Cały czas myślałem, że masz jeszcze 1/4 zbiornika..
Może rzeczywiście na oko powinno wejść troche więcej, choć..
Czy mrugała Ci już kontrolka paliwa??
No właśnie jeszcze nie mrugała mi nigdy, a jak kupowałem auto to wskazówka stała praktycznie na zerze i też nie świeciła. Może nie świeci w ogóle?:)
Jak silnik jest wyłączony to wskazówka spada grubo poniżej zera i tak się zastanawiam czy ten przedział między zerem a tym miejscem kiedy wskazówka spada podczas wyłączonego silnika to nie jest przedział dla rezerwy...
Dla jakiej pozycji wskazówki świeci się Wam rezerwa?
w mojej rezerwa zaczyna świecic miedzy pierwszymi dwiema kreseczkami....jak wzkazówka jest tak w polowie i oczywiscie idzie w dół:P a co do wlewania do baku-rownego 51 litrów niewlejecie:P zawsze kolo litra zostaje w pompie by sucha nie byla;) mi tez wskaznik chyba dziwnie pokazuje bo od polowy baku do 1/4 wszybko sie traci paliwo a pozniej wolniej jakos....widze po kilometrach przejechanych
Model: Alfa Romeo 146
Silnik: 1,6 boxer
Rocznik: 1996
Wysłany: 2008-10-15, 18:09
Gopcio napisał/a:
no dobra niechaj tak bedzie a moze zbiornik zapowietrzony ??? dodam ze jak odkrecam korek to slysze syczenie i to dosc mocno cisnie
Ni ma możliwości zapowietrzenia baku. Paliwo jest cięższe od powietrza poza tym benzyna jest lotna. Gopcio Ty czasem nie jeździsz też na gazie LPG?? bo jeśli tak a poziom benzyny w baku był niski przez dłuższy czas to pływak mógł ulec usterce... dlatego nie wskazuje Ci Full
Dziś wskazówka znajduje się u mnie minimalnie nad wskazówką "zero", rezerwa się nie pali. Co jest? zalałem do pełna i zrobiłem od tego czasu 435 km, 70% to była trasa, jeździłem raczej spokojnie, sporadycznie podkręcałem go do 4,5k obrotów przy wyprzedzaniu itd., starałem się jeździć w miarę ekonomicznie Jeśli do baku wchodzi faktycznie ~50l to spalanie u mnie to jakieś nieporozumienie. Mam dziwne wrażenie że pod "zerem" jeszcze jest parę litrów i ta rezerwa wtedy się zaświeci... Bardzo się mylę?
Wiem, że masz boxera, a ja TS, ale spalanie aż tak bardzo się nie różni. Ja mam teraz na liczniku 405km od nalania do pełna i wskazówkę jeszcze nad pierwszą kreską. Spalanie na mocne oko oceniam na 7/7,5 na 100km.
Więc wychodzi na to, że Twój wskaźnik coś szwankuje. Musisz pare razy zalać do pełna i wtedy obczaisz w którym miejscu pokazuje daną ilość paliwa w baku.
Chyba, że w boxerach jest jakiś inny czujnik, ale w takim razie niech wypowiedzą się posiadacze boxerów jak to jest u nich.
_________________ Pewnego wieczoru ktoś mi powiedział:
"Gdyby Alfiści założyli kościół, to byś sie do niego zapisał!!"
Powiem tak jeżdżę Boxerkiem 1.4 który pali mi w mieści ok 10-11l a w trasie przy spokojnej jeździe (90-100km/h) 7-8l.
U mnie rezerwa zaczyna już świecić gdzieś w tym miejscu
Osobiście najwięcej ile mi się udało nalać do baku to 46 litrów
Powiem tak jeżdżę Boxerkiem 1.4 który pali mi w mieści ok 10-11l a w trasie przy spokojnej jeździe (90-100km/h) 7-8l.
U mnie rezerwa zaczyna już świecić gdzieś w tym miejscu
Osobiście najwięcej ile mi się udało nalać do baku to 46 litrów
Kreska pod którą jest ta czerwona kropka to jest "zero" czy jeszcze ta nad nią?
Wczoraj wskaźnik miałem praktycznie na "zerze" i rezerwa ani mrugnęła. Zalałem dzisiaj do pełna (wyniki spalania podałem w odpowiednim temacie) i wyszło na to, że mój wskaźnik trochę oszukuje. W baku musiało być jeszcze z 7-8 litrów, jeśli zbiornik faktycznie ma te ~51l.
W takim razie ten mój wskaźnik coś mnie oszukuje ...teraz mam zamiar wyjechać bak praktycznie na zero i sprawdzić jak daleko wskazówka zejdzie i czy rezerwa nie zapali się czasem dużo niżej tylko boje się żeby pompa nie zaciągnęła jakichś parchów z dna baku. W ostateczności rozbiórka konsoli, bo może po prostu żarówka skończyła swój żywot.
Czy gdyby kręcono licznik wskaźnik poziomu paliwa może się tak zachowywać?
Obadałem sprawę przez ostatnie parę dni i u mnie rezerwa pali się w momencie, kiedy wskazówka zaczyna schodzić poniżej zera na rezerwie zrobiłem 50 km i potem już dolałem bo nie chciałem stanąc na drodze Myślę, że jeszcze paredziesiąt kilometrów mógłym zrobić bo wskazówka wolno opadała.
Podsumowując - wskaźnik ma przekłamania i jak widać rezerwa w każdym modelu zapala sie w innym momencie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum