Mam problem z instalacją w swojej 75, nigdzie nie mogę znaleźć schematu do tej wersji (alfa 75 1.8 turbo z 1987 roku). Jeśli ktoś byłby w posiadaniu takiego schematu lub jakichkolwiek informacji na ten temat proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam
Model: Alfa Romeo 155
Silnik: 2.5 V6
Rocznik: 1996
Wiek: 43 Dołączył: 26 Maj 2006 Posty: 2880 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-04-22, 23:28
A konkretnie co potrzeba bo znam ten model z każdej strony nawet robiłem sobie schematy elektryczne do mojej turbo Jedyna różnica w elektryce 75 Turbo to wiązka od komputera sterującego pracą silnika , pozostała elektryka jest taka sama jak w zwykłej 75. Masz turbo pokaz fotki
Problem mam taki że nie mam iskry. Cewka jest dobra, a instalacja w moim aucie jest tak przekombinowana przez poprzedniego właściciela, że nie mogę sobie z nią poradzić. Pełno kabli luźno walających się obok akumulatora.
Puki co moją 75 wstyd pokazywać jeszcze na forum alfy.
Wysłany: 2008-04-23, 20:02
dav13 napisał/a:
Problem mam taki że nie mam iskry. Cewka jest dobra, a instalacja w moim aucie jest tak przekombinowana przez poprzedniego właściciela, że nie mogę sobie z nią poradzić. Pełno kabli luźno walających się obok akumulatora.
Puki co moją 75 wstyd pokazywać jeszcze na forum alfy.
Musisz dokładnie sprawdzić aparat zapłonowy on często nawala .Powywalaj te lużne kable i uporządkuj wiązki od komputera ja mam schemat własnoręczny. sprawdzałeś czy do cewki dochodzi prąd i czy przekażnik od pompy paliwa się załącza???
Do cewki nie dochodzi prąd, dziś wyciągnałem aparat zapłonowy. W aparacie jest czujnik położenia wału wydaje mi sie że przy pomiarze miernik powinien wskazywać jakiś opór a u mnie pokazuje tylko 0. Przekaźnik od pompy paliwa sie załącza.
Aparat wydaje się sprawny żadnych luzów kręci sie płynnie. Sprawdzę dziś czujnik położenia wału a jeśli okaże sie dobry to zostaje chyba jedynie moduł albo jakieś poprzerywane kable. Jest jakiś sposób na sprawdzenie modułu czy trzeba go wymienić?
hi
daj kolego emila to wyśle tobie suplement do Turbo są schematy elektryczne silnika i obsługa mechaniczna. Na wzmacniaczu impulsów
styk 5 i 6 impulsy z Ecu
styk 2 masa
styk 4 +12
styk 1 wyjście imp do cewki ( -)
wzmacniacz i cewka zasilane z przekaźnika który znajduje się w skrzynce w komorze silnika razem z 5 bezpiecznikami .
Najpierw sprawdz czy to prawda, a potem działaj dokumentacja którą mam jest po włosku
i niewiem od której wersji.
Ostatnio zmieniony przez majk 2008-04-24, 19:16, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2008-04-24, 22:00
majk napisał/a:
wzmacniacz i cewka zasilane z przekaźnika który znajduje się w skrzynce w komorze silnika razem z 5 bezpiecznikami .
W komorze silnika nie ma bezpieczników , No to ja mam schemat mojej produkcji przed sobą
Styki modułu 1 biały przewód idzie do cewki 3 zielony idzie do cewki zasilenie
2 czarny idzie do masy 4 i 5 jest podłączona do komutera pod pin3 styku nr6 nie ma
Na schemacie jest rysunek 5 bezpieczników i przekaźnik jako ospbny podzespół. Andrew powiedz przy cewce jest modół jak to opisałem. Mam jeszcze schemat do wersji Turbo carburatore
Sprawdziłem ten moduł i nie daje sygnału na cewkę, więc chyba to on jest uszkodzony. Jaki może byc jego koszt i czy da się go kupić? Ma oznaczenie: bosch 0 227 100 111
Ostatnio zmieniony przez dav13 2008-04-24, 22:55, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2008-04-24, 23:32
Najlepiej wyjąć cały aparat i nim tylko krecić zamiast go katować rozrusznikiem . Dziwna sprawa z tym pinem nr3 na wtyczce do modułu u mnie był podłączony kabelek zielony to jest zasilanie cewki + a na kabelku białym przy kręceniu aparatem powinny się pokazywać impulsy elektryczne
U mnie wygląda to tak:
1- biały- wyjście impulsu do cewki"-"
2- czarny- masa
3- pusty
4- zielono-czarny - +12v
5,6- żółto-zielony - ECU
Czyli mam tak jak napisał majk. Problem jest taki, że na białym kablu przy kręceniu aparatem nie pokazuje się żaden impuls. Może nie był tylko jeden rodzaj modułu i stad te różnice. W module jest pin nr 3 ale przy wtyczce nie ma tam żadnego kabla.
Wysłany: 2008-04-25, 20:30
dav13 napisał/a:
U mnie wygląda to tak:
1- biały- wyjście impulsu do cewki"-"
2- czarny- masa
3- pusty
4- zielono-czarny - +12v
5,6- żółto-zielony - ECU
Czyli mam tak jak napisał majk. Problem jest taki, że na białym kablu przy kręceniu aparatem nie pokazuje się żaden impuls. Może nie był tylko jeden rodzaj modułu i stad te różnice. W module jest pin nr 3 ale przy wtyczce nie ma tam żadnego kabla.
Moduły w Turbo zawsze były takie same , jedynie co przychodzi mi do głowy to ,czy przewód idący do kompa jest podpięty pod pin3 komputera . Ja jestem pewien że umnie było tak jak napisałem . Ten sam moduł zapłony jest w starej BMW
Zmieniłem ten moduł ale dalej brak iskry. Nie mam już głowy do tej instalacji. Sprawdziłem wszystko co możliwe i dalej nic. Chyba będę musiał poszukać jakiegoś elektryka bo sam nie dam sobie rady.
Wysłany: 2008-04-26, 22:31
dav13 napisał/a:
Zmieniłem ten moduł ale dalej brak iskry. Nie mam już głowy do tej instalacji. Sprawdziłem wszystko co możliwe i dalej nic. Chyba będę musiał poszukać jakiegoś elektryka bo sam nie dam sobie rady.
Myslę że to wina aparatu lub przewodu trzy żyłowego między aparatem a kompem . Sprawdż jeszcze zasilanie komputera jest on zasilany z głównego przekaznika białym przewodem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum