozeniem staje sie agresywny pijany i awanturujacy sie "koks" bo to wlasnie 98% takich niz nie potrafi tylko bazuje na sile miesni...

Big Foot 
Embrion

Model: Alfa Romeo 145
Silnik: 1.6 Boxer
Rocznik: 1995
Wysłany: 2008-05-06, 20:55   

Istnieją SZTUKI walki oraz sztuki WALKI i trzeba je rozróżniac.
Karate, aikido, taekwondo i inne podobne to sztuki, a nie walki.
Również krav maga i kombat sa zależne od osób które uczą tych sztuk walki.

Osobiście trenowałem walkę nożem i obronę przed nim, nie raz trzymając gumowy nóż wysmarowany kredą udowadniałem ludziom, którzy wierzyli że ich karvmaga/karate/jud cośtam (niepotrzebne skreślic) pomagą im w obronie. I co? I guzik. Osoba z nożem prawie zawsze wygra. Jeśli osoba trzymająca nóż ma choc troszkę pojecia co się z nim robi to na 100% wygra. Wystarczy jedno cięcie w odpowiednie miejsce (a trafic wcale nie jest trudno) aby zabic. A niestety nóż można kupic na każdym rogu :(
Więc jeśli atakuje was osoba z nożem i nie trzyma go przed sobą jakby wymachiwała różdżką, tylko trzyma go z boku a wolną ręke przed sobą, pozostaje wam uciekac, albo pasc na kolana i blagac... to drugie rozwiazanie jest bezpieczniejsze :(

Pare razy miałem nieprzyjemnoś bycia napadniętym i zazwyczaj byłem sam a ich dwóch, na ulicy się wszystko zmienia, przestaje byc wazna SZTUKA.

Aktualnie najleprzym rozwiązaniem do obrony jest pałka teleskopowa (sztywna - która niestety jest nielegalna do uzywania w Polsce, giętką można tylko napastnika wkurzyc) i najlepsza sztuka walki: Uciekando - czyli nogi za pas i spie... znaczy się w długą :wink:

Gazy pieprzowe są pewnym rozwiązaniem, ale nie zawsze skutecznym, miałem okazje widziec jak były żołnierz spec nazu prezentuje działanie gazu pryskając sobie w twarz. Okazuje się, że trochę silnej woli, i jeśli nie jest to pierwszy raz kiedy dostaje się gazem, można całkowicie opanowac pieczenie.
Ostatnio zmieniony przez Big Foot 2008-05-06, 20:58, w całości zmieniany 1 raz  

under28
Maniak resoraków

Ostrzeżeń:
 2/10/15
Wysłany: 2008-05-06, 21:14   

Zgadzam sie z opinia kolegi iż w walce z kolesie majacym pojecie o nozu ile bys nie treniwal i co bys nie trenowal nie masz szans... smutna rzeczywistosc, jednak przyznaj ze osoba taka jak np Ty ma duzo wieksze sanse uchornic sie przed nozownikiem niz laik, poniewaz jak sam wiesz pierwsze dzgniecie zazwyczaj nie jest smiertelne ( mowimy tu o kasycznych atakach czlowieka nie wyszkolonego bo takich jest najwiecej) dopiero 3,4...itd.
Ostatnio zmieniony przez under28 2008-05-06, 21:16, w całości zmieniany 1 raz  

AR_33 
Romeo

Wysłany: 2008-05-06, 21:17   

Big Foot napisał/a:
Osobiście trenowałem walkę nożem i obronę przed nim

Jeśli sie nie mylę nazywa się to kaliaki i nie jest to sztuka tylko combat, kiedyś spotkałem osobę zafascynowaną tym systemem :)
Jest ciekawy, pod warunkiem, że na codzień chodzisz z nożem lub rzutką ;)

Big Foot napisał/a:

Każda sztuka walki jest sztuką walki, wszystko zależy od poziomu wyszkolenia :)

Big Foot napisał/a:
krav maga i kombat sa zależne od osób które uczą tych sztuk walki

Jedno i drugie jest systemem walki nie sztuką.
IK@R_1886

Jar0 
Embrion

Wysłany: 2008-05-06, 21:24   

W tych czasach jest tyle niebezpiecznych sytuacji i miejsc ze pownino sie cos uczyc, ale tak jak mowi moje pzedmowca, spier.. jak najdalej.....

szukalem dzis szkól walk... moze ktos cos poleci w okolicach 3 city, najlepiej gdynia... obecnie jestem w okolicach władysławowa, wiec moze zna ktos cos blizej ? :D

Big Foot 
Embrion

Wysłany: 2008-05-06, 21:33   

under28 napisał/a:
jednak przyznaj ze osoba taka jak np Ty ma duzo wieksze sanse uchornic sie przed nozownikiem niz laik

Pod warunkiem, że osoba atakująca nie ma pojęcia o atakowaniu nożem, przed średnio sprawną osobą której powiem jak ma atakowac jest juz bardzo trudno sie obronic, nawet osobom wiedzacym jak sie bronic.

AR_33 napisał/a:
Jeśli sie nie mylę nazywa się to kaliaki i nie jest to sztuka tylko combat

Jest sporo różnych systemów, ja trenowałem i sklejałem w całośc fragmety różnych technik.

AR_33 napisał/a:
Big Foot napisał/a:

Każda sztuka walki jest sztuką walki, wszystko zależy od poziomu wyszkolenia :)

Niestety nie zawsze, widziałem sparing: osoba znająca bardzo dobrze taekwondo a druga nie trenująca. Perfekcyjny kopniak z powietrza ściągniety wybitnie krzywym machnięciem nogą. Taekwondo wylądowało z hukiem na ziemi.

AR_33 napisał/a:
Jedno i drugie jest systemem walki nie sztuką.

Moja pomyłka w nazewnictwie. Chodziło mi, o to, że niektórzy uczą "łagodnie" jakby trening ogólnorozwojowy, a niektórzy uczą jak konkretnie walczyc.

under28 napisał/a:
poniewaz jak sam wiesz pierwsze dzgniecie zazwyczaj nie jest smiertelne ( mowimy tu o kasycznych atakach czlowieka nie wyszkolonego bo takich jest najwiecej) dopiero 3,4...itd.

Widze, że miałeś tyle szczęścia, że nigdy nie widziałeś rany ciętej nożem,ja widziałem parocentymetrową na swojej ręce, paskudny widok. To są 3 zdjęcia różnych ran zadanych przez "czlowieka nie wyszkolonego" policjantowi który miał na sobie kamizejkę kuloodporną, jeśli ofiara nie otrzymała by pomocy w ciągu paru minut, na pewno by zgineła.
UWAGA, DRASTYCZNE ZDJĘCIA!!! pierwsze drugie trzecie
Ostatnio zmieniony przez Big Foot 2008-05-06, 21:47, w całości zmieniany 1 raz  

AR_33 
Romeo

Wysłany: 2008-05-06, 21:44   

Jar0 napisał/a:
moze ktos cos poleci w okolicach 3 city, najlepiej gdynia

Proszę bardzo :)
http://www.wadokan.gdynia.pl/

Big Foot napisał/a:
AR_33 napisał/a:
Jeśli sie nie mylę nazywa się to kaliaki i nie jest to sztuka tylko combat

Jest sporo różnych systemów, ja trenowałem i sklejałem w całośc fragmety różnych technik.

Czyli nie jesteś laikiem, w takim razie powiniene wiedzieć, że większośc technik "tachi waza" w Aikido przewiduje obronę przed nożem :)
IK@R_1886

Big Foot 
Embrion

Wysłany: 2008-05-06, 22:05   

AR_33 napisał/a:
w takim razie powiniene wiedzieć, że większośc technik "tachi waza" w Aikido przewiduje obronę przed nożem

Chętnie bym je obejrzał, masz jakieś podglądowe filmiki? Albo może sam je znasz?

Bella
Akwizytorka

Model: Alfa Romeo RZ
Silnik: 3.0 V6
Rocznik: 1993
Dołaczył: 1910
Skad: Milano
Wysłany: 2010-02-15, 21:09      Pisownia 

Odpowiedz do tematu