Ja też gadałem już z tym gościem jakiś czas temu, ogłasza się na allegro . Sprawa wygląda tak że ten Pan przerabia ICSy i coś tam jeszcze dokłada , na dodatek od razu wgrywa polskie menu i co dalej za tym idzie za niewielkie pieniążki może dołożyć jakieś urządzenie dzięki któremu na ICSie można oglądać DVD.
Cze!
No to nie musicie szukać tego gościa, bo to ja )) Patent komercyjny ICS w wersji, nazwijmy to "palmtopowej", będzie polegał na dodaniu kilku interfejsów (WLAN, BT, USB) do ICSa w 166 i zaopatrzeniu go w system operacyjny (bez utraty dotychczasowej funkcjinalności). Będzie można więc w niego wrzucić cokolwiek. Prace trwają, zakończenie i komercyjna prezentacja myślę, że po wakacjach.
Automapa? Proszę bardzo.
Nie wiem jeszcze, jak będziemy to sprzedawali, ale myślę, że ICS za ICS + dopłata.
To będzie coś jak blue and me.
Przygotowuje to ta sama ekipa, która zaprojektowała Loudlinka.
Mam nadzieje, ze mapa bedzie na czasie. Jechalem w tamtym roku przez Europe i mialem nawigacje w Alfie (mapa z 2002) + nawigacja zewnetrzna z 2007. Nie bylo porownania. Np. w Austrii czy Niemczech nawigacja zewnetrzna informuje o korkach i wyznacza alternatywne objazdy. Pokazuje wypadki czy zwezenia, ktore sa w calym kraju! Dodatkowo widok 3D w porownaniu z widokiem z gory w orginalnej mapie w Alfie wygladal duzo lepiej. Mialem tez mala ilosc drog, ale to moze kwestia mapy Europa 2002. Po tym krotkim dowswiadczeniu zobaczylem jaki skok techniki zostal wykonany w ciagu 5 lat. Od tego czasu juz nie licze na wbudowana nawigacje.
To co Alfa ma lepsze to idealny GPS i lokalizacje polozenia. Nawigacje zewnetrzne czasami podazaja stara droga zanim skreca tak jak jedzie samochod, a nawigacja wewnetrzna zawsze jedzie tak jak nalezy
mar77 to chyba normalne że często trzeba wgrywać nowe mapy a nie co 5 lat:P zarówno te w autach jak i zewnętrznych systemach nawigacyjnych
Nowe mapy to aktualne drogi. Ja zobaczylem, ze w nawigacjach zewnetrzych poszli do przodu jesli chodzi o obsluge i dodatkowe opcje. W Stanach juz sprzedaja garmina sterowanego glosem. Kwestia czasu i takie urzadzenia wejda na nasz rynek. A jadac przez Europe mialem mozliwosc porownania standardowej mapy Alfy 166 z nawigacja zewnetrzna. I porownanie wypadlo slabo jesli chodzi o latwosc obslugi i dodatkowe opcje typu omijanie korkow, czy znajdowanie pobliskich hoteli lub stacji benzynowych o radarach nie wspomne. Oczywiscie pierwsza rzecza, ktora testowalem na zewnetrznym GPSie bylo zmierzenie ile przeklamuje predkosciomierz w Alfie. Niestety standardowa mapa Alfy nie posiada wszystkich tych dodatkowych udogodnien. Dlatego jak ktos nie moze obejsc sie bez nawigacji to polecam kupic cos zewnetrznego.
no oczywiście to fakt że starego systemu w alfie nie da się rozbudować:) więc osobiście też skłaniałbym się przy montażu urządzenia zewnętrznego nie wspominając już też o tym że koszty tych urządzeń ciągle maleją
jednak z drugiej strony jak już to navi w alfie jest fabryczne to niech przynajmniej działa, może niech nawet nie będzie w 100% dokładne ale to i tak lepsze niż wcale:)
no oczywiście to fakt że starego systemu w alfie nie da się rozbudować:) więc osobiście też skłaniałbym się przy montażu urządzenia zewnętrznego nie wspominając już też o tym że koszty tych urządzeń ciągle maleją
jednak z drugiej strony jak już to navi w alfie jest fabryczne to niech przynajmniej działa, może niech nawet nie będzie w 100% dokładne ale to i tak lepsze niż wcale:)
piszesz bzdury ponieważ każdy system da się rozbudować właśnie to zrobiłem sam a panowie od nawigacji to lenie i nie chce im się roszkę pomyśleć .
jeśli chodzi o pana z gdańska to rozmawiałem z nim ale z tego co powiedział to nie bardzo można wierzyć ponieważ prosiłem go o schemat wyjścia złącza nawigacji wysłałem na pocztę schemat wejścia do ics i nic nie odpowiedział po prostu albo nic nie wie i obiecuje albo nie czyta poczty .
a ja was wszystkich zaskoczę i pokażę kilka zdięć nawigacji z polską mapą w mojej alfie.
Wszystko świetnie! Jak dobrze zrozumiałem koszt ok 1tyś zł!? Za tyle można kupić nawigację+zestaw map+dobre wino
Żle zrozumiałeś chodzi mi oto że nie trzeba doklejać do szyby zadnej nawi bo po co jest wyświetlacz w alfie .
to tak jak byś zamontował radia na desce rożdzielczej .
A co do kosztów to narazie 600 zł dołożę 400 do tysiąca i będę miał dvd i na wino zostanie .
jakie zabawy na wyświetlaczu w mojej alfie mam mapę polski obecnie z roku 2007/08 około 45% polski i zamierzam wgrać mapę polski 99% polski i 50% numerów domów .
chyba nie wierżysz ale to prawda narazie testuję tą mapę zdięcia niedługo .
a co tu ma do tego wiara, nie chodzi mi o to że sam sobie powgrywasz mapy i będzie ok tylko o innych którzy sami sobie nie poradzą bądź też nie mają okablowania tylko będą musieli zapłacić komuś z 1000zł za wgranie tych map nie wspominając już o aktualizacjach co jakiś czas
Uważam że z tej perspektywy nie ma co się tak jarać na tą wbudowaną navi, no chyba że będziesz wszystkim gratis wgrywał:P
Żle zrozumiałeś chodzi mi oto że nie trzeba doklejać do szyby zadnej nawi bo po co jest wyświetlacz w alfie
napewno nie tylko do nawigacji, to jest komputer pokładowy.
A z drugiej strony nie widzę nic złego w doczepianej do szyby nawigacji,przy takiej nie odrywasz oczu od drogi kiedy w oryginalnej musisz spojrzeć lekko w dół na wyświetlacz.
_________________ A to już historia:
Alfa 155 2.0 TS 8V
Alfa 164 3.0 V6 24V Super
a co tu ma do tego wiara, nie chodzi mi o to że sam sobie powgrywasz mapy i będzie ok tylko o innych którzy sami sobie nie poradzą bądź też nie mają okablowania tylko będą musieli zapłacić komuś z 1000zł za wgranie tych map nie wspominając już o aktualizacjach co jakiś czas
Uważam że z tej perspektywy nie ma co się tak jarać na tą wbudowaną navi, no chyba że będziesz wszystkim gratis wgrywał:P
W takim razie niewiesz jak działa nawigacja bo idziesz do sklepu kupujesz nową mapę i masz aktualną .
Nawet dziecko potrafi włożyć CD do czytnika nawigacji.
Przeciesz jak kupisz nawigacje to do końca życia nie będziesz miał za friko map w sklepie .
każda nawigacja potrzebuje mapy jaką będziesz miał na krążku taka będzie na wyświetlaczu .
Żle zrozumiałeś chodzi mi oto że nie trzeba doklejać do szyby zadnej nawi bo po co jest wyświetlacz w alfie
napewno nie tylko do nawigacji, to jest komputer pokładowy.
A z drugiej strony nie widzę nic złego w doczepianej do szyby nawigacji,przy takiej nie odrywasz oczu od drogi kiedy w oryginalnej musisz spojrzeć lekko w dół na wyświetlacz.
Nic nie mam do nawigacji przyklejanej do szyby , możesz przyklejać co chcesz tylko po co .
A co do patrzenia na wyświetlacz to przeciesz masz komendy głosowe i nie musisz odrywać oczu od drogi chyba że zmienisz trasę .
no to fakt, wbudowanej navi nigdy nie używałem a jeśli chodzi o tą zewnętrzną to nie oszukujmy się, na pewno nie miałem na myśli oryginalnych map i legalnego oprogramowania:PP
dlatego więc pytam, bo o ile każdy jest sobie w stanie wgrać pirata do zewnętrznej navi o tyle nie wiem jak to się ma do oryginalnej navi w alfie, czy takie
"obejście" też jest możliwe:P bo na pewno każdemu łatwiej byłoby samemu ściągnąć sobie mapę z neta niż za każdym razem zostawiać kasę w sklepie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum